Höstens stora inredningstrender för barnrum

Orientaliska handdukar, posters med fåglar eller apor av trä – vilka nya designprylar vill du ställa i barnrummet?

Viföräldrar.se har varit på Formex-mässan i Stockholm och tittat på vilka trender som kommer dominera hösten och vintern.  Om du vill hänga med i trenderna och inreda barnrummet med det allra senaste ska du satsa på material som trä och plåt, mönster hämtat från naturen eller vintage- och retroprylar.

Här är sju inredningstrender för hösten:

Den nordiska charmen. Temat för årets trendmässa är just det nordiska med naturnära material och enkelhet blandat med starka mönster. Finsk och dansk design dominerar i köket med snygga och praktiska prylar.

Retro är fortfarande populärt. Plåt är ett gammalt klassiska material som kommer igen med snygga mönster från 50, 60- och 70-talen. Exempel på det här är lampor, matlådor och leksaker i plåt.

Trä som material. Trämönster på kuddar, leksaker i trä och omålade möbler. Trä är helt klart ett hett inredningsmaterial i höst.

Klara färger. Var inte rädd för att ta i. Klara tydliga färger lyser upp mot vita väggar i barnrummet. Se bilder nedan på leksaker med klara färger.

Det nordiska djurlivet. Det typiskt nordiska kommer igen även i barnkammaren med ugglemönster, rävar i mobil och mjukisdjur.

  Eko? Bland barnprylarna var det inte många som annonserade om att de hade ekologiska varor i sitt sortiment. Få varumärken satsar på det ekologiska. Enligt Mattias Grönkvist, säljansvarig på Rätt Start, beror det bland annat på att det är för dyrt:
       –  Det är så liten marknad för oss att det är omöjligt att hitta en leverantör som kan tillverka så små mängder ekologiskt. Det är nästan så att vi får vara glada att de levererar till oss över huvud taget, säger han.
  Rätt start har för första gången tagit fram ett helt ekologiskt lakan-set, tack vare efterfrågan hos kunder.

  Cupcake-bakandet tar plats i barnköken. Bland mässans alla montrar för barn så innehöll många just bakleksaker. Små tårtfat i trä, cupcakes i silikon eller tygmaterial och spisar, tårtspadar, ugnar och annat.

  Kolla in bilderna från mässan här:

  Inredning barnrum höst 2012

  Trä är hett. Här har företaget MeroWings från Danmark gjort kuddar som ser ut som stubbar, stockar och stenar. Kul att ha i barnrummet om inte i egna soffan. Kay Bojsen i Danmark har också satsat på trämaterial och gjort apor i trä. Och vad kan vara mer nordiskt än gulliga små lovikkavantar, här från JM production i Finland.

  Klicka på nästa sida för fler bilder från mässan

  #br

  Inredning barnrum höst 2012

  Babygym och matta i nordiska mönster med ugglor och andra typiskt nordiska teman, från Pumpkin.

  #br

  Inredning barnrum höst 2012

  Gulliga små figurer från Hoptimist i väldigt klara färger, nu finns de även i trendmaterialet trä. De här glada små gubbarna finns även som äggklocka och sparbössa.

  #br

  Inredning barnrum höst 2012

  Retrotrenden på termos och matlåda i plåt med cirkusmönster från norska Brafre. Lakan-set, också i retromönster, från Rätt Start, finns även i blått och grönt.

  #br

  Trätårta från Jabadabado och tårtfat med nivåer från Magni Toys. De flesta bakleksaker går i rött och rosa.