Vinteroverall till barn – de här funktionerna är viktiga

Nu är det dags att köpa vinteroverall! Men hur vet man vilken overall som är bäst? Experterna guidar dig rätt inför köpet av vinterkläder till ditt barn.

Vad ska man tänka på när man väljer vinteroverall? Vi har pratat med Annelie Sneitz som har bra koll på barns ytterkläder efter många år som försäljare i sportbutik, samt med förskolläraren Annelie Åsander från en  I ur och skur-förskola i Stockholm.

Läs också: Vinteroveraller 2019 – guide 

Annelie, barnklädesförsäljare:
”Mudd är bättre än raka avslut på benen”

Annelie Sneitz som driver barnklädesaffär och kan mycket om vinteroveraller

Annelie Sneitz har drivit sportaffär med barnkläder i många år.

Vad ska man tänka på när man köper overall, tycker du?

– Till de mindre barnen (0–3 år, redaktionens kommentar) får overallen gärna vara lite ”rund” i formen. Då kan värmen cirkulera ut till armar och ben bättre. Till de allra minsta ­bebisarna i vagn är det bra med dubbla dragkedjor så att man lätt kan vädra eller byta blöja. Till de större barnen (3 år och uppåt, ­redaktionens kommentar) är slitstyrkan i materialet viktigt, eftersom man vid den åldern börjar leka lite ­tuffare. Till en 3-åring kan man också gärna tänka på att ha en lång dragkedja, så det blir lättare att ta på och av overallen själv.

Hur vet man vilken typ av overall ens barn behöver?

– Man får fundera: har man ett barn som går på uteförskola eller är barnet bara ute några timmar? Om barnet är ute hela dagarna, eller på en förskola med många uteaktiviteter behöver man ­kanske lägga några hundralappar till på overallen. Jag tycker att man alltid ska tänka på slitstyrkan.

Finns det några misstag föräldrar gör när de köper  overall?

– Många handlar med ögat istället för att tänka ”den här ska mitt barn vara i hela dagarna en hel vinter”. Inget fel med en snygg overall om det kombineras med funktion. Jag tycker att man ska titta på overallens ”rörlighet”, passform och vattenpelare. När man står där och ska köpa overall ska man tänka att den ska vara skön för barnet, det ska få plats kläder under, den ska vara lätt att röra sig i och hålla barnet torrt och varmt. Raka avslut på overallens ben blir lätt söndertrampade baktill, därför är mudd att föredra, tycker jag. Den håller byxan uppe och det blir tätare runt skon.

I vilka lägen passar det med en så kallad skaloverall?

– När temperaturen pendlar mellan minus 5 och upp till 10 plusgrader – alltså vår och höst – och faktiskt hela vintern i södra delarna av Sverige. Det hänger på hur mycket du klär på ditt barn under och att du tänker lager på lager: Ylle, syntet eller silke närmast kroppen, därefter bygger man på med tjockare ­lager, som ullfrotté eller fleece, beroende på temperatur. På det sättet kan man använda en skaloverall under en väldigt lång ­period. Det fantastiska med skalet är ju att du kan variera helt själv, bara genom att variera vad du klär på under. Tänk på ­slitstyrkan när du väljer skaloverall till ett större barn. Om det inte finns snö som skyddar plagget slits det mycket.

Guide: 14 vinteroveraller 2019

Förskolläraren Annelie:
”Fothällorna är jätteviktiga”

Annelie Åsander är förskollärare.

Annelie Åsander är förskollärare på en I ur och skur-förskola.

Vad är ­viktigast med en overall, enligt dig?

– Hällorna under fötterna är jätteviktiga för att overallen inte ska glida upp över stöveln och göra att barnen bli blöta och kalla. Att man ser till att overallen är rätt i storlek, har en bra längd på benen och att barnen kan röra sig ordentligt är också jätteviktigt.

Behöver man alltid en vinteroverall?

– Jag skulle säga att det beror på var man bor i landet. I ­Stockholm är det inte längre så mycket snö på vintrarna så här, och längre söder­ut, kan det vara bra att komplettera med ett fodrat galonställ.

4 saker att kontrollera på overallen

  • Resår är bra. Tänk på att overallen helst inte bör ha raka avslut, varken i ärmar eller ben. Resår gör att den sitter bättre. Dessutom är alla extra ­detaljer, som till exempel en kardborre­slejf i ärmslutet, i vägen och blir onödigt klumpigt under eller över en vante.
  • Kraftiga fothällor. Det är bra med kraftiga hällor under ­fötterna, gärna i gummi. De får gärna vara avtagbara, inte fastsydda, så att de går att byta ut.
  • Utrymme i grenen. Kolla så det är ordentligt med plats i grenen på overallen. Du ska kunna ta ett riktigt rejält tag även när barnet har en blöja på sig. Det är för att se till att det finns plats för barnet att böja sig.
  • Kolla dragkedjan. Den får gärna vara gömd ­under en ficka högst upp så att metallen inte ­ligger direkt mot barnets haka när det är kallt. Glöm inte! Reflexer så att barnet syns i mörkret.

Källa: Annelie Sneitz, säljare av barnkläder

Läs också: Guide till vinteroveraller för barn 2019