Hjälmar till pulka, skridskor och skidåkning

Hjälm är ett måste för barn som åker pulka, skidor och skridskor. Men vilken hjälm ska man välja? Klarar man sig med EN hjälm?

Dessa hjälmar ingår i guiden

  • Stiga Play helmet
  • Everest K Allround helmet 
  • Jofa HT 715
  • Giro Slingshot
  • Anon Rime
  • Scott Quiver Plus Jr Mips 

Gå direkt till guiden: Sex vinterhjälmar 2019

För små barns vinterlek fungerar egentligen vilken hjälm som helst – så länge det är en så kallad småbarnshjälm med grönt hakspänne som förutom CE-märkningen är märkt med EN 1080.

Det gröna spännet löser ut om barnet fastnar i något. I värsta fall kan en sådan olycka ha dödlig utgång, men det gröna spännet förhindrar att barnet blir hängande. Därför är en hjälm med sådant spänne det säkraste för små barn, som kanske åker pulka i ena stunden för att nästa klättra i träd eller klätterställningar. En sådan småbarnshjälm fungerar både i pulkabacken, när man åker skridskor och som cykelhjälm.

På de flesta förskolor är det ett krav att barn som åker pulka har hjälm med ett grönt hakspänne.

Fungerar med samma hjälm året runt

En del småbarnshjälmar ser ut som traditionella cykelhjälmar. Har man en sådan går det fint att använda den även i pulkabacken med en tunn mössa under. Men det finns även småbarnshjälmar med urtagbar innermössa som är särskilt anpassade för att använda olika årstider.

– Barn växer fort och man behöver skaffa hjälm ganska ofta, så jag gillar när man kan ha samma hjälm året runt, säger Robert Bell, tidigare ägare av en barnsäkerhetsbutik och expert på allt som har med barnsäkerhet att göra.

Robert Bell ar expert pa barnsakerhet och hjalmar.

Robert Bell, expert på barnsäkerhet.

Försök att hitta en hjälm som barnet trivs i så att den verkligen används. Och var noga med storlek och passform, både för bekvämligheten och för säkerheten. Välj rätt storlek från början.

– Hjälmen måste täcka panna, tinning och huvud. En urvuxen hjälm hamnar bak på huvudet som en liten kalott. Mät gärna barnets huvud när du väljer storlek, säger Robert Bell.

En hjälm ska tåla hårda slag

För att hjälmen ska sitta rätt på just ditt barns huvud behöver du antagligen justera passformen. Många hjälmar har en ratt i nacken för enkel justering, andra justeras med skruvar eller genom att man byter ut kuddar inuti hjälmen.

DE HÄR MÄRKNINGARNA GÄLLER FÖR HJÄLMAR


EN 1080
En småbarnshjälm är märkt med CE-EN 1080 och
har ett grönt hakspänne, som löser ut om barnet fastnar. Därför är det den enda säkra hjälmmodellen vid lek. Den uppfyller dessutom samma krav som för cykelhjälmar. Småbarnshjälmar kan ha olika utformning och design, men det gröna spännet är gemensamt. Rekommenderas upp till 7 år.


EN 1077
En skidhjälm för utförsåkning är märkt med CE-EN 1077 och är anpassad för de hastigheter och risker som utförsåkning medför. Men en skidhjälm saknar utlösning i hakbandet och är därför inte lämplig vid fri lek och andra aktiviteter där barnet riskerar att fastna.


Både småbarnshjälmar och skidhjälmar måste vara CE-märkta för att få säljas.

– För barns vinteraktiviteter är det också bra att välja en småbarnshjälm som tål upprepade hårda slag utan att behöva bytas ut. Om hjälmen har den egenskapen ska det framgå av bruksanvisningen, säger Jonas Eriksson, utredare av produktsäkerhet på Konsumentverket.

– Det är en fördel om storleken är lätt att justera så att barnet får plats med mössa under. Alternativt välj en hjälm med inbyggt foder. Det brukar fungera med en tunn mössa, men den kan glida ner i pannan och det kan vara lite bökigt, säger han.

