Guide: Så väljer du rätt babygym

Vad ska man tänka på när man köper ett babygym? Vad är viktigt när man väljer mellan de olika babygymmen? Vi föräldrar guidar dig rätt! Hitta babygymmet som passar din bebis bäst!

B

abygymmet kan användas under ­bebisens första halvår. För en del barn är det en uppskattad leksak som kan vara utvecklande för koordinationsförmågan och kanske i bästa fall peppande när barnet ska ligga på mage och ”träna” nacken. Andra är mindre imponerade och kan knappt övertalas att ligga där och titta, inte ens i ­sällskap av en vuxen.

– Jag tror att babygym är en sak som man inte vet om man behöver innan man har provat, säger Mattias Johansson. Han är ­grundare av varumärket LaDiDa, som ­under de senaste åren har specialiserat sig på att ta fram ­babygym och babysittrar.

Vad ska man tänka på när man väljer babygym?

– När vi har testat babygym på bebisar har de varit mest förtjusta i dem med klara ­färger, kanske tvärt emot vad föräldrarna tycker. Men i första hand är det bebisen som ska gilla babygymmet. Det är trots allt en leksak – inte en inredningsdetalj, säger han.

För alla oss som bor trångt har han ett tips:

– Kolla om babygymmet går att fälla ihop eller plocka isär. Då går det smidigt att stoppa undan det när det inte används. Det är ett plus.

I bästa fall kan babygymmet innebära härlig ”egentid” för både föräldrar och barn. Men det blir inte alltid succé.

– Ibland behövs det lite träning innan bebisen uppfattar babygymmets aktiviteter. Men man brukar märka ganska snart om bebisen uppskattar leken eller inte, säger Mattias Johansson.

Vad ska man tänka på när man låter sin bebis vara i babygymmet?

Om barnet gillar babygymmet ska det helst inte ligga för långa stunder på rygg – utan passa på att träna musklerna i ryggen,  armarna och nacken genom att ligga på mage också. En del babygym har en ­lekmatta som ska locka barnet att ligga på mage, vilket kan vara bra eftersom alla bebisar inte är så ­förtjusta i det.

– När det kommer till hygien bör ­babygymmets matta gå att tvätta i maskin. Leksaker av plast och trä är lätta att rengöra, och de av tyg går ofta att byta ut. Hur mysigt babygymmet än kan vara för bebisen påminner Mattias Johansson om att aldrig lämna barnet utan tillsyn.

– Även om barnet inte tidigare har visat några försök till att rulla, krypa, sitta eller resa sig upp kan det hända precis när som helst. Babygymmet ska inte användas efter att barnet har lärt sig att sitta upprätt – då kan det försöka använda bågarna för att resa sig, och det håller de inte för.

Guide: Hitta rätt babygym

Leka är ett babygym från Ikea.

Babygym Leka från Ikea.

Babygym Leka från Ikea

Pris: 299 kr – Billigast! 
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Ikea.se
Storlek: Diameter 85 cm, höjd 45 cm.
Material: Matta och leksaker i återvunnen bomull. ­Fyllning av polyester.
Rengöring: Mattan kan tvättas i maskin på 40 grader.
Tål torktumling (max 60 grader).
Beskrivning: Mjukt babygym i tyg med båge. Från bågen hänger fyra mjuka leksaker.

Disco är ett babygym från Ladida.

Babygym disco från Ladida.

Disco babygym från Ladida

Pris: 229-369 kr (pris utan och med matta).
Ålder: Från 2 månader.
Köpställe: Ladida.se
Storlek: Bredd 56 cm, längd 40 cm, höjd 55 cm.
Material: Polyester.
Rengöring: Mattan kan tvättas i maskin på 40 grader.
Beskrivning: Babygym med reglerbara hänglänkar med tre avtagbara leksaker. Innehåller ljud-och ljus­effekter. Bågen går att plocka bort och mattan kan användas som lekmatta. Babygymmet kan köpas utan matta. Ett par mindre ­batterier ­medföljer, men man behöver också köpa till ett par större.

Björn från Stoy är ett babygym.

Babygym Björn från Stoy.

