Barnets flytväst ska vara CE-märkt och i rätt storlek. Här är allt du bör tänka på innan ni ger er ut på vattnet.

Läs också: Uppblåsbar flytväst? Kolla gaspatronen!

När man är på sjön är det a och o med flytväst, både för vuxna och barn. Men vad ska man tänka på när man väljer flytväst till sitt barn?

Jonas Eriksson utredare på KOnsumentverket och expert på flytvästar för barn.

Jonas Eriksson är utredare på Konsumentverket.

– Välj framförallt rätt storlek på västen, både när det gäller viktintervall och passning i övrigt. Se till att västen blir korrekt påsatt och att grenbandet är på plats och har spänts, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Det finns olika slags flytvästar; barn ska ha en så kallad räddningsväst. Räddningsvästar för barn känns igen på den stora kragen som hjälper till att hålla barnet rättvänt och flytande i vattnet – och på de skrikiga färgerna, gul, orange eller röd. Färgskalan har en poäng: det ska vara lätt att hitta ett barn som fallit överbord eller från en brygga.

Tanken är att västen ska vända över barnet på rygg och sedan hålla barnet flytande tills hjälp anländer. Västarna ska också vara utrustade med reflexer och visselpipa.

Läs också: Ge ditt barn vattenvana – 6 steg

Prova västen med kläder på

Alla flytvästar som säljs i Europa måste vara CE-märkta. Det är tillverkarna själva som ansvarar för att västen uppfyller säkerhetskraven. Tillsynsmyndighet är Konsumentverket som kan göra stickprovskontroller. Genom CE-märkningen intygar tillverkaren att västen uppfyller lagstiftningens krav, bland annat gällande flytkraften, något som måste testas i ett laboratorium och dokumenteras.

En räddningsväst ger dyrbar tid att hjälpa ett barn som hamnat i vattnet men det är viktigt att både barn och vuxna förstår hur västen fungerar. Konsumentverket rekommenderar att man testar flytvästen i en bassäng, i en sjö eller i havet så att man vet att den verkligen fungerar: att västen vänder barnet rätt i vattnet och att barnet flyter.

Tänk också på att såväl blöja som kläder kan påverka västens flytkraft. Det kan därför vara klokt att när man testar västen även prova vad som händer om barnet har blöja och/eller kläder på sig.

När kan barnet byta från räddningsväst med krage till en så kallad seglarväst?

– Barnet måste kunna simma men det går inte att ange någon specifik ålder. Vad man ska tänkta på är att seglarvästar egentligen bara ska användas inomskärs och när hjälp finns nära tillhands, något som naturligtvis är extra viktigt när det gäller ett barn, säger Jonas Eriksson.

CE-märkt räddningsflytväst för barn med krage och grenband.

Foto: Baltic

En räddningsväst för barn ska ha en stark färg, stor krage och grenband.

Använda en begagnad flytväst

Många som har en väst som hängt några år i förrådet undrar om den är okej att använda.

– Kontrollera att västens alla detaljer är hela. Dra i spännen, sömmar, band och ytterhölje för att se att allting håller. Äldre västar kan bli sköra i yttertyget och är då inte längre lämpliga att använda. Tillverkaren kan också ha försett västen med en märkning som talar om när den behöver bytas ut, säger Jonas Eriksson.

Ska man bara åka ut på sjön en helg med kompisar kan man titta på Livräddningssällskapets förteckning över flytvästdepåer där man kan hyra flytväst. Depåerna finns över hela landet.

Kan barn ha uppblåsbar flytväst?

Bland vuxna är det vanligt med uppblåsbara flytvästar. Vissa tillverkare säljer uppblåsbara flytvästar som passar simkunniga barn och ungdomar (så kallade juniorvästar som passar från cirka 20 kilo). Men Jonas Eriksson tycker att man ska vara försiktig med att köpa en uppblåsbar flytväst till ett barn.

– Konsumentverket rekommenderar att man alltid använder flytvästar med fast flytmaterial till barn. Naturligtvis kan simkunniga ungdomar använda uppblåsbara västar, men någon exakt åldersgräns går inte att ange, säger han.

