Hur ser ditt barns virtuella liv ut?

I dag, den 8 februari, organiseras Safer Internet Day i 65 länder. Syftet är att öka människors medvetenhet kring säkert surfande. I Sverige ställer sig organisationen Surfa Lugnt bakom budskapet. "Prata med barnen om att de inte ska ge bort sitt liv till folk de inte känner", säger Ola Lindholm, chefredaktör för Kamratposten.

Temat för årets Safer Internet Day är våra virtuella liv, den information som vi och våra barn publicerar på nätet. Ola Lindholm, chefredaktör för Kamratposten som är ett av medlemsföretagen bakom Surfa Lugnt, vill att föräldrar ska prata med sina barn om vilken information de publicerar i communitys, i bloggar eller på Facebook.
– Egentligen gäller samma sak oavsett om barnen är 9 eller 17 år. Var försiktig med vad du delar med dig av. Kom ihåg att det som du publicerar alltid finns kvar på nätet. Ge inte bort ditt liv till folk som du inte känner. Det handlar inte om pekpinnar utan om att man ska prata om det, säger Ola Lindholm.

Kamratposten har ju en mycket populär sajt, Kpwebben, som besöks av barn och unga. Märker ni av att barn delar med sig av personliga uppgifter hos er?

– Vi har regler som säger att man inte får dela med sig av sådana uppgifter. Om vi ser att ett barn har lämnat ut sådana uppgifter i alla fall så skickar vi ett mejl till dem där vi berättar att vi sett att de lämnat ut sådana uppgifter och varför man inte ska göra det. Vi skriver också artiklar på det här ämnet som är mycket vällästa. Våra läsare är väldigt välutbildade i de här frågorna.

Om man som förälder vill lära sig mer om säkerhet på nätet, vart vänder man sig då?

– Dels kan man vända sig till oss, vi har en föräldrasida på webben. Surfa Lugnt har också jättebra utbildningsmaterial som man kan använda sig av.

Vill du stödja Surfa Lugnts manifestation? Uppdatera din status på Facebook eller Twitter med den här texten:
Unga behöver ansvarsfulla vuxna online. Idag är det Safer Internet Day. Sprid budskapet genom din statusrad! www.facebook.com/surfalugnt
 

Läs mer om säkerhet på nätet på Surfalugnt.se (extern länk)


Se Ola Lindholm prata om säkerheten på KP-webben (extern länk)

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="375" data-post-img_count="0" data-is-premium="true">