Vad betyder ekomärkningen?

Marknaden exploderar av produkter som säger sig vara särskilt snälla mot hud och miljö. Men det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av märkningar och symboler.

Det finns i dag ingen särskild ekologisk märkning för hudvårdsprodukter i Sverige, varken för barn eller vuxna. Läkemedelsverket ser till att det inte finns några hälsofarliga produkter eller ingredienser på marknaden och ställer krav på hur produkterna ska märkas.

Några enhetliga svenska regler för vad som krävs för att en hygienprodukt ska få kallas miljövänlig eller ekologisk finns ännu inte. Däremot har en del tillverkare valt att certifiera sig med de olika etablerade märkningar som finns.

I vintras blev blöjgiganten Libero först med att lansera en serie Svanenmärkta hudvårdsprodukter. Svanen ställer en rad krav på att de godkända produkterna ska vara säkra ur hälso- och miljösynpunkt, både vid användning och när de så småningom kommer ut i naturen. Däremot behöver Svanenprodukter inte innehålla några ekologiskt producerade ingredienser.

Olika länder har olika märkningar. Engelska Soil Association har bland de strängaste kraven. Här ska ingredienserna vara ekologiska till minst 95 procent för att få märkningen ”organic” och produkterna får inte heller innehålla något som kan misstänkas skada människa eller miljö. Andra certifieringar, som franska Ecocert, har inte lika höga krav.

Lisbeth Arvidsson, vd för grossist- och e-handelföretaget Ekohygien, märker ett ökat intresse för ekologisk hudvård också för barn. Allt fler väljer till exempel bort produkter med kemiska konserveringsmedel.
– Visst har det skett en förändring bara de senaste åren. Folk är mer kritiska och nöjer sig inte bara med att någon säger att en produkt är ekologisk, säger hon.

Tänk på:

– Kolla upp vad ekomärket på förpackningen faktiskt står för. På till exempel webbplatsen ekoshopping.se finns en genomgång av olika märkningar och certifieringar.

– Astma- och allergiförbundets märkning finns på produkter som rekommenderas ur allergisynpunkt. Produkterna ska vara fria från allergener, parfym och andra kända irriterande ämnen.

– Var sparsam med tvålen när du tvättar små barn. Det skonar såväl hud som miljö. Om det går så använd barnolja istället som inte torkar ut huden.

Farliga ämnen i krämer

Hudkrämer som marknadsförs mot barn innehåller hormonstörande och allergiframkallande medel. Det visar en undersökning som tidningen Råd & Rön har gjort.

En av krämerna som innehöll de misstänkt hormonstörande parabenerna är H&M:s gulliga och bubbelgumsrosa Hello Kitty-kräm, men också flera krämer från Body-shop – som marknadsför sig som ”Natures way to be beautiful”.

Håll utkik efter dae här ingredienserna:
Parabener (misstänkt hormonstörande): Till exempel metyl-paraben, etylparaben, propylparaben och butylparaben.

Formaldehydfrigörare (misstänkt allergiframkallande): Till exempel diazolidinyl urea och imidazolidinyl urea.

Allergiframkallande parfymer: Till exempel citronellol, geraniol, linalool och limonene.
BHT (misstänkt hormonstörande).

Läs hela artikeln på Råd & Röns hemsida, radron.se.