Jenny övervann sin förlossningsrädsla

Jenny har alltid varit rädd för att föda barn, så när hon och Henrik blev gravida var hennes känslor blandade. Redan vid andra besöket hos barnmorskan tog hon upp sin förlossningsrädsla.


Text: Anna-Maria Stawreberg

Redan när Jenny var liten sa hon att om hon skulle ha barn någon gång, ja då skulle hon adoptera.
– Så att jag var förlossningsrädd var inget nytt för någon i min familj. För att jag skulle bli av med rädslan erbjöd min syrra att jag skulle få vara med när hon födde sitt andra barn, berättar Jenny.
Då var Jenny 26 år, hon hade ännu inte träffat sin Henrik, och att skaffa barn var ännu långt bort på kartan. Även om Jenny kände sig nervös inför sin systers förlossning var hon med, och hon upptäckte till sin förvåning att det kunde vara en fin upplevelse.
– Där någonstans insåg jag att jag faktiskt kanske skulle kunna föda barn någon gång. Innan dess kunde jag inte ens prata om förlossningar.
Någon månad efter den händelsen träffade hon Henrik och så småningom började de prata om att skaffa barn. Det visade sig vara lättare sagt än gjort, men efter flera års försök blev Jenny gravid med tvillingarna Hugo och Viktor genom provrörsbefruktning.
– Jag var fortfarande väldigt, väldigt rädd för att föda barn, så redan andra gången jag träffade barnmorskan tog jag upp ämnet.

Satte ord på rädslan
Barnmorskan skickade Jenny vidare till Auroragruppen och Jenny började gå där när hon var i fjärde månaden. Den första uppgiften Jenny fick hos Aurorabarnmorskan var att berätta vad hon var rädd för.
– Det kändes svårt att sätta ord på det. Mest rädd var jag nog för att tappa kontrollen, för att gå in i något som man aldrig exakt kan förutse hur det kommer att gå, och för smärtan, säger Jenny, som tror att hennes starka rädsla till stor del beror på läskiga förlossningsskildringar hon sett på tv genom åren.
De tre första gångerna hos Aurorabarnmorskan ägnades åt att Jenny skulle sätta ord på rädslan och åt att prata om hur en förlossning går till. Därefter fick hon träffa en terapeut på Auroragruppen fem gånger. Vid ett tillfälle besökte Jenny och barnmorskan ett förlossningsrum där Jenny fick sitta i väntrummet, se på apparaterna och prova en gåstol.
– Det var jättejobbigt eftersom förlossningen plötsligt blev så påtaglig. Den blev så verklig och jag kände att jag aldrig skulle fixa att föda barn.

Inga konkreta tips
Jenny gick hem och storgrät, och det var först då som Henrik verkligen insåg hur allvarlig hennes rädsla verkligen var.
– Ändå var besöket på förlossningen bra. Efter några dagar hade jag smält det och tanken på att föda barn kändes lite bättre.
Henrik och Jenny pratade mycket om förlossningen under graviditeten, något som Henrik i efterhand tycker var bra.
– Som blivande pappa känner man sig lätt lite handfallen när ens sambo är rädd för att föda. Det är svårt att hitta de rätta sakerna att säga, och även om barnmorskan hela tiden framhöll att jag kunde stötta under förlossningen hade jag gärna velat få mer konkreta tips om hur jag kunde stötta, konstaterar Henrik.

Stängde av
Under hela graviditeten gick Jenny och Henrik även i en vanlig föräldragrupp, och när samtalen med jämna mellanrum gled in på förlossningar stängde Jenny av.
– Jag var noga med att inte ta till mig andras berättelser, och jag hade redan sagt till kompisar som fött barn att jag inte ville höra.
Däremot sökte Jenny så mycket information som möjligt för att lära sig vad som händer under en förlossnings olika skeden.
– För mig brukar det hjälpa med kunskap, och det gjorde det även i det här fallet. När förlossningen väl startade visste jag varför jag kände som jag gjorde.
Pojkarna föddes tre veckor för tidigt, men Jenny var mentalt redo när värkarna började.
– Det bästa tipset jag fick var att våga släppa kontrollen och bara hänga med. När jag väl gjorde det gick det mycket bättre än jag hade trott. Det var inte alls så hemskt som jag föreställt mig.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2006

Läs mer:
>> Rädd att föda