Guide: Så väljer du rätt syskonvagn

Är det dags att investera i en syskonvagn? Vi Föräldrars barnvagnsexpert Anna Lavfors guidar dig rätt bland 12 olika syskonvagnar i olika prisklasser. Vilken passar era barn bäst?

I

nnan man bestämmer sig för vilken sorts syskonvagn man ska köpa bör man fråga sig: Åt vilket håll ska barnen åka – framåt- eller bakåtvända? Ska de sitta bredvid varandra eller på rad? Och ska vagnen användas i stadsmiljö eller i terräng?

– Livsstilen avgör. Behöver man en syskonvagn för att man ska ta långa­ promenader i skogen eller ska man sicksacka fram i butiker i stan? Var och hur vagnen ska användas påverkar vilken typ av hjul som är bäst, om det ska vara en syskonvagn på längden eller bredden och hur mycket vikt man lägger vid att kunna ha ett eller båda barnen vända mot sig, säger Anna Lavfors, Vi Föräldrars barnvagnsexpert och bloggare på Ombarnvagnar.com.

Anna Lavfors är Vi Föräldrars barnvagnsexpert
I vissa barnvagnsmodeller kan barnen bara åka åt samma håll, i andra vagnar kan de vara vända åt olika håll. I övrigt finns det två grundmodeller av syskonvagnar: en där barnen färdas bredvid varandra och en där barnen sitter på rad.

– En vagn på bredden är såklart bredare och inte lika smidig att svänga runt i trånga utrymmen. Med en syskonvagn på längden kan man å andra sidan behöva använda mer kraft om vagnen är tungt lastad och ska svängas, eftersom den har ett smalare handtag. Är vagnen på längden en ”trehjuling” krävs även en annan teknik för att ta sig uppför trottoarkanter, in i en buss eller ­liknande, säger Anna Lavfors.

Det är alltid bäst att provköra ­vagnen före köp för att se hur det känns och vad man trivs med.

Än så länge godkänns syskonvagnar enligt samma europeiska säkerhetsstandard som enkel­vagnar. Men visst ska syskonvagnar ofta tåla lite mer.

– Hållbarhet och stabilitet är ­alltid viktigt och sätts på prov när det är två barn och extra tungt,­ säger Anna Stridsberg, teknisk expert vid ­Konsumentverket.

Även köregenskaperna kan ­påverkas om barnen är olika stora.

– Om man har en 3-åring och en nyfödd bredvid varandra blir viktfördelningen ojämn. Om inte chassit är stabilt finns risk att vagnen drar åt ena hållet, säger Anna Stridsberg.

Hennes råd är att provlasta och provköra vagnen, även om det kan vara svårt att få en uppfattning om stabiliteten i butiken.

– Mycket av stabilitetsproblemet uppstår först när man kör i snömodd eller över­ trottoarkanter. Det är viktigt att provköra många vagnar för att kunna jämföra och att ”provocera” vagnen lite: provvälta den när den är lastad med en vikt motsvarande barnen.

Vilken typ av hjul vagnen har på­verkar hur lättmanövrerad den är. Hos en tyngre syskonvagn är rätt hjul ännu viktigare. Det finns vagnar med fyra fasta hjul eller med svängbara framhjul.

– Med tanke på att man i en syskon­vagn ska köra en större vikt kan jag inte rekommendera fyra fasta hjul. Armar, rygg och axlar hos den som kör kan ta stryk av den höga belastningen när vagnen ska svängas. Att häva en maxbelastad syskonvagn, cirka 40–50 kg, vid varje manövrering är inte snällt mot kroppen. Och i princip alla syskonvagnar med rörliga framhjul har hjul som kan låsas i fast läge när det behövs, som vid grov terräng eller när det är mycket snö, säger Anna Lavfors.

Hur vet vi vilken syskonvagn som är bäst för oss?

