Jana Söderberg: ”Lycka är att kunna välja sina tankar”

Janas krönika. Även om du har en dålig dag så är det du som bestämmer vilket förhållningssätt du ska ha gentemot de svarta tankarna.

Nej, jag är verkligen lycklig med mitt liv. Jag älskar mångfalden i mitt arbete, gillar att ingen dag är den andra lik och alla spännande möten. Det är häftigt med tre barn som för närvarande befinner sig i helt olika livsfaser. Ja, som sagt, för det mesta är jag nöjd med tillvaron som den är.

Men så finns det de där få dagarna om året där jag inte kan låta bli att avundas mina tyska väninnor som är mammor på heltid tills barnen börjar skolan, som kan göra picknickutflykter en vanlig tisdag förmiddag eller laga nyttiga maträtter till lunch och middag varje dag. Varför kan inte jag ha en man som bara försörjer mig? ”Oj, vad jag skulle njuta av att vara hemma…” (tänker jag då!).

Det är sådana dagar då jag har lyckats dubbelboka klienter eller rusar med en lunchmacka i handen mellan olika möten och sedan stressar hem för att hinna natta minstingen kl. 19.00. Det är som sagt sällan, men det händer och det är då stressen slår till, hjärnan kör på autopilot och tankarna blir svarta och är inställda på överlevnad.

Mahatma Ghandi sade en gång ”Du är vad du tänker.” Just det! Men det är just sådana dagar som jag inte väljer mina tankar och mina förhållningssätt. Jag låter hjärnans automatfunktion styra över mig. Jag blir missnöjd, dömande och tappar min balans.

När vi klär på oss på morgonen är det en självklarhet att vi med öppna ögon medvetet väljer vår klädsel utifrån vädret, lust och dagens schema. Men sättet hur vi klär oss inifrån överlämnar vi gärna till slumpen. Vad brukar du tänka när du möter dig själv i badrumsspegeln på morgonen? Är det autopiloten som suckar högt ”åh nej, inte du igen!” eller väljer du att medvetet le mot dig själv, precis som du gjorde när du var 1 år gammal? Ditt första möte med dig själv på morgonen kan vara avgörande hur du ser på ditt liv resten av dagen.

Efter en sömnlös natt med barnen i sängen som sparkar dig i magen, kan morgonens första tanke lätt vara ”Vi måste göra en utredning för att se om barnet har en diagnos. Jag orkar inte längre med sådana här nätter… Det måste vara något fel på barnet. ” Ni vet vad jag menar. (Jag har förresten precis haft en sådan 4-timmars natt!) Men om jag accepterande lägger natten bakom mig och väljer att fokusera på vad jag idag kan skapa för ljuspunkter som kan hjälpa mig att överleva min trötthet, kanske livet blir lite enklare.

Energin brukar följa riktningen i våra tankar. Det vill säga, hur jag ser på världen är alltid en spegelbild av hur jag har det med mig själv. Är jag stressad i min livssituation, inte hinner träna eller äta i lugn och ro så är det lätt hänt att jag kan bli irriterad över att jag inte når en person på telefon då den har valt att lägga sin timmes lunchpaus just nu (Vem har tid med en timme lunchpaus? ropar min upprörda autopilot.)

När alltså avundsjukan över andras prioriteringar och livsval smyger sig in i mitt liv, då vaknar jag oftast till. Jag tvingar mig att stanna upp för en liten stund och bestämmer mig för att byta om inifrån – inte för andras skull utan för mig själv. Min syn på andra är den bästa barometern för mitt eget liv.

Lycka för mig är framför allt friheten att välja mina tankar. Och nu ska jag klä på mig – inifrån och utifrån. Sedan ska jag åka till stan en halv timme tidigare och sätta mig på ett café innan mitt första möte för att vakna till alldeles själv. Jag hoppas du får en riktigt härlig dag!