Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Regnkläder till barnen som är bäst i test 2021 – enligt mammorna själva

Hög tid att köpa nya regnkläder till barnen! Vi listar regnkläderna som är bäst i test 2021 enligt mammorna själva. Du får tips på de bästa fodrade och ofodrade regnkläderna, bästa regnvantarna - och ofodrade och fodrade stövlar som klarar av all lek i vattenpölarna.

Dags att köpa regnkläder till barnen? mama vet vilka ni ska satsa på 2021.
Dags att köpa regnkläder till barnen? mama vet vilka ni ska satsa på 2021. Foto: iStock / Getty images

Ut på tur, aldrig sur! Med riktigt bra regnkläder finns det (nästan) ingenting som hindrar barnen från att vara ute och leka hela dagarna, oavsett väder. Vi frågade mammorna i vår fantastiska Facebookgrupp mamapower om vilka regnkläder de väljer till sina barn.

Därför bör du syna regnkläderna i sömmarna

Enligt Lisa Bernestål, laboratorie- och textilingenjör på textil- och läderlaboratoriet i Stockholm, där man testar kvaliteten på olika textilier, är just sömmarna en viktig detalj när det gäller regnställ.

– Sömmarna är viktiga av två anledningar: vattentätheten och passformen. Det är önskvärt med så få sömmar som möjligt eftersom sömmarna vanligtvis är den svagaste länken när det kommer till vattentätheten (se faktaruta längre ner, reds anm), men å andra sidan kan färre sömmar göra att passform och komfort blir lidande, säger hon.

– Min erfarenhet är dock att ­sömmarna håller måttet bra i ­dagens regnkläder.

Regnkläder som är bäst i test 2021 (enligt mammorna själva)

1. Didriksons – mammornas stora regn-favorit

Allra flest mammor i mamapower tipsade om regnkläder från Didriksons. Emma är en av dem:

”Jag gillar Didriksons. Både de ofodrade (Stormman) och fodrade (Boardman) har varit grymma för vår 3-åriga frusna dotter.” /Emma

Ofodrade Stormman till vänster - fodrade Boardman till höger. Båda modellerna finns i flera olika färger.
Ofodrade Stormman till vänster - fodrade Boardman till höger. Båda modellerna finns i flera olika färger.

Tvådelat ofodrat regnställ i galon med en tunn borstad trikåinsida. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Tvådelat fodrat regnställ i galon med foder av fleece i regnbyxorna. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

2. Regnställ från Lindex

”Lindex är prisvärt och bra. Speciellt när barnen är små och behöver byta storlek ofta.” /Malin

Prisvärda regnkläder som man blir glad av.
Prisvärda regnkläder som man blir glad av.

Vind- och vattentätt regnställ med mönster från Lindex. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

3. Regnkläder från Polarn O. Pyret

”Regnställ från Polarn O. Pyret som syns tydligt och har gott om reflexer är bra!” /Frida

En regnjacka som syns!
En regnjacka som syns!

Färgglad vind- och vattentät regnjacka från Polarn O. Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

4. Regnvantar från Reima

”Bästa regnvantarna har Reima, tunt fodrade till skillnad från många andra märken.” /Lina

Regnvantar är ett smart tillbehör.
Regnvantar är ett smart tillbehör.

Rejäla regnvantar från Reima är bra att ha när man utforskar vattenpölar på alla fyra. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

5. Regnkläder från Kuling

”Kuling har så himla fina regnkläder med bra kvalitet.” /Christine

Fina mönster och färger hos Kuling.
Fina mönster och färger hos Kuling.

Kulings slitstarka regnkläder är prisvärda och speciellt anpassade för aktiva barn. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

6. Regnställ från Helly Hansen

”Helly Hansen står pall för allt!” /Vera

Färgglatt fodrat regnställ från Helly Hansen. Finns i flera färger.
Färgglatt fodrat regnställ från Helly Hansen. Finns i flera färger.

Fleecefodrat regnställ från Helly Hansen. Perfekt till förskolan vid kallt och regnigt väder. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Så vet du att regnkläderna är vattentäta:

• Vattenpelare. Med vattenpelare ­menas det vattentryck som materialet klarar innan vattnet tränger igenom. Ett plagg som tål en vattenpelare på 2 000 mm anses vara vattentätt; plagget ska då klara en stunds hällregn. Många tillverkare har dock högre vattenpelare. Om barnet ska sitta ner på blöt mark i sandlådan, åka rutschkana eller tillbringa en längre period i ihållande regn kan en högre vattenpelare vara bra.

• Svetsade sömmar. Regnkläder gjorda i galonliknande material har svetsade sömmar vilket innebär att de i tillverkningen svetsats ihop med hjälp av värme, och då ska de hålla bra för regn.

• Tejpade sömmar. I regnkläder med sydda sömmar, som till exempel skalplagg har, är det viktigt att de är tejpade för att de ska vara vattentäta. När ­sy­maskinsnålen går igenom plagget skapas små hål som tätas genom att sömmarna tejpas.

Fler riktigt bra ofodrade regnställ 2021 - redaktionen tipsar

Hela 15 000 mm vattenpelare.
Hela 15 000 mm vattenpelare.

Ultralätt, vind- och vattentät jacka med bra andningsförmåga från Isbjörn of Sweden. Avtagbar, reglerbar huva och en hellång dragkedja med vindslå och hakskydd. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Lätt regnbyxa med 15 000 mm vattenpelare från Isbjörn of Sweden med bra andningsförmåga. Tillväxtmuddar på 3 centimeter. Mer info köp här (länk till återförsäljare) 

Vind- och vattentätt regnställ med tejpade sömmar och vattenpelare på 8 000 mm från Didriksons. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Detta tvådelade regnställ med tejpade sömmar och vattenpelare 8 000 mm från Didriksons finns i många färger och mönster. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Regnställ med praktiska fickor fram från Marmar Copenhagen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Regnset från Tretorn som ska vara lätt att packa ihop. Har avtagbar huva och vattenpelare på 3 000 mm. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Vind- och vattentät regnbyxa i galon med vattenpelare 10 000 mm från Polarn O.Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Lättare regnställ med 5000 mm vattenpelare från CeLavi. Finns i många olika färger. Fleecefodrad krage och avtagbar huva. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Regnjacka och regnbyxa av återvunnet material (polyuretan) från Mini Rodini med vattenpelare 3000 mm. Jackan har avtagbar huva. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Ska man tänka olika med regnkläder beroende på hur gammalt barnet är?

För barn som är ute mycket på dagarna ska ett regnställ passa både lek, spring och kanske en stunds stillasittande i en vattenpöl. Det menar ­Marie Sundblad på förskolan I Ur och Skur Ute i Hjo och Skövde. Hon är även utbildare i ­ledarskap hos Friluftsfrämjandet.

Vilka regnkläder brukar ni rekommendera?

– Vi gillar skalytterkläder, ­eftersom de är gjorda i material som andas och reglerar värmen, och dessutom är de vind- och vattentäta. Barnen kan ha flera lager med ­kläder under, och om de blir för varma kan vi plocka bort något lager. Men med sådana ytterkläder får man se till att gå upp i höga ­vattenpelare (läs mer om vatten­pelare i faktarutan nedanför, reds anm), över 5 000 för att de ska fungera bäst.

Ska man tänka olika beroende på hur gammalt barnet är? 

– För de lite större barnen är skalkläder att rekommendera tycker jag. De rör på sig väldigt mycket och vi upplever att barn som är rörliga blir svettiga och för varma i galon. De minsta barnen rör sig inte alls lika mycket, de kan sitta långa stunder i en vattenpöl och då är galon bra. Galonregnkläder gillar vi eftersom vattnet rinner av så bra, säger Marie Sundblad, och påpekar att när det gäller galonkläder spelar vatten­pelare ingen roll.

– Jag tycker att man ska ta med barnet och prova regnkläderna, det ska vara skönt att röra sig i dem och vissa kläder är inte så följsamma, säger Marie Sundblad. Det kan även vara bra att tänka på hur barnets huvud skyddas inför köpet av regnkläderna.

– Vi brukar vilja att barnen har regnhuvor eftersom det är ett bra skydd när det regnar och blåser. Men då är det viktigt att man kan ta av huvan från jackan (för att den ska kunna lossna av sig själv om barnet skulle fastna, reds anm). En vanlig mössa fungerar också men de kan bli väldigt blöta, om man inte har en sydväst eller mössa i funktions­material, därför är huvan ett bra skydd, säger Marie Sundblad.

Fler grymma fodrade regnställ 2021

Regnställ fodrat med polyesterfleece från Lindberg. Svetsade sömmar och vattenpelare 8 000 mm. Finns i flera färger och mönster. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Regnställ med bomullsfoder och vattenpelare 10 000 mm från Konges Slöjd. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Bästa regnoverallerna 2021 (både fodrade och ofodrade)

En regnoverall är praktiskt till de minsta barnen och brukar vara uppskattade hos pedagogerna.

Fodrad regnoverall med svetsade sömmar, avtagbar huva och vattenpelare 8 000 mm från finska Reima. Finns i rosa och blått. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Modellen Nordskog finns i flera färger och mönster.
Modellen Nordskog finns i flera färger och mönster.

Regnoverall från Lindberg med svetsade sömmar, fodrad med värmande polyesterfleece, avtagbar huva och vattenpelare 8 000 mm. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Regnoverall med avtagbar huva och vattenpelare på 10 000 mm från CeLaVi. Fodrad med fleece. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Regnoverall med svetsade sömmar, avtagbar huva och vattenpelare 8 000 mm från Mikk-Line. Flera färger och mönster. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Regnoverall med svetsade sömmar och avtagbar huva från Lindberg. Vattenpelare 8 000 mm. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Bästa regnvantar, regnhatt och stövlarna 2021 - redaktionen tipsar

Regnvantar med vattenpelare 10 000 mm från populära Polarn O.Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Ofodrade regnvantar med svetsade sömmar från svenska Lindberg. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Fleecefodrad regnhatt med  vattenpelare 10 000 mm från Polarn O.Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Dessa regnstövlar i gummi fria från PVC från Polarn O.Pyret finns i flera färger i storlekarna 20–33. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Regnstövlar i naturgummi från Konges Slöjd. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Är regnkläderna barnsäkra? Så kollar du!

1. Undvik långa snoddar och snören. Risken finns att barnet fastnar i springor, cykelkedjor, rutschkanor, buskar eller träd. Eftersom det händer att sådana barnplagg dyker upp på marknaden kan det vara bra att kontrollera att plagget inte har långa dragband med knutar eller knoppar.

2. Huvan ska vara avtagbar. Huvor på ytterplagg bör vara löstagbara och fästa med till exempel tryckknappar eller kardborreband (inte dragkedja) av säkerhetsskäl. Om barnet klättrar och fastnar med huvan finns en kvävningsrisk om den är fastsydd i plagget.

3. Kolla dekorationer och smådelar. De kan lossna, och i synnerhet små barn kan stoppa dem i munnen vilket kan orsaka kvävning.

Av: Carin Carlgren, Therese Rabe, Sara Fridh, Johanna Klöfvermark

Du kanske också vill få koll på vilka kläder du behöver till förskolan? Här tipsar mammor och pedagoger!
Eller få tips på 15 ljuvliga ansiktsmasker – perfekt för trötta småbarnsmammor.