Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vintervantar för barn – vilka ska man välja?

Vad ska man tänka på när man köper vintervantar till sitt barn? Vi har kollat med frilufts­experten Gustaf Runfeldt för att bli mer kloka ­inför köpet.

Lagom stora och lagom varma, det kommer man långt med.
Lagom stora och lagom varma, det kommer man långt med.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När det blir dags för vinter och snölek vill man gärna att ens barn ska ha vantar på sig – för att vara säker på att de små händerna håller sig varma varma. Gustaf Runfeldt, butikschef på Naturkompaniet i Täby, vet vad du ska tänka på när du köper vintervantar till ditt barn.

– Först och främst får de inte vara för trånga. Om vantarna är bökiga att ta på och av, kan de vara för små. Då tappar vantarna dessutom sin isolerande funktion eftersom det är luften i vanten som värmer, säger han.

Vilken vante som passar just ditt barn bestäms av flera saker – inte minst var ni bor. Eftersom vintrarna längst norrut i ­Sverige är torrare än i söder, behöver de uppfylla olika behov.

– Om det är torrt och kallt kan ett par vattentäta vantar vara en nackdel – då ­behöver man snarare vindtäta och slit­starka vantar som ”andas”, alltså släpper ut fukt. Men där vintrarna är mer omväxlande är den vattentäta egenskapen viktig, säger Gustaf Runfeldt.

Om vantarna är för små förlorar de sin funktion. De ska vara lätta att ta på!

I åkpåsen räcker det ofta med tunnare vantar, gärna i ull, eftersom ull transporterar bort fukt – små barn svettas ju också. Men så fort barnet vill börja röra sig mer på egen hand, behöver man vantar som ger skydd utifrån.

– Till en 1-åring funkar det bra med tumvantar eller till och med vantar utan tummar. Det är krångligt att få in de små tummarna rätt i vantarna. Ofta behöver barnet inte tumgreppet just då. Dessutom har tummarna förmågan att bli lite kalla ­ensamma, säger Gustaf Runfeldt.

Köpa vintervantar – tänk på det här

• Ålder. Barnets ålder styr behovet. Före 3 års ålder är tumvantar att föredra.

• Väderlek. Vi har olika geografiska förutsättningar. I norra Sverige är det torrare vintrar än vad det är i södra. Vädret styr vilka funktioner som är viktigast.

• Hur aktivt är barnet? Sitter det stilla eller rör det sig mer? Alla har dessutom olika lätt att värma upp händerna.

• Rätt storlek. Om vantarna är för små förlorar de sin funktion. De ska vara lätta att ta på!

• Glöm inte mössan! En lagom varm mössa hjälper till att hålla värmen i händerna.

När passar det bäst med tumvantar?
– När barnet har blivit 2 år har det redan hunnit hända en del! Då är vantar med tumme bäst eftersom barn i den åldern brukar vilja plocka upp saker. Men inte 5-fingersvantar – i dem är det mycket svårare att hålla värmen och blir det för krångligt att ta på vanten kan ju konsekvensen bli att 2-åringen inte vill använda vantar alls.

När kan barn ha fingervantar?
– En 3-åring börjar få så pass stora händer och bra motorik att man kan klara en bättre fingerhandske. En del barn i 3-årsåldern tycker det är bra med fingerhandskar – för att få bättre grepp och kunna leka mer finmotoriskt. Men många föredrar fortfarande tumvantar eftersom de är lättare att få på.

Hur många vantar behöver man ha?
– Svår fråga! Eftersom alla är olika när det kommer till förmågan att värma upp händer. Men jag tycker man kan tänka lager på lager – även när det kommer till vantar. Då behöver man: Ett par tunnare finger- ­eller tumvantar, gärna i ull, som kan fungera som ett innerfoder. Ett par mellanvarma fingervantar för mildare vinterdagar, och ett par riktigt varma tumvantar. För 1-åringen räcker det kanske med två par vantar. Ett par tunna tumvantar och ett par tjockare tumvantar.

Är dyrare vantar bättre?
– Jag har märkt att billigare märken överlag har sämre vadd, som har svårare att hålla ihop sig. Den trycks ut i kanterna på vantarna när barnet använt dem ett tag. Dyrare varumärken gör ofta mer slitstarka vantar, med mer funktionella membran, vilket gör att de är mer vattentåliga och klarar tvättar och slitage bättre. De dyrare vantarna brukar också vara användarvänliga och lätta att ta på barnen.

Har du något superpappa-tips för att sluta tappa bort vantar?
– För de allra minsta funkar vantar med snöre! Men så fort de börjar bli större är det svårare. Jag försöker lära mina barn att stoppa vantarna i fickorna, då finns det i alla fall en liten chans att de finns kvar! Min äldre son uppmuntrar jag att stoppa ­vantarna innanför kläderna. Då håller de sig dessutom varma tills han vill ta på dem igen.

Artikeln publicerades 2016.