Om barnet har mössa under hjälmen får inte mössan ha tofs eller vara för tjock; då blir det svårt att få ner hjälmen ordentligt på huvudet. En balaklava i ull värmer samtidigt som den är tunn och har bra passform.

Hjälmen ska sitta stabilt men inte klämma och göra ont.

– Den ska sitta så pass hårt att det finns lite motstånd när man drar i den, utan att man har knäppt hakbandet, säger Robert Bell.

Hakbandet behöver inte sitta snävt mot huden.

– Man bör kunna få in ett eller två fingrar under hakbandet när det är knäppt, säger Jonas Eriksson.

Hjälm anpassad för aktiviteten

Sammanfattningsvis: Med valfri hjälm med grönt spänne och bra passform är barnet rustat för vinterlek. Ett litet barn som ska lära sig åka skridskor kan också använda en småbarnshjälm. Men när leken övergår i mer avancerad utövning av någon sport, som utförsåkning eller hockey, är det dags för en hjälm anpassad för just den aktiviteten.

Foralder knapper en hjalm for alpinakning.

Foto: Shutterstock

Använd en hjälm särskilt anpassad för alpin skidåkning när du är i fjällen.

– När man börjar med utförsåkning är det lämpligt med en skidhjälm eller alpinhjälm som de också kallas. Småbarnshjälmen är inte testad för utförsåkning. Skidhjälmar är utformade för att garanterat sitta kvar på huvudet vid flera hårda islag i marken. Vid cykling bromsas kroppen upp på ett annat sätt än vid utförsåkning, där man kan fortsätta i hög fart på en glatt yta. Skidhjälmar har också ett penetrationsskydd för att kunna stå emot vassa föremål. Men en skidhjälm har inte grönt spänne, så det innebär en risk om barnet skulle klättra med den, säger Jonas Eriksson.


Guide: 6 vinterhjälmar för utelek och skidåkning

 

Stiga Play helmet bla

Hjälmen Play Helmet från Stiga

Har grönt spänne (CE-märkt och godkänd enligt EN 1080).
Strl 48–56. Justerbar passform. Avtagbart foder. Finns i svart, rosa, blå och grön, cirkapris 399 kr. Klarar flera hårda smällar.

Everest K Allround helmet

Hjälmen K Allround helmet från Everest/Stadium

Har inte grönt spänne. (CE-märkt och godkänd enligt EN 1077). Strl 50–58. Justerbar passform. Fodret är inte avtagbart. Finns i svart, rosa och neongrön, 299 kr. Klarar flera hårda smällar.

Jofa HT 715 från vit

Hjälmen HT 715 från Jofa

Har grönt spänne. (CE-märkt och godkänd enligt EN 1080). Strl 48,5–55,5. Justerbar passform. Avtagbart foder. Finns i vit/blå, rosa och svart, cirkapris 399 kr. Klarar flera hårda smällar.

Giro Slingshot lila

Skidhjälmen Slingshot från Giro

Har inte grönt spänne. (CE-märkt och godkänd enligt EN 1077). Strl 49–55,5. Justerbar passform. Avtagbart foder. Finns i blå och lila, cirkapris 699 kr. Behöver bytas ut efter hård smäll.

Hjälmen Anon Rime 3 för barn

Skidhjälmen Rime 3 Junior från Anon 

Har inte grönt spänne. (CE-märkt och godkänd enligt EN 1077). Strl 48–55. Passformen går inte att justera. Avtagbart foder. Finns i svart och grått, cirkapris 599 kr. Klarar flera hårda smällar.

Scott Quiver Plus Jr Mips gron

Skidhjälmen Quiver Plus Jr Mips från Scott

Har inte grönt spänne. (CE-märkt och godkänd enligt EN 1077). Strl 49,5–56,5. Justerbar passform. Avtagbart foder. Finns i färgerna blå och grön, cirkapris 899 kr. Behöver bytas ut efter hård smäll.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.