När ni ändå är i provkörartagen: fundera på om vagnen rymmer två barn i vinteroverall, något som inte är alldeles självklart. Fundera också på vagnens storlek utifrån era behov. Har ni till exempel hiss? Och om ni ofta använder bil och ska lasta vagnen i och ur varje dag är det viktigt att den –­ förutom att den ska få plats – också är smidig att fälla ihop och lätt att lyfta.

Titta också på hur sitt- och liggdelarna kan kombineras på chassit.

– Är det möjligt att ha båda barnen vända mot sig samtidigt? Går det att använda vagnen med två liggdelar eller bara med kombinationen en sitt- och en liggdel? Var också uppmärksam på att en del syskonvagnar går att använda med två liggdelar, två sittdelar, men inte med två babyskydd samtidigt. Var med andra ord uppmärksam på hur det går att ”bygga” vagnen och väg in vilka sätt som är viktigast för er familj, säger Anna Lavfors.

Inte bara stabiliteten är viktig för syskonvagn. Även andra funk­tioner utsätts för extra påfrestningar. Handtaget, till exempel, är en ­känslig del.

– Fråga om det sitter en metallvajer inne i handtaget som säkerhet, om det inte finns en synlig förstärkning, säger Anna Stridsberg.

FRI TILLGÅNG TILL
ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Var gärna uppmärksam på ­modeller med vändbara handtag, då det tidigare har förekommit att handtaget inte har gått i lås efter justeringen och att låsmekanismen därför har gått sönder. Det har skett incidenter där barn tippat ur när vagnen dragits uppför en trappa. Enligt Anna Stridsberg har orsaken då ofta varit att plasten spruckit, eftersom inte alla plastsorter tål Nordens torra och kalla klimat.

Men kraven i den europeiska standarden har skärpts och på ­senare år har den typen av problem blivit sällsynta i anmälningarna till Konsumentverket. Men det kan ändå vara värt att vara uppmärksam på det, till exempel vid köp av en ­begagnad vagn.

– Tillverkarna har blivit duktigare, men allt kan gå sönder. Som förälder bör man regelbundet kontrollera sin vagn för att i tid upptäcka förslitningsskador.

Även på syskonvagnar där barnen sitter bakom varandra har det förekommit problem, enligt Anna Stridsberg.

– Inte i Sverige, men i USA och i övriga Europa, där modellerna varit populära en längre tid, har det skett olyckor där fingrar har kapats av. Barnet i den undre delen har fått in fingrarna i ekrarna på hjulen, säger hon.

Nu finns skydd som ska förhindra det, men det har ändå förekommit att barn har lyckats luta sig över kanten och fått fingrarna över­körda. Kontrollera därför hur långt­ barnet når utanför vagnen och om det finns risk att fastna i hjulen med fingrar eller­ kläder. Var också uppmärksam på att den övre delen sitter fast ­ordentligt.

– Det har hänt att den övre delen har kollapsat ner på barnet under. Antagligen på grund av att tyget blivit skört med tiden, säger Anna Stridsberg.

Guide: Hitta syskonvagnen som passar er bäst

Här är 12 syskonvagnar från 2 495 kr –  17 990 kr.

Graco Stadium Duo sport luxe är en syskonvagn.

Syskonvagn Graco Stadium Duo sport luxe.

Graco Stadium Duo sport de luxe

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar, 2 495 kr. Adapter till babyskydd, 399 kr. Billigast!
Köpställen:
Gracobaby.se
Färg: Svart
Bredd: 60 cm
Maxvikt på barnen: 15 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Sittdelarna kan bara vara framåtvända.
Sitt-och liggdelar: Kan användas med en eller två sittdelar eller med en sittdel och ett babyskydd. Kan alltså även fungera som singelvagn. Liggdel kan inte köpas till.
Övrigt: Ryggstöd som kan fällas till i stort sett fullt liggläge bak men inte fram. Graco själva rekommenderar ej att man har mjuklift i eftersom de inte själva har någon godkänd liggdel. Sittdelar med fempunktssele och suffletter med tittlucka. Handtaget är inte justerbart. Ej för nyfödd!

 Britax B-Agile double är en syskonvagn.

