Jag var så trött på alla plastprylar

”Det måste finnas något bättre” tänkte Monica Skånberg. Hon hade dragit slutsatsen att dyra plastleksaker lovar för mycket och går sönder lika snabbt som de blir ointressanta. Idag säljer hon pedagogiska leksaker i trä och har leksakspartyn i hela Västsverige.
 

För fyra år sedan blev det nedskärningar på Monica Skånbergs arbetsplats. Eftersom hon var sist in i firman var hon en av dem som fick gå först och plötsligt stod hon utan jobb. Tankarna började mala. En dröm fick plötsligt chans att bli verklighet.
– Mina barn var 4 och 6 år gamla och jag trivdes egentligen inte med att ha så lite tid med dem, säger Monica. I flera år hade jag funderat på att starta eget och när nedskärningarna blev offentliga tänkte jag att – nu eller aldrig!
Monica har alltid varit intresserad av import och försäljning men fram till då hade hon inte kommit fram till vad hon ville importera. Samtidigt gick hon och irriterade sig på alla plastleksaker som hennes barn både fick och gav bort på barnkalas. Plötsligt visste hon.
– Det finns så mycket leksaker som bara ”är” och jag var så trött på alla plastprylar som bara gick sönder. På tv-reklamen verkade de helt fantastiska men i verkligheten blev de bara en besvikelse för barnen. De flesta träleksaker man hittade i handeln är onödigt dyra, även om de är jätefina, säger hon.
– Jag tänkte att det måste finnas annat som görs i trä som både är bra och hyfsat billigt. Så jag började åka runt på marknader och mässor för leksaker och hittade massor.

HANDPLOCKAT SORTIMENT
Leksakerna som Monica köpte in skulle inte bara hålla hög kvalitet. Hon var dessutom noga med att de skulle vara pedagogiska, gärna kunna användas över tid och tillverkade på ett schysst och miljövänligt sätt.
– Jag vill att de leksaker jag säljer ska vara gjorda i giftfria material som går att stoppa i munnen utan fara. Sen är det viktigt att jag vet var de kommer ifrån och hur de tillverkats. Att det inte är barnarbetare som gör dem eller att träet kommer från utrotningshotade regnskogar.
Monica har handplockat hela sitt sortiment och har idag nära 800 produkter. Från början stod hon själv bara på marknader för att testa om leksakerna var sånt folk ville ha. Idag har hon en egen gårdsbutik och arrangerar leksakspartyn i hela Västsverige.
– Från början hade jag tänkt sälja leksakerna över nätet, berättar Monica. Men det var jättesvårt att slå sig in på e-handelsmarknaden, det gick alldeles för trögt.

INTRESSET BARA ÖKAR
När en kompis föreslog att hon skulle dra ihop lite väninnor hemma och låta Monica presentera leksakerna tackade hon ja och såg det som en möjlighet att visa att hon fanns.
– När jag stod där var det plötsligt en av tjejerna som utbrast ”ett sånt här leksaksparty vill jag också ha”, berättar Monica och ler. Jag hade inte haft en tanke på homepartyn men när jag stod där slog det mig att det var ju faktiskt det jag höll på med.
Helgen efter, när Monica som vanligt stod på marknad, frågade dessutom en kund om hon ordnade leksakspartyn.
– Först blev jag förvånad men sen sa jag ”ja, visst gör jag det”. Någon vecka senare hade jag mitt första riktiga leksaksparty hemma hos henne och sen har det bara fortsatt.
Än så länge finns Monicas leksakspartyn bara på Västkusten och hon har åtta återförsäljare som hjälper henne att hålla dem.
– Tanken har hela tiden varit att ta det lite som det kommer. Fast nu känns det som att jag står vid ett vägskäl – fortsätter intresset för mina leksakspartyn att växa i den takt det gör nu måste jag bestämma mig hur jag vill jobba vidare i framtiden.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 14 2008