Den stora skillnaden mellan en uppblåsbar flytväst och en räddningsväst för barn är att med den uppblåsbara västen på måste barnet vara simkunnigt och moget att hantera en situation när västen inte blåser upp sig med automatik. Att de klarar det är viktigare än barnets vikt, kroppsstorlek eller ålder.

– Det kan handla om att ha sinnesnärvaro att dra i den manuella utlösningen av västen eller att blåsa upp västen med munnen genom ventilen om det skulle behövas, samtidigt som man måste kunna hålla sig flytande genom simtag i de aktuella sjöförhållandena, säger Jonas Eriksson.

Även om man provat den uppblåsbara västens funktion vid en strand eller i en bassäng kan det vara helt andra förhållanden när barnet faktiskt ramlar i vattnet. Det kan vara kallt i vattnet och gå höga vågor vilket försvårar användningen av västen om den inte blåses upp automatiskt.

Checklista: Så väljer du rätt flytväst

  • Försäkra dig om att västen är CE-märkt.
  • Välj väst i rätt viktklass. Den ska inte vara för stor, köp alltså inte en väst att “växa i”.
  • Västen ska vara enkel för den vuxna att ta på, men svår för barnet att ta av.
  • Tänk på att barnet blir tyngre varje år och att förra årets väst kanske har blivit för liten.
  • Kontrollera att västen sitter bra på barnets kropp; vi är ju olika skapta. Ett sätt att kontrollera passformen är att ta tag i västen vid skuldrorna och lyfta. Barnets haka och öron ska då inte glida igenom halsöppningen.
  • Spänn inte grenbandet för hårt, det är obekvämt och kan ge felaktigt flytläge. Spelrum mellan band och gren bör vara cirka 5 cm.
  • Kolla att det finns en bruksanvisning på svenska.
  • Låt barnet under tillsyn och under kontrollerade former vänja sig vid hur det känns att hamna i vattnet med västen på. Att testa detta för första gången när man råkat trilla i kan bli en obehaglig upplevelse för barnet.


Drunkningsrisk med uppblåsbar flytväst

Många uppblåsbara flytvästar har en allvarlig brist: gaspatronen kan gänga ur och flytvästen blåser inte upp sig. Flera allvarliga olyckor har inträffat där flytvästen förmodligen inte fungerat.

Svenska Kryssarklubben har sedan 2016 undersökt över 2000 flytvästar och funnit att mellan fem och tio procent av dem inte hade blåst upp sig om bäraren hade fallit i vattnet. Redan idag finns uppblåsbara flytvästar som har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ur. Konsumentverket och Arbetsmiljöverket vill att alla flytvästmodeller förses med en sådan säkring för att förhindra allvarliga olyckor. Myndigheterna arbetar därför för att EU-standarderna för flytvästar ska ändras. En ändring är på gång, men fortfarande säljs flytvästar som inte har gaspatronen säkrad.

– Jag vill uppmana alla som äger uppblåsbara flytvästar att kontrollera om gaspatronen har en säkring. Om du är osäker, vänd dig till inköpsstället. Fråga om din väst kan åtgärdas. Det är livsviktigt. Ska du köpa en ny flytväst välj en modell som har patronen säkrad, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket.

Det är också nödvändigt att följa den uppblåsbara flytvästens serviceschema.

– Ofta handlar det om att den ska lämnas in årligen till ett serviceställe för kontroll och att vissa delar ska bytas ut. Tyvärr vet vi att det är något som många slarvar med och det är inte alltid man har tänkt på att det tillkommer kostnader förutom själva inköpet för en uppblåsbar väst, säger Jonas Eriksson.

En tillverkare som har många modeller av uppblåsbara flytvästar är Baltic. De införde den nya säkringen på alla sina uppblåsbara flytvästar 1 januari 2013. De rekommenderar att man lämnar in västen för årlig service i butiken där man köpte den eller på något av deras serviceställen. En service kostar cirka 250 kronor plus eventuella delar som måste bytas ut.

Läs också: Viktigt att veta om drunkning hos barn!

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.