Syskonvagn Britax B-Agile double.

Britax B-Agile double

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar, 4 399 kr. Mjuklift, från 1 650 kr. Adapter till babyskydd, 295 kr.
Köpställen: Britax-roemer.se
Färger: Svart och grå
Bredd: 78 cm
Maxvikt på barnen: 15 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Sittdelarna kan bara vara framåtvända.
Sitt-och liggdelar: Kan användas med en eller två sittdelar med mjukliftar i, samt med babyskydd. Liggdel kan inte köpas till.
Övrigt: Sitt­delar med fullt liggläge, som går att komplettera med mjukliftar för bebis. Sittdelarna har fempunktssele och suffletten är justerbar och avtagbar. Förvaringsficka i suffletten. Knäledshandtag.

Beemo Twin travle är en syskonvagn.

Syskonvagn Beemo Twin travle.

Beemo Twin travel

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar (som kan bli till liggdelar), 4 995 kr. Adapter för två babyskydd ingår.
Köpställen: Beemo.se
Färger: Svart
Bredd: 60 cm
Maxvikt på barnen: 15 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt och bakåt.
Sitt- och liggdelar: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Både sitt-och ligg­delarna har sufflett med ventilationsnät och tittlucka. Delarna har även fempunktssele, samt går att fälla till fullt liggläge.

ABC Design Zoom är en syskonvagn.

Syskonvagn ABC Design Zoom.

ABC Design Zoom syskonvagn

Cirkapris: Chassi med två sittdelar, 5 799 kr. Liggdel, 1 949 kr. Adapter för att fästa två liggdelar, 299 kr. Adapter till babyskydd, 299 kr.
Köpställen: Jollyroom.se
Färger: Ljusgrå, mörkgrå, svart
Bredd: 60 cm
Maxvikt: 15 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul. Vändbara sittdelar.
Sitt- och liggdelar: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Sittdelarna är justerbara på längden, vilket gör att de kan justeras när barnet växer. Adapter behövs för att fästa liggdelar. Sittdelarna går båda att fälla till fullt liggläge, och har fempunktssele och suffletter med tittlucka. ­Teleskophandtag.

Carena Smögen är en syskonvagn.

Syskonvagn Carena Smögen.

Carena Smögen

Cirkapris: Chassi med två ­sitt­delar, 5 995 kr. Liggdel, 1 195 kr. Adapter till babyskydd, 199 kr.
Köpställen: Scandinaviankidsgroup.com
Färger: Mörkgrå och svart
Bredd: 62 cm
Maxvikt på barnen: 18 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Både rygg-och fotstöd är justerbara i flera lägen och sittdelarna har fempunktssele. Suffletten har titt- samt ventilationslucka. Sittdelarna har fullt liggläge. Knäleds­handtag.

 Thule Urban Glide 2 double är en syskonvagn.

Syskonvagn Thule Urban Glide 2 double.

Thule Urban Glide 2 double

Cirkapris: Chassi med två ­sitt­delar, 7 999 kr. Liggdel, 1 499 kr. Adapter till babyskydd, 749 kr.
Köpställen: Thule.com
Färger: Svart, mörkgrå och blå
Bredd: 80 cm
Maxvikt på barnen: 22 kg per sittdel
Hjul: Lufthjul (ej punkteringsfria). Sväng- och låsbara framhjul. Bra vagn för jogging!
Färdriktning: Bara framåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Sportbarnvagn där ­bakre hjulen har fjädring och sitsen är ­vadderad. Suffletten har tittlucka och sitt­delarna har fempunktssele. Ryggstöden kan fällas i flera lägen, och till nästan plant liggläge. Knäledshandtag.

Petite Chérie Exellence double är en syskonvagn.

Syskonvagn Petite Chérie Excellence double.

