Hejdå gravidmage – hej nya mammakropp!

Vikten, formen, känslan. Visst händer någonting med kroppen sedan man fött barn? Vi bad fem kvinnor berätta hur de ser på sina kroppar efter graviditeten.

Fem mammor och fem kroppar. Alla har de burit och fött barn, och alla med olika erfarenheter. Men en sak har de gemensamt, kroppen förändras på ett eller annat sätt efter en graviditet och förlossning.

”Det är maffigt att se vad kroppen kan göra”

Kia med barnen Maja, 4, Bosse, 2, och Manne, 1 månad.

Kia har en bestämd åsikt om den ”komma i form-hets” hon menar råder hos nyblivna mödrar.

– Den är helt galen. Man förbiser helt vad kroppen nyss skapat och gnäller över bristningar och ärr med en ganska o-ödmjuk inställning.

För Kia är illamående under graviditet något positivt. Hon har även stått ut med graviditetsklåda och gillat att få en stor, fin gravidmage.

– Jag är nog ganska obekymrad över min kropp och har inte haft några stora nojor. Det är en maffig grej att se vad kroppen kan göra. Jag har välkomnat bulan och varit förtjust i att få stora bröst när jag väntat barn.

Kia har fött alla barn med snitt. Ärret bekommer henne inte, det som räknas är resultatet. Hon menar att ett ärr på magen är ett billigt pris för att få ett barn.

– Med minstingen Manne fick jag för första gången bristningar på magen, det är lite fint, tycker jag. Jag har fått min mammakropp nu när jag snart är 40, när kroppen ändå inte är tipptopp på samma sätt som när jag var 20, hade korta toppar som visade magen och var hippie med piercad navel. Även om tuttarna och magen hänger lite är jag tillfreds med mig själv.

Kia tror att det för många är ett nederlag att ”tjocka till sig” och bli ”fet hemmamamma”. Att man inte vill ”gå ner sig” utan snabbt komma i form.

– När man fått barn borde fokus ligga på att må bra, vila, äta och amma, menar Kia, och fortsätter:

– Det finns en osäkerhet jag inte riktigt känner igen hos mig själv, jag tror att man i min ålder är mer färdig som person. Jag tänker att jag inte behöver vara käck mamma och sexig hustru.

Kia tycker att det finns en attityd om att föräldraskap inte alls får påverka en.

– Man ska snabbt komma tillbaka i form och fortsätta sin karriär och sina långresor. Jag välkomnar verkligen en skön avfokusering av det egna jaget, prestationer och krav.

Personligen anser Kia att alla som stressar tillbaka till sina arbeten, hetsbantar sig tillbaka till en tipp-toppkropp och som inte kan låta barnen ta plats och tid i deras liv, är de som är de stora förlorarna.

– Det handlar om att inte kunna ge sig själv och sina barn en period i livet där man pausar lite och bara ägnar sig åt varandra istället för att bara rusa på som vanligt. Jag tror på att allt har sin plats och sin tid.


”Jag fick mycket bristningar”

Johanna med dottern Nova, 10 månader.

När Johanna, 29 år, ska prata om kroppens förändringar efter förlossningen säger hon genast ”slapphet”.

– Jag tänker främst på huden, jag fick mycket bristningar under graviditeten och ovanför kejsarsnittsärret har jag liksom en påse. Huden har tänjts ut och kommer nog inte att dra ihop sig. Brösten fyller inte längre ut behån utan är som ”tomma påsar”.

Johanna gick upp 25 kilo när hon väntade Nova. Hon mådde konstant illa och kroppen liksom sa att hon måste äta något. Dock inte morötter…

– Jag tänkte att viktuppgången nog inte bara berodde på vatten i kroppen eftersom jag åt glass typ hela tiden, samtidigt är det kanske så att kroppen blir sugen på något som den behöver.

– Jag tänkte att jag går nog ner i vikt när jag ammar, men så är det inte för alla.

Johanna hade så ont i ärret efter snittet att hon ibland tänkte att ”Nu dör jag”. Hon blev sittandes i soffan och kunde inte röra sig normalt på åtta veckor.

Tidigare var Johanna vegan, men med tanke på näring till barnet i magen började hon äta fisk. Hon blev dessutom plötsligt väldigt sugen på keso som hon inte ätit på tio år, så hon började äta mjölkprodukter igen.

Innan Johanna fick barn var hon inte medveten om alla kroppsliga problem som kunde uppstå, som att man kunde få mjölkstockning, till exempel.

– Det vore bra med mer information innan man fött, att man får höra att det kan göra skitont att amma i början, säger hon.


”Jag gick upp lite väl mycket”

Nicole med barnen Casper, 2,5 och Emmie, 2,5 månader.

Nicole, 21 år, fick sitt första barn, sonen Casper, när hon var 18 år.

