Guide: Så hittar du rätt regnkläder till ditt barn

Vilket regnställ ska man välja till sitt barn? Och hur ser man att de är vattentäta? Hitta regnkläderna som passar ditt barn bäst!

Med ett bra regnställ kan ditt barn leka länge utan att bli varken blöt eller kall. Men utbudet av regnkläder är enormt och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Ska man tänka olika beroende på hur gammalt barnet är? Vad betyder ­vattenpelare? Hur viktiga är olika slags funktioner, som att plagget andas, eller att sömmarna är tejpade?

Enligt Lisa Bernestål, laboratorie- och textilingenjör på textil- och läderlaboratoriet i Stockholm, där man testar kvaliteten på olika textilier, är just sömmarna en viktig detalj när det gäller regnställ.

– Sömmarna är viktiga av två anledningar: vattentätheten och passformen. Det är önskvärt med så få sömmar som möjligt eftersom sömmarna vanligtvis är den svagaste länken när det kommer till vattentätheten (se faktaruta på nästa sida, reds anm), men å andra sidan kan färre sömmar göra att passform och komfort blir lidande, säger hon.

– Min erfarenhet är dock att ­sömmarna håller måttet bra i ­dagens regnkläder.

För barn som är ute mycket på dagarna ska ett regnställ passa både lek, spring och kanske en stunds stillasittande i en vattenpöl. Det menar ­Marie Sundblad på förskolan I Ur och Skur Ute i Hjo och Skövde. Hon är även utbildare i ­ledarskap hos Friluftsfrämjandet.

Vilka regnkläder brukar ni rekommendera?

– Vi gillar skalytterkläder, ­eftersom de är gjorda i material som andas och reglerar värmen, och dessutom är de vind- och vattentäta. Barnen kan ha flera lager med ­kläder under, och om de blir för varma kan vi plocka bort något lager. Men med sådana ytterkläder får man se till att gå upp i höga ­vattenpelare (läs mer om vatten­pelare i faktarutan nedanför, reds anm), över 5 000 för att de ska fungera bäst.

Ska man tänka olika beroende på hur gammalt barnet är?

– För de lite större barnen är skalkläder att rekommendera tycker jag. De rör på sig väldigt mycket och vi upplever att barn som är rörliga blir svettiga och för varma i galon. De minsta barnen rör sig inte alls lika mycket, de kan sitta långa stunder i en vattenpöl och då är galon bra. Galonregnkläder gillar vi eftersom vattnet rinner av så bra, säger Marie Sundblad, och påpekar att när det gäller galonkläder spelar vatten­pelare ingen roll.

– Jag tycker att man ska ta med barnet och prova regnkläderna, det ska vara skönt att röra sig i dem och vissa kläder är inte så följsamma, säger Marie Sundblad. Det kan även vara bra att tänka på hur barnets huvud skyddas inför köpet av regnkläderna.

– Vi brukar vilja att barnen har regnhuvor eftersom det är ett bra skydd när det regnar och blåser. Men då är det viktigt att man kan ta av huvan från jackan (för att den ska kunna lossna av sig själv om barnet skulle fastna, reds anm). En vanlig mössa fungerar också men de kan bli väldigt blöta, om man inte har en sydväst eller mössa i funktions­material, därför är huvan ett bra skydd, säger Marie Sundblad.

Är regnkläderna barnsäkra? Så kollar du!

  1. Undvik långa snoddar och snören. Risken finns att barnet fastnar i springor, cykelkedjor, rutschkanor, buskar eller träd. Eftersom det händer att sådana barnplagg dyker upp på marknaden kan det vara bra att kontrollera att plagget inte har långa dragband med knutar eller knoppar.
  2. Huvan ska vara avtagbar. Huvor på ytterplagg bör vara löstagbara och fästa med till exempel tryckknappar eller kardborreband (inte dragkedja) av säkerhetsskäl. Om barnet klättrar och fastnar med huvan finns en kvävningsrisk om den är fastsydd i plagget.
  3. Kolla dekorationer och smådelar. De kan lossna, och i synnerhet små barn kan stoppa dem i munnen vilket kan orsaka kvävning.

Så vet du att kläderna är vattentäta

  • Vattenpelare. Med vattenpelare ­menas det vattentryck som materialet klarar innan vattnet tränger igenom. Ett plagg som tål en vattenpelare på 2 000 mm anses vara vattentätt; plagget ska då klara en stunds hällregn. Många tillverkare har dock högre vattenpelare. Om barnet ska sitta ner på blöt mark i sandlådan, åka rutschkana eller tillbringa en längre period i ihållande regn kan en högre vattenpelare vara bra.
  • Svetsade sömmar. Regnkläder gjorda i galonliknande material har svetsade sömmar vilket innebär att de i tillverkningen svetsats ihop med hjälp av värme, och då ska de hålla bra för regn.
  • Tejpade sömmar. I regnkläder med sydda sömmar, som till exempel skalplagg har, är det viktigt att de är tejpade för att de ska vara vattentäta. När ­sy­maskinsnålen går igenom plagget skapas små hål som tätas genom att sömmarna tejpas.

 

Guide: 12 regnställ för barn

Kuling Tokyo är ett regnställ för barn.

Regnställ Tokyo från Kuling.

Kuling Tokyo

Pris: Set, 399 kr
Köpställe: Lekmer.se
Storlekar: Stl 74/80–134/40.
Färger: Ljusrosa med vinröda hjärtan och ljusbrun med vita moln.
Material: Galonmaterial i polyester med yta av polyuretan. PVC-fritt material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs med dragkedja och huvan är avtagbar. Resår i ärmslut samt nedtill på jackan och i huva. Byxorna är justerbara i midjan med knappar, hängslena är justerbara men inte avtagbara. Hällorna under ­fötterna är tillverkade av silikon och är utbytbara. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 8 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Lufttorkas.

Kaxs är ett regnställ från KappAhl.

Regnställ Kaxs från KappAhl.

KappAhl Kaxs

Pris: Jacka och byxor, 249 kr/st. Set, 498 kr
Köpställe: Kappahl.se
Storlekar: Stl 74­–­140
Färger: Jacka i turkos/blå, gul/svart och rosa/blå. Byxor i blått.
Material: Galonmaterial i ­polyuretan. ­Ökotex-märkt. PVC-fritt material.
Funktioner: Svetsade sömmar. Jackan stängs med både dragkedja och knappar och huvan är avtagbar. Jackan har resår med dragsko i nederkant samt infälld resår vid ärmslut. Byxan har reglerbara hängslen och regleras med knappar i midjan. Hällorna under fötterna är inte utbytbara. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 10 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 ­graders maskintvätt. Lufttorkas.

Justice och Power är ett regnställ från Legowear.

Regnställ Justice och Power från Legowear.

Legowear Justice 101/Power 101

Pris: Jacka, 299,50 kr. Byxa, 199,50 kr. Set, 499 kr
Köpställe: Legowear.dk
Storlekar: Jacka, stl 74–104, byxor, stl 74–116.
Färger: Blå, marinblå och ljusgrön.
Material: Galonmaterial i polyesterväv med yta av polyuretan.
Funktioner: Svetsade sömmar. Jackan stängs med både dragkedja och knappar och huvan är avtagbar. Byxan har reglerbara hängslen och resår i midjan för god passform. Hällorna under fötterna är utbytbara. Resår i ärm- och benslut. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 5 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Lufttorkas.

Topeka är ett regställ för barn från Ellos.

Regnställ Topeka från Ellos.