Petite Chérie Excellence double

Cirkapris: Chassi med två ­sitt­delar (som kan ­byggas om till ligg­delar), 9 995 kr. Adapter till babyskydd ingår.
Köpställen: Jollyroom.se
Färger: Svart, marinblå och grå
Bredd: 62 cm
Maxvikt på barnen: 15 kg per sittdel
Hjul: Lufthjul (ej punkteringsfria). Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas med en eller två sittdelar (som kan byggas om till liggdelar) samt med babyskydd. Funkar bra för tvillingar.
Övrigt: Sittdelarna kan göras om till liggdelar och har fempunktssele. Ryggstöden går att luta till fullt liggläge. Suffletterna har tittlucka och är justerbara. Knäledshandtag.

 Uppababy Vista duovagn är en syskonvagn.

Syskonvagn Uppababy Vista duovagn.

Uppababy Vista duovagn

Cirkapris: Chassi med en sittdel och en liggdel, 11 299 kr. Extra sittdel, 2 499 kr. Extra liggdel, 2 599 kr. Adapter till babyskydd: 495 kr.
Köpställen: Uppababy.com
Färger: Grå och grön
Bredd: 65 cm
Maxvikt på barnen: 22 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Fempunktssele. Justerbar sufflett med ventilationslucka och tittlucka. Sittdelarna har fullt liggläge. Teleskophandtag som är utbytbart.

Bild på syskonvagnen Baby jogger city select lux

Baby Jogger City select lux

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar, 12 795 kr. Liggdel, 1 599 kr. Adapter till babyskydd, 295 kr.
Köpställen: Babyjogger.se
Färger: Svart, grön och grå
Bredd: 62 cm
Maxvikt på barnen: 20 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Fempunktssele. Sittdelarna har fullt liggläge. Suffletten har tittlucka. Teleskophandtag.

Jools Geo 2 duo är en syskonvagn.

Syskonvagn Jools Geo 2 duo.

Jools Geo 2 Duo

Cirkapris: Chassi med en ­­sitt- eller liggdel, 9 990 kr. Syskondel med en sittdel och en liggdel, 3 000 kr. Adapter till babyskydd, 400 kr.
Köpställen: My-joolz.se
Färger: Mörkblå, beige, ljusgrå och mörkgrå
Bredd: 60 cm
Maxvikt på barnen: 40 kg totalt
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas med sittdel och liggdel eller med två sittdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Sitsen på vagnen är extra hög så barnet kan sitta med i vagnen vid bordet. Har fempunktssele. Sittdelen kan lutas bakåt till fullt liggläge och suffletten har tittlucka. Teleskophandtag. Extra hög sits!

Bugaboo Donkey 2 duo är en syskonvagn.

Syskonvagn Bugaboo Donkey 2 duo.

Bugaboo Donkey 2 duo

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar och en liggdel, 16 289 kr. Extra liggdel, 1 250 kr. Adapter till babyskydd, 690–800 kr.
Köpställen: Bugaboo.com
Färger: Svart, röd, grå och blå
Bredd: 74 cm
Maxvikt på barnen: 17 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul. Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Sittdelen kan fällas till fullt liggläge. Suffletten är förlängningsbar och sittdelen har fempunktssele.
­Teleskophandtag.

 Silver Cross Wave är en syskonvagn.

Silver Cross Wave

Cirkapris: Chassi med två sitt­delar och en liggdel, 17 990 kr. Extra ­liggdel, 3 995 kr. Adapter till babyskydd ingår.
Köpställen: Jollyroom.se eller Babyshop.se
Färger: Blå, ljusgrå, mörkgrå och lila
Bredd: 60 cm
Maxvikt på barnen: 15 kg per sittdel
Hjul: Punkteringsfria. Sväng- och låsbara framhjul.
Färdriktning: Både framåt & bakåt.
Sitt- och liggdel: Kan användas ­antingen med sittdel och liggdel/två sitt­delar/två liggdelar samt med babyskydd.
Övrigt: Sittdelen har en fempunktssele och både sitt- och liggdelen har justerbara suffletter med tittlucka. Sitt­delarna har fullt liggläge. Teleskophandtag.

FRI TILLGÅNG TILL
ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp