Jana Söderberg bloggar på Vi Föräldrar!

Nu startar Jana Söderberg, samtalsterapeut, föreläsare och författare blogg här på viforaldrar.se. Förutom personliga betraktelser av Jana har du också möjligheten att ställa frågor till Jana.

Namn: Jana Söderberg
Ålder: 41
Familj: man Pelle och tre döttrar (Lisa, 11 år, Victoria, 8 år, och Leandra, 1 år) samt en liten Jack Russel-valp ”Flisan”
Bor: I Stockholm
Gör: Samtalsterapeut, Föreläsare och Författare

 

Hej Jana och välkommen som bloggar på viforaldrar.se! Kan du lite kortfattat beskriva ditt yrke för de som aldrig hört talas om dig!
– Min mellandotter (8 år) formulerade mitt yrke som samtalsterapeut så här i skolan: ”Min mamma hjälper människor att känna lycka igen när de själva inte kan hitta det längre.”

– Som terapeut stödjer jag människor i sitt sökande efter den egna vägen. Det kan handla om bland annat att bearbeta sorgprocesser, att hitta kraften att lösa sig ur ett destruktivt förhållande, hitta en annan karriär eller våga acceptera det förflutna. Jag har inga lösningar på problem. Men jag kan hjälpa människor att titta på sitt liv från ett annat håll, och få dem att själv hitta nya lösningar på sina livsfrågor. Det är det vackraste med mitt yrke – att se människor hitta sin egen vilja, sina egna svar och insikter som tar dem vidare. När en människa upptäcker att den har allt inom sig som behövs, det är stort.

– Sedan älskar jag att föreläsa om barns och vuxnas självkänsla. Att motivera en publik att ta hand om sin inre mentala styrka, förmedla olika verktyg och känna energin efter föreläsningen – det är magiskt!
För att balansera alla samtal och möten i mitt yrke, så känns det jätteskönt när jag tar mig tid för att skriva artiklar, krönikor eller en ny bok. Att formulera mina tankar utan att behöva lyssna och kunna försjunka i ett ämne på djupet ger mig mycket energi.

Varför är du så intresserad av ämnet barn och självkänsla?
– Jag fascineras av tanken att vi alla födds med en inre trygghet och har en vision om att bidra till att alla barn får växa upp i en miljö som hjälper dem att behålla denna tro på sig själva.

Vad innebär dålig självkänsla för ett litet barn? Och vad kan dålig självkänsla ha för konsekvenser senare i livet? 
– Första frågan är svår att svara på då de flesta riktigt små barn har en bra självkänsla. Däremot kan vi se att dålig självkänsla kan leda till att människor är rädda för att prova nya saker på grund av risken att misslyckas. De kan inte skilja mellan Göra och Vara. All kritik uppfattas som en personattack.

– Människor med dålig självkänsla kritiserar ofta andra människor istället för att lyfta och bekräfta. Skitsnack bakom ryggen är också vanlig. Sättet hur vi bekräftar andra är oftast en spegelbild av hur jag har det med mig själv. Tycker jag själv inte att jag duger som jag är, så vill jag instinktivt dra ner alla andra också till samma låga nivå där jag själv befinner mig. Låg självkänsla kan även leda till rädsla för förändringar och brist på tillit till livet. Redan hos barn ser vi ofta ett utpräglad kontrollbeteende när självkänslan brister.

När stressen slår till som värst mellan dagishämtningar och middagsinköp. Vilka är dina tre bästa råd för en bättre relation till barnet? 
1) Ta en time out innan du hämtar från dagis. Stanna en stund på väg till skolan/förskolan, drick en latte på ett kafé eller ta en liten extra promenad för att landa i dig själv och bearbeta dagen som har varit innan du kliver in i föräldrarollen. 5 minuter för dig själv kan göra underverk.

2) Var medveten om dina känslor när du hämtar. Berätta för barnen om du känner dig stressad eller irriterad idag. Berätta att det inte har med dem att göra utan med ditt jobb. På så sätt kan de slappna av utan att ta ansvar för dina känslor.

3) Dra ner på dina ambitioner. Har du haft en tuff dag, glöm då ”kostcirkelmamman” och planera en enkel rätt eller varma mackor i ugnen. Du är en lika bra eller till och med bättre mamma när du är avslappnad och tar hand om dina behov också. En ”pizzakväll”, ”tisdagsgodis” eller ”onsdagsmys” är helt ok för att kunna följa kostcirkeln igen nästa dag.

Vad är det bästa med att vara mamma?
– Jag får jättemycket inspiration av mina barn när det gäller att se på livet på ett enklare mer okomplicerat sätt. Barn är ärliga, spontana och underbart bekräftande varje dag. Sedan har mina barn hjälpt mig att göra ett bokslut och hitta en acceptans för min egen barndom. Jag kan se vad jag vill ge vidare från min uppväxt, men även vad jag vill göra annorlunda utifrån det jag har saknat. Det känns häftigt. Och slutligen, så ger mina barn mig perspektiv när jag kör vilse i livet eller behöver prioritera. Vill jag gå ut en kväll eller vill jag hellre natta barnen och läsa sagor? Svaret blir oftast enkelt då.

Vad är den vanligaste frågan du får av mammor som behöver coaching?

– Jag skulle vilja nyansera frågan lite. ”Vad är det vanligaste behovet mammor har när de söker hjälp? Och det är bekräftelse. Att få höra och känna att de duger precis som de är och att de är världens bästa mamma för sina barn redan idag.

– En annan viktig och vanlig fråga handlar om barns känslor. Till exempel,  hur kan jag hantera ilskan hos min 3-åring? Han blir så arg jämt. Eller: Hur kan jag hjälpa min dotter som är 14 när hon är ledsen? Hon vill inte prata utan låser in sig i sitt rum.

Hur coachar du dig själv?

– Jag får mycket tankeställare via mina klienter. De får mig ofta att medvetet uppskatta mitt eget liv utan att ta för givet. Sedan pratar jag mycket med kollegor och människor som brinner för ämnet. Det ger mycket inspiration. Jag tycker om att ställa mig själv frågorna: ”Varför gör jag så här? Kunde man göra på annat sätt? Vill jag ha det så här?”. Det är mycket utvecklande.

Var hämtar du inspiration?
– Ja, svaret är ungefär samma som på hur jag coachar mig själv. Jag ser till att jag har relationer och människor omkring mig där jag kan hämta energi och nya infallsvinklar hela tiden. Barn är en viktig del i inspirationen. Det räcker att jag sätter mig på en lekplats och bara observerar barn i sina lekar så fyller jag på.

Hur sätter du gränsen mellan arbete och “bara mamma” när det gäller dina egna barn? 
– Det kan vara svårt ibland som egen företagare. Men jag är rätt bra på att mentalt stänga av och vara helt närvarande i det jag gör. Sitter jag med en klient, så är jag där. Och går jag med min yngsta dotter till öppna förskolan, så finns inget annat i mitt huvud, då är jag med henne. Jag stänger också gärna av telefonen när jag är ledig.

– En annan viktig del i min vardag är planering. Lika mycket som jag planerar mina möten och föreläsningar, så skriver jag i min almanacka tider med barnen. Victorias yogapass på onsdagar är heliga precis som Lisas ridlektioner på fredagar. Det försöker jag att hålla. Planering av ”mammatid” är viktig – inte det minsta för mitt eget samvete och min egen må bra-balans.

Vad är min viktigaste uppgift som förälder?
– Det är att vara en bra förebild för mina barn utan att behöva vara felfri. Men det min skyldighet att berätta för mina barn om mina insikter, lärdomar och misstag.

Läser du några andra bloggar?
– För att vara ärlig, så gör jag inte det. Oftast hinner jag knappt svara på alla mina mejl och föredrar då hellre ett samtal med goda vänner när tid finns.