Hur kan kungaparets kärleksrelation var viktigare än barns välmående?

En hel dag ägnades åt att diskutera barnkonventionen och hur vi kan ge barnen mer utrymme i samhället, men det enda kvällstidningarna var intresserade var kungaparets eventuella ömhetsbetygelser.

Frihet eller ansvar?

Just nu är detta en viktig och frekvent diskuterad fråga hos oss hemma. ”Får vi vara själva i köket och baka kladdkaka?” ”Ja, om ni städar efteråt.” ”Får jag stanna hela eftermiddagen i stallet?” ”Absolut – om läxorna är under kontroll.” ”Kan jag ha tjejkväll om några veckor?” ”Under förutsättningen att du hjälper till innan och efter.” Frihet och ansvar i samspel är en viktig förutsättning för barnens personliga utveckling.

I fredags hade jag förmånen att få prata och delta i första ”World Child and Youth Forum” på Stockholms slott. På initiativ av kungen och drottningen möttes under en dag viktiga nyckelpersoner ur världssamfundet såväl som från svenska samhället för att diskutera omsättningen av barnkonventionen på nationell och internationell nivå. Med speciellt fokus på artikel 12 granskades omsättningen av barnens rätt till att bli lyssnade på och vara delaktiga i samhället. En mycket spännande dag som jag lämnade med nytt hopp, energi och massvis med goda idéer hur vi alla i det lilla och stora kan bidra till att barn får mer utrymme och känner sig mer sedda.

Jag tycker verkligen att vi har kommit långt i många frågor i detta fantastiskt rika land. Att föräldratidningar säljer som aldrig förr, att barnpsykologiska böcker fyller så stor del av bokhandelns hyllor och fler och fler pappor tar större del av föräldraledigheten ser jag som tydliga framsteg.

Företag berättade om hur barn integreras i styrelsearbetet och i utvecklingen av nya produkter. Barn från olika skolor presenterade sin inverkan på kommunala beslut som tex. renovering av skolmiljöer, idrottshallar och skolmat. På frågan vad han skulle kunna tänka sig att jobba med när han blir stor svarade en cirka 10-årig kille från en skola i Stockholm kvickt: ”Jag kan faktiskt tänka mig att jag redan nu kan lösa många frågor mycket bättre än vuxna eftersom de inte är så kreativa. Jag skulle till exempel diskutera miljöfrågor ute i naturen och ha möte under ett träd istället för att sitta i vårt kala kommunhus.”.

Som sagt, det var viktiga frågor som lyftes till ytan på fredagens forum. Förväntansfull öppnade jag lördagens dagstidning och letade efter artiklar och sammanfattningar av fredagens diskussioner. Men inte ett ord, inga bilder, inget utrymme för detta så viktiga möte. I stället tog kvällstidningar forumet som anledning att undra över en hel tidningssida (!) huruvida dagen visade kungaparets kärleksrelation efter lanseringen av skandalboken…

Jag har full respekt för journalistisk frihet men efterlyser det mediala ansvaret. När kungens kärleksbevis mot drottningen har högre intressevärde i svenska folket än barnens välmående – har vi inte hamnat lite fel då? Som sagt, frihet och ansvar är ett par skor som hör ihop – oavsett om det handlar om tonåringar eller journalister!