Hur tryggar jag min – och barnets – framtid?

Hur tryggar jag min – och barnets – framtid?

Fråga

Jag och min sambo väntar ett gemensamt barn. Han har sedan tidigare två barn. Vad bör jag tänka på för att trygga min och barnets framtid?

Har hört lite om särkullsbarn och deras rätt till arv. Om min sambo går bort vill jag tryggt kunna sitta kvar i huset utan tvister. Äger nu 20 procent av huset. Vi har pratat om att gå till en jurist men jag vill gärna ha lite mer ”kött på benen” om vad jag ska tänka på innan.

Ekonomi

Svar

I egenskap av sambor kan du och din man ärva varandra endast om ni upprättar ett testamente. Ni kan emellertid som huvud­regel endast förordna i testamentet att om din sambo avlider begränsa de icke gemensamma barnens arv till hälften, det vill säga laglotten, och att de ärver resterande hälft av arvslotten vid den icke biologiska förälderns död.

Vad gäller det gemensamma barnet kan ni i testamentet förordna att det inte ska ärva något förrän efter båda föräldrarna avlidit. Vill ni försäkra er om att du ska kunna bo kvar i huset om du blir efterlevande, bör ni konsultera en jurist.

Om någon av er avlider utan att ett testamente finns, bodelas samboegendomen – det vill säga för gemensamt bruk inköpt bostad och bohag – och var och en behåller sin egendom. Det som utgör den avlidnes kvarlåtenskap ärver dennes barn och inte sambon.

Rådfråga er jurist om var gränsen går mellan samboegendom, och egendom som inte ska bodelas, och vad som gäller för gemensamma lån.

Det låter klokt att boka ett möte med en jurist för att rådfråga om testamente och övriga frågor.