– Jag mådde jättebra under graviditeten, det enda som var jobbigt var att jag gick upp lite väl mycket, 35 kilo. Det berodde delvis på vätska men även på att jag var sötsugen hela tiden och fastnade för kladdkaka. Jag kunde vakna mitt i natten och så fick min kille ställa sig och baka…

Efter förlossningen gick Nicole ner tio kilo och försökte banta – utan framgång.

Nicole menar att hon väger 30–35 kilo mer än hon borde och vill. Nu försöker hon gå ner med hjälp av GI-metoden.

– Jag mår inte bra av att vara så här stor, jag kan inte röra på mig som tidigare och orkar inte leka med min son som jag vill.

För Nicole är det stort att se sig själv som mamma och sin pojkvän som pappa. Samtidigt säger hon att det är jobbigt att ha barn, främst för att det innebär ett så stort ansvar att ta hand om en annan människa.

– Det var enklare att få andra barnet än det första. Med Emmie visste jag från början hur man tar hand om ett barn. Jag är van vid att vakna på nätterna och har kommit in i vardagsrutiner vad gäller att leva med småbarn i familjen.

– Det är en stor förändring för mig både kroppsligt och mentalt att få barn och familj. Jag har fått en ro här i livet. Barnen är mitt liv. Jag har nästan aldrig barnvakt utan är tillsammans med barnen dygnet runt och är jättenöjd med det. Det är så härligt.

”Jag var återställd efter tre dagar”

Maria med dottern Clara, 5 veckor.

– När man pratar om kroppen efter förlossningen lyfter man ofta fram det negativa, men det kan gå väldigt bra också. Jag vill lyfta fram det positiva. Jag var beredd på att bli stor, få kämpa med vikten och få bristningar. Men tre dagar efter att jag fött Clara var jag helt återställd, säger Maria.

Maria tror det handlar om att hon promenerat mycket och tränat på gym fram till vecka 38. De två sista veckorna tog hon det lugnt med träningen. Men hon arbetade tills dagen före beräknad förlossning.

Totalt gick hon upp sju kilo, trots att hon åt mer än någonsin.

– Min ämnesomsättning måste ha ökat när jag väntade Clara, kroppen skrek efter mat. Man min sa att jag åt som en skogshuggare.

Mentalt trivs Maria ännu mer med livet nu när hon blivit mamma.

– Många säger att jag ser så glad ut, att det lyser om mig.

Det tog fyra timmar för Maria att föda. Hon trodde det skulle vara jobbigt och att hon skulle ha väldigt ont, men det blev aldrig så. Kanske är det så att man har negativa förväntningar på förlossningen på grund av sådant som andra berättar, menar hon.

– Jag vill gärna göra om det, att vänta och föda barn är roligt. Jag längtar till nästa gång. Efter förlossningen fick jag en adrenalinkick och sa att ”det måste vi göra om igen”. Men hur jag ser ut i underlivet vet jag inte, de sydde lite. Jag ska på efterkontroll om några veckor.

Maria menar att några stygn i underlivet är ett billigt pris att betala. Hon fick ju ett barn.

– Man ska väl ha ett litet ärr som minne.

”Framförallt har jag förändrats mentalt”

Jessica, med dottern Cleo, 9,5 månader.

Jessica, 29 år, menar att det mesta man hör om kroppens förändringar efter att ha fått barn är negativt.

– Jag trodde att det skulle ta lång tid att komma igen, att jag skulle bli sängliggande. Att jag inte skulle kunna röra mig, men jag var uppe och duschade några timmar efter förlossningen, säger hon.

Jessica gick upp 30 kilo när hon väntade Cleo.

– Det rådde lite hysteri på mvc över att jag gick upp så mycket. Om det hade varit farligt för Cleo hade det varit en annan sak, men det var det inte.

– Jag försökta intala mig att det var vatten, och ett stort barn, men Cleo vägde bara 3 kilo. Jag förstod att jag ätit upp mig ungefär 15 av kilona.

Det kan ha berott på att Jessica, efter att ha mått illa i början och inte kunnat äta, var glad över att kunna äta igen.

Innan Jessica blev mamma tränade hon på gym 5–6 dagar i veckan.

– Med en bebis i familjen kan man inte längre bo på gym, konstaterar hon.

Trots att hon inte längre har samma vältränade kropp som tidigare, så är hon nöjdare än någonsin med sin kropp:

– Min mage har utåt sett aldrig varit så ful, men jag är inte missnöjd med den. Det finns en anledning till att jag ser ut så här. Jag har fått ett barn. Men framför allt har jag förändrats mentalt, mitt fokus är inte lika mycket på kroppen längre. Det kan det inte vara när man har ett barn att ta hand om.
Det Jessica saknar är den kondition hon hade innan hon blev mamma.

Numera tränar hon främst för att bibehålla god hälsa.

– Den största förändringen hos mig är att jag har blivit känsligare och mindre egoistisk. Jag är mer sårbar och sätter mina egna behov i andra hand. Samtidigt behöver vi som är småbarnsmammor lära oss att vara sunt egoistiska, så att vi inte glömmer bort oss själva.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren