Hur naket är okej?

Precis när du ska ta bilden av din nakna lyckliga bebis i vattenbrynet hejdar du dig. Det är inte ängre alldeles självklart att fotografera sina barn nakna.

För 30 år sedan var våra fotoalbum översållade med badbilder på barnen, nakna, precis som naturen skapade dem. Men något har hänt med barn och nakenhet, föräldrar tar längre inte lika självklart fram kameran när barnen skuttar runt i bassänger eller bygger sandslott utan badbyxor. Och även de som fotograferar sitt barn på stranden tänker till både en eller två gånger innan de lägger ut dem på nätet – också i slutna forum som Facebook.

Prata om integritet

Så, måste man undvika att ta bild när barnen plaskar i närmaste badsjö? Och var går i så fall gränsen?
– Jag tycker rent principiellt att det är viktigt att vi fotar våra barn. Gränsen för hur länge vi kan göra det går väl när barnen inte vill bli fotograferade, nakenhet blir ju känsligare ju äldre barnen blir, säger Olof Risberg, psykolog och psykoterapeut för Rädda barnen.

Ett foto på ett naket barn är ett foto på ett naket barn, varken mer eller mindre, menar han. Det faktum att det finns pedofiler får inte begränsa ett barns beteende.
– Det är viktigt att ta tillbaka barnens rätt att vara barn. Barnen känner ju av vår ångest. Vill man verkligen undvika att barnen utsätts för övergrepp hjälper det inte att bli hysterisk och undvika att fota dem nakna. Hellre då prata med barnen om att världen inte bara är god, att det finns människor som kan göra en illa och skapa utrymme för att få barn att berätta om vad som händer dem, säger Olof Risberg, som föreslår att vi som föräldrar ska prata om integritet och rätten att säga nej med våra barn.

Han tycker ändå att det är bra att vi höjt medvetenheten om att barn utsätts för övergrepp och föreslår att vi ska tänka till en gång extra när vi vill lägga ut bilder av vårt nakna barn på nätet. För vems skull gör vi det – och kommer bebisen tycka att det är pinsamt när han eller hon blir äldre? Till stor del handlar det om att respektera barnets integritet.
– Vi behöver inte drabbas av moralpanik och skapa ångest kring det som är fint. Jag ser inget gott med pedofiler alls, men vi kan inte sluta leva för det, säger Olof Risberg.

Förödande sluta fotografera
Jenny Morelli, chefredaktör för Fotografisk Tidskrift (som publicerade bland annat de kända fotograferna Robert Mapplethorpe och Sally Manns bilder av nakna barn, till artikeln Det heliga barnet), menar att självcensuren när föräldrar undviker att fota sina barn är förödande.
– En bild blir inte pornografisk förrän fotografen har intentionen att väcka sexuell åtrå. Juridiken är alltså inte alls lika skrämmande som våra föreställningar om vad bilden på ett naket barn står för – föreställningar som gör att vi inte vågar fota, säger Jenny Morelli.

Att det inte alls var laddat med nakna barn på bild på 1970-talet beror på att det skett en värdeförskjutning: Barn och barndomen är i dag mer heliga än förr.
– Jag kan tycka att det är positivt att barnen blivit heliga, det säger något om vårt samhälle. På femtiotalet åt familjen när pappa var hungrig, i dag äter man när barnen är hungriga, säger hon.
Självklart bör man inte kränka barn, menar Jenny Morelli, men vi måste hålla oss borta från att sätta underliga och snäva gränser för oss själva.
– Vi får varken fler eller färre pedofiler genom att förbjuda folk att fota barn nakna. Men jag blir förbannad när moralisterna som vill kriminalisera en bild på en flicka som sitter utan trosor på en bänk tvingar mig att se på henne med snuskiga ögon – jag vägrar göra det! Jag vill se nakna ungar bada både i parken och på bild utan att det är ett problem, säger hon.

Läs mer

Skydda ditt barn från pedofiler

– Skapa ett utrymme för barnen att berätta. Det gör du genom att vara en vänlig, snäll och trygg vuxen.

– Berätta för barnen att alla inte är snälla, det finns vissa som vill skada andra.

– Prata gärna om integritet när det gäller kroppens intima delar.

–  Respektera barnens vilja även i ”halvintima” situationer: Vill inte barnet krama moster Karin, tjata inte!

– I vissa åldrar är barnen extra känsliga vad gäller integriteten – till exempel i tidig skolålder och i prepuberteten. Var extra respektfull!

Källa: Olof Risberg, psykolog och psykoterapeut Rädda barnen

 

Publicerad i Vi Föräldrar nr 8, 2011.