Babygym Björn från Stoy

Pris: 399 kr.
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Lekmer.se
Storlek: Diameter 80 cm, höjd 48 cm.
Material: Fleece och polyester.
Rengöring: Handtvätt.
Beskrivning: Mjukt babygym format som en björntass. Från lekbågarna hänger fyra mjuka björngosedjur som är avtagbara. Även bågen är avtagbar. Går att använda som lekmatta utan båge. ­Mattan har en fluffig säkerhetskant som ska förhindra att barnet rullar av mattan.

Neo natur är ett babygym från Kids concept.

Babygym Neo natur från Kids concept.

Neo natur babygym från Kids concept

Pris: 399 kr.
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Ellos.se, Lekmer.se
Storlek: Bredd 60 cm, höjd 55 cm.
Material: Trä.
Rengöring: Torkas av med en lätt fuktad trasa.
Beskrivning: Babygym i trä med träfigurer som säljs separat. Du kan själv välja vilka figurer och hur många figurer du vill ha. Ett paket med tre figurer kostar 199 kr.

Play in th Park är ett babygym från Playgro.

Babygym Play in the Park från Playgro.

Play in the Park babygym från Playgro

Pris: 449 kr.
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Lekmer.se, Ellos.se
Storlek: Bredd 47 cm, höjd 57 cm.
Material: Polyester.
Rengöring: Handtvätt.
Beskrivning: Babygym med tre avtagbara leksaker. Bågen kan tas bort och fästas på till exempel spjälsängen. Gymmet fungerar som lekmatta om man plockar bort bågen.

Rainforest friend 3-in-1 Musical activity från Fischer Price är ett babygym.

Rainforest friend 3-in-1 Musical activity från Fischer Price.

Rainforest friends från Fischer Price

Pris: 599 kr – spelar musik! 
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Storochliten.se
Storlek: Bredd 44 cm, höjd 78 cm.
Material: Polyester.
Rengöring: Mattan tvättas i maskin på låg temperatur. Beskrivning: Innehåller en mjuk lekmatta med bågar som kan tas bort och fem avtagbara leksaker som kan sättas på till exempel vagnen. Babygymmet spelar musik som kräver batterier (medföljer ej).

3-D Activity nest Safari från Baby Fehn är ett babygym.

Babygym 3-D Activity nest Safari från Baby Fehn.

3-D Activity nest Safari från Baby Fehn

Pris: 899 kr.
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Lekmer.se
Storlek: Diameter 85 cm, höjd 85 cm.
Material: Plysch. Handtvätt.
Beskrivning: Leksakerna som hänger från bågen är avtagbara. Det piper, prasslar och skallrar om dem. Har lite högre kant runt om som eventuellt kan ge stöd för ­barnets huvud.

Treetop Friends är ett babygym från Skip Hop.

Treetop Friends babygym från Skip Hop.

Treetop Friends babygym från Skip Hop

Pris: 1 099 kr – Dyrast!
Ålder: Från 0 månader.
Köpställe: Lekmer.se, Babyland.se
Storlek: Diameter 91 cm, höjd 48 cm.
Material: Polyester
Rengöring: Mattan kan tvättas i maskin på 40 grader,
spegeln tas då bort.
Beskrivning: Leksakerna som hänger från bågen är avtagbara. Det piper och prasslar om dem. De 13 öglorna på bågen gör att leksakerna kan hängas i olika höjd.

Viktigt om ni köper begagnat babygym!

Att köpa ett nytt babygym kan kännas som en stor utgift, särskilt om det visar sig att bebisen inte vill använda det. Kanske känner du någon som har ett babygym att låna ut?

Om du köper begagnat är det extra viktigt att kolla babygymmets olika delar. De ska tåla att bankas, slitas och tuggas på utan att gå sönder. Sitter alla öron, ögon och andra smådelar fast som de ska? Riskerar even­tuella sömmar att gå upp så att fyllningen kan komma ut?

Små barn har känslig hörsel. Pröva att hålla eventuella saker som låter nära örat. Kolla också att det inte finns några klistermärken, eller andra lösa saker, som bebisen kan pilla loss och sätta i halsen.