Guide: Vinterskor till barn – så väljer du rätt 

Är de dyraste vinterskorna alltid bäst? Hur stora ska vinterskor vara? Och om barnet vägrar mäta foten – vad gör man? Vi guidar till bästa köpet.

V

interskorna behöver ofta klara både kyla och väta. En blöt fot blir snabbt kall. Därför är det viktigt att ett par vinterskor kan stå emot vatten men ändå­ ”andas”, så att foten inte blir blöt av svett.

Guide: Jämförelse mellan vinterskor för barn

Ett par vinterkängor i­ syntet- eller naturmaterial är en bra investering för vinterns utelekar. Komplettera med varmfodrade gummistövlar för de slaskiga och lite mildare dagarna, men tänk på att gummistövlar inte andas och är klumpigare än vinterkängor. Om det är kalla vintrar där ni bor, och inte så ofta slask, kanske ditt barn istället behöver två par vinterkängor att byta mellan.

Malin ericsson expert barnskor

Malin Ericsson, expert på barnskor.

– Det viktigaste när du väljer vinter­skor är att de sitter bra på barnets fot, säger Malin Ericsson, trebarnsförälder samt tidigare ägare av butiken Barn­sko­specialisten i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa föräldrar att hitta bra skor till sina barn. Precis som vuxna fötter är barns fötter olika i formen; de kan vara breda, smala, höga eller låga. Därför­ rekommenderar Malin Ericsson att man tar hjälp att prova ut rätt sko.

– Du kan ha köpt jättebra skor och strumpor, men så kanske skorna sitter för trångt över vristen så att luften inte cirkulerar ordentligt runt fötterna, som då blir kalla ändå. Och om skorna glappar blir det tungt för­ barnet att gå, och så riskerar fodret att nötas för snabbt.

Vilka vinterskor ska jag välja?

– Ofta behöver man bara köpa ett par vinterskor. Men det beror på var du bor och hur ditt barn rör sig. Är ditt barn väldigt aktivt är det viktigt att ha skor som andas ordentligt. Om du har ett mer stilla­sittande barn som lätt blir kallt är det­ viktigt att skorna håller kvar värmen. Jag tycker att det är bäst när skorna har ett eller två kardborreband så att man kan justera­ passformen på barnets fot.

Läs också: Vinteroverall – så väljer du rätt

Hur vet man att vinterskorna är varma?

– Det är viktigt att det finns extra­ utrymme runt fötterna eftersom det är luften som värmer. Sedan gäller klassikern: en strumpa i ull eller ullsyntet, eftersom ull transporterar bort fukt. Och en extra tjock strumpa för kallare dagar.

Hur väljer jag rätt storlek på vinterskorna?

– Det bör finnas cirka 2 cen­ti­meters­ marginal när du köper vinter­skor till ditt barn. Extra utrymme är viktigt också för att skorna ska passa hela vintern. Ofta­ köper man kanske vinterskor i ­oktober, och så ska barnet ha dem till mars. En 1–2-årings fot växer ­ungefär 2 centimeter om året och en 3-årings fot 1,5 cm.

Vad gör man om barnet vägrar att mäta fötterna?

– Det är inte ovanligt att små barn drar in tårna, så ibland kan det vara svårt att lyckas mäta foten i butiken. Jag brukar tipsa om att börja med att rita av händerna, som en lek hemma. Färglägg händerna till­sammans, rita dit nagellack och smycken.­ ­Sedan kan ni försöka gå vidare till att rita av fötterna och mäta.

Är de dyraste skorna alltid bättre?

– Ja, det skulle jag säga. De dyra skorna är överlag av bättre kvalitet. Jag tycker att det är bättre att köpa ett par bra skor än tre par billiga. Kläd- och skoproduktionen påverkar miljön, och om du väljer skor av bättre kvalitet kan du sälja dem vidare. 

Guide: Vilka vinterskor passar ditt barn bäst?

Guide: Så väljer du rätt vinterskor till ditt barn

Vi Föräldrar har jämfört och testat ett urval av vinterskor för barn.

Klicka på bilden för att se den i större format!