Vinterkläder för barn i förskolan: 2–3-åringen

Tänk lager på lager-principen när du klär ditt förskolebarn på vintern. Hur många lager kläder som behövs styrs av barnets intressen – och väder förstås.

– Det är egentligen inte själva overallen, utan vad du klär på under som är det avgörande. De flesta overaller för större barn är anpassade efter nordiskt klimat, det vill säga att de ska tåla både iskyla och regn, säger Bosse Hylander som är expert på funktionskläder för barn och vuxna och har arbetat som produkttestare åt tidningen Friluftsliv.

Läs mer om olika overaller – och vad du kan tänka på när du ska köpa en overall till ditt barn här.

Vad behöver en 2–3-åring ha under overallen på vintern? Så här säger experterna

När det är kallt och torrt: Hur många lager kläder 2-3- åringen behöver beror på intressen och hur fruset eller svettigt barnet är. För ett barn som är väldigt aktivt kan det räcka med ett underställ i ull eller ullblandning under overallen, men när det är riktigt kallt kan man behöva ha en fleece- eller ulltröja under också. Ett barn som leker mer stilla behöver förmodligen alla tre lager (samma princip gäller även yngre barn). Inne på förskolan kan barnet ha understället med en vanlig t-shirt över – för att skydda mot smuts.

När det är milt och fuktigt: Samma princip gäller när det är milt eller fuktigt. Utgångspunkten är ett underställ i ull eller ullsyntet och att antalet lager anpassas efter aktivitet. Ullen värmer även när den blir fuktig, medan bomullskläder drar åt sig mycket fukt och blir kalla när de blir blöta.

Källor: Bosse Hylander, Didriksons, expert på funktionskläder för barn och vuxna och har arbetat som produkttestare åt tidningen Friluftsliv, samt Anna Lang, förskollärare på en ur och skur-förskola och har lång erfarenhet av att vara ute med barn på vintern.

Artikeln publicerades i november 2016.