Minitest: Matredskapen som fixar moset

Pressa, mosa och mixa! Som förälder till en bebis gör man det ofta, klart att det går lättare med lite hjälp. Fyra familjer har hjälpt oss att testa matredskap.

 

THE WEAN MACHINE
Funkar som en omvänd vitlökspress där maten pressas upp i behållaren. Man fyller behållaren med mat, pressar och kan mata barnet med den medföljande skeden. Cirkapris 229 kr.

Love, mamma till Oliwer, 5 månader:
– Den här pressen var väldigt smidig och lätt att använda. Jag gillar att det sitter fast en liten sked som man alltid har med sig. Man behöver dessutom inte el för att använda den, till skillnad från med en stavmixer, och det får ändå plats mer än om man bara använder till exempel en vitlökspress. Vi har mest provat banan och olika grönsaker som potatis och palsternacka till Oliwer, eftersom han fortfarande får mjölkersättning också. Det var lätt att förstå hur pressen skulle användas, och dessutom fanns det tydliga instruktioner. Vi har diskat den för hand, och den har varit lätt att göra ren. Jag skulle kunna tänka mig att köpa den.

PHILIPS AVENT STEAMER
En kombinerad ångkokare och mixer för att det, enligt tillverkaren, ska gå lätt att göra näringsriktig barnmat – ångfunktionen gör att matens näringsinnehåll bevaras vid tillagningen. Cirkapris 1 499 kr.

Mikeal, pappa tll Gabriel, 11,5 månader:
– Vi har bara testat olika grönsakspuréer, typ morot, palsternacka och så vidare, men maskinen fungerar även till kött. Moroten blev perfekt, palsternackan blev inte riktigt klarlagad. Det är snillrikt att man kan vända upp och ner på behållaren för ångkokning och pureande. Den är enkel att använda och det var inga problem att göra den ren. Minus för lite lång och krånglig instruktionsbok dock. Jag är tveksam till om jag skulle rekommendera den till andra. Det blir ännu en maskin bland alla bakmaskiner, råsaftscentrifuger, blenders och mixers – lite onödigt. Kanske i så fall till den extremt stressade småbarnsfamiljen som inte har någon stavmixer.

BABYCOOK
Man kan ångkoka, mixa, värma och tina barnmat i samma kärl och slipper massa onödig disk. Maten bibehåller alla näringsämnen när den ångkokas. Cirkapris 1 725 kr.

Thomas och Jennie, föräldrar till Felicia, 10 månader:
– Den var lätt att använda! Så pass enkel att jag funderar på att använda den till vår egen middagsmat också. Att koka potatis tog bara tio minuter och det blev jättebra. Jag är inte särskilt matintresserad och tycker att det är svårt att ångkoka grönsaker. Men här finns det en lista som talar om hur man ska tillaga varje produkt. En nackdel är att den rymmer så lite, det går inte att göra mer än en portion barnmat åt gången eller att koka mer än tre potatisar. Vår dotter måste äta finfördelad mat på grund av ett problem i strupen, och det känns som att Babycook passar oss bra men inte att den är värd sitt pris, för 1 000 kronor känns som en gräns.

BOSCH MIXO QUATTRO
Är enligt tillverkaren en extra effektiv mixerstav, tack vare sina fyra skärblad, och ska kunna finfördela det mesta från ris till is. Cirkapris 890 kr.

Andréa, mamma till Sigge, 5 månader:
– Stavmixern har funkat bra men var ingenting utöver det vanliga. Det som jag gillade var att den hade en liten burk som man kunde mixa små mängder i helt släta, det går inte med själva staven. Det var också smidigt att allt gick att köra i diskmaskinen. Jag har mest mixat frukt och grönsaker. Vår son Sigge är 5 månader och älskar att äta sina smakportioner, så den har varit väldigt användbar hemma hos oss. Om jag inte redan hade en stavmixer skulle jag kunna tänka mig att köpa den.