Jana Söderberg: ”Vårt välstånd gör oss lata och bekväma”

Janas krönika. Vad är det som gör det så svårt för företag att ordna prao-plats åt en 15-årig flicka, undrar Jana Söderberg.

”Visst är Sverige ett rikt land, eller hur, mamma?” frågade min dotter häromdagen när jag nattade henne. De hade pratat i skolan om barns rättigheter och barnkonventionen. ”Ja, älskling, det tycker jag, att vårt land är rikt och att barn i Sverige har det förhållandevis bra jämfört med många andra länder.” Jag såg hur hon funderade en stund och hur hon sedan lättad av informationen tryckte sig in i sin kudde och somnade tryggt.

Ja, jag tycker verkligen att vi har åstadkommit en hel del i Sverige de senaste åren. Föräldrarna delar i större utsträckning på föräldraansvaret och vab-dagar. Det finns föräldrasmarta företag som vågar satsa på småbarnsföräldrar … härligt! Men jag ser också hur välstånd kan göra oss lata och bekväma när det handlar om det personliga ansvaret. Jag ser hur vi-tänket försvinner när barns rättighet till utveckling i samhället blir konkret och kräver personlig insats.

För några veckor sedan fick jag förfrågan av en dotter till goda vänner om jag kunde hjälpa henne att hitta en praktikplats för en vecka någonstans i Stockholm. Hon är snart 15 år och går i 7:an. Det blir hennes första riktiga kontakt med verkligheten och näringslivet. Jag ringde runt till många olika företag, till personer jag känner väl och trodde blåögt att detta inte kan vara något större problem. Men verkligheten fick mig att öppna ögonen. Allas svar var ”Jag är ledsen, Jana, men vi har ingenting meningsfullt som hon kunde göra under en vecka.”

Om bara 5 år kommer denna tjej och många andra jämngamla kamrater ut på arbetsmarknaden. Med sig har de ett första minne av många NEJ när de sökte sin första praktikplats för en vecka i 15-års åldern. Vad kommunicerar vi idag till dessa ungdomar? ”Ni kan ingenting och därför har vi ingen användning av er!”

Ibland förundras jag över företagens strategiska PR-tänk. Det är ju ingen överraskning att varje år många ungdomar söker praktikmöjligheter. Med lite god vilja och insikten om en långsiktig positiv PR-effekt vill jag påstå att det skulle finnas möjligheter i alla medelstora och stora företag att meningsfullt sysselsätta en 15-åring under 5 arbetsdagar. Allt som krävs är lite helhetstänk, personlig ansvarskänsla och god vilja.

Samtidigt som tusentals människor årligen bränner ut sig pga. av för hög arbetsbelastning, som människor i många äldreboenden inte kommer ut på promenad pga. personalbrist, så har vi inte förmåga att använda våra ungdomars kompetens och att ge dem en upplevelse av att vara behövda och viktiga i vårt samhälle…

Men så finns det härliga undantag. Jag hittade till slut en arbetsplats där Louises kompetens och motivation togs emot med öppna armar – vår älskade Stora skuggans 4H-gård. Ett kort samtal och hon var välkommen. Så lätt kan det vara om viljan finns!