Ellos Topeka

Pris: Overall, 599 kr
Köpställe: Ellos.se
Storlekar: Stl 80–140
Färger: Marinblå med prickar och blåmönstrad med robotar. Material: Galonmaterial i polyuretan. PVC-fritt material.
Funktioner: Svetsade sömmar. Stängs med dragkedja och både invändig och utvändig slå som stängs med tryckknappar. Huvan fästs med tryckknappar och är avtagbar. Reglerbar resår i midjan, samt resår i ärm- och benslut. Hällorna under fötterna är utbytbara. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 5 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Lufttorkas.

Waterman kids set är ett regnställ för barn från Didriksons.

Regnställ Waterman Kids set från Didriksons.

Didriksons Waterman Kids set

Pris: Set, 599 kr
Köpställe: Didriksons.com
Storlekar: Stl 70–140
Färger: Rosa, grön, blå och blåvit.
Material: Galonmaterial i polyesterväv med yta av polyuretan. PVC-fritt material.
Funktioner: Svetsade sömmar. Jackan stängs med dragkedja och huvan är avtagbar. Jackans ärmslut är justerbara. Jacka och byxor saknar resår men byxorna har knappar i sidorna samt hängslen som kan regleras. Hällorna under fötterna är utbytbara. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 8 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Lufttorkas.

Wings är ett regnställ för barn som kommer från Tretorn.

Regnställ Wings från Tretorn.

Tretorn Wings

Pris: Jacka, 350 kr. Byxa, 300 kr. Set, 650 kr
Köpställe: Tretorn.com
Storlekar: Stl 86–128.
Färger: Grön, gul, blå och rosa.
Material: Galonmaterial i polyester och ­polyuretan. PVC-fritt material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs med knappar och huvan är avtagbar. Jackans midja är inte justerbar. Byxorna har resår i midjan med reglerbara hängslen. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 8 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 30 graders maskintvätt. Kan torkas i torkskåp.

Regnställer från Polarn & pyret kan torkas i torkskåp.

Regnställ från Polarn & pyret

Polarn & pyret

Pris: Jacka, 399 kr. Byxor, 349 kr. Set, 748 kr
Köpställe: Polarnopyret.se
Storlekar: Stl 74/80–122/128
Färger: Jacka i blått. Byxor i blått och gult.
Material: Galonmaterial i polyester och polyuretan. PVC-fritt material.
Funktioner: Svetsade sömmar. Jackan stängs med tryckknappar och huvan är avtagbar och fästs med tryckknappar. Storlek 74/80 har ingen huva. Hängslena är justerbara men inte avtagbara. Hällorna under fötterna är utbytbara. Det finns ingen resår i jacka eller byxa. ­Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 10 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Kan torkas i torkskåp på låg temperatur.

Fix är ett regnställ för barn från Lindex.

Regnställ Fix från Lindex.

Lindex Fix

Pris: Jacka, 499 kr. Byxor, 299 kr. Set, 798 kr
Köpställe: Lindex.com
Storlekar: Stl 86–140
Färger: Jacka i rosa och blå. Byxor i svart.
Material: Jacka av polyester, byxor av nylon. Jackan är impregnerad med miljövänlig finish. PVC-fritt material
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs med dragkedja och huvan är avtagbar. Hängslena är avtagbara och justerbara. Bensluten har resår och hällorna under fötterna är inte utbytbara. Midjan i byxorna är justerbara med resår. Både jacka och byxor är impregnerade med en miljövänlig finish. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 5 000 m.
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 graders maskintvätt. Kan torkas i torkskåp på låg temperatur.

Fangan är ett regnställ från Reima.

Regnställ Fangan från Reima.

Reima Fangan

Pris: Overall, 899 kr
Köpställe: Reima.com
Storlekar: Stl 74–98
Färger: Röd, grön och blå.
Material: Skalmaterial i polyester med polyuretan på avigsidan. PVC- fritt material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Stängs med dragkedja och huvan är avtagbar. Invändig midjejustering och resår i benslut. Hällorna under fötterna är avtagbara. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 8 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i skonsam 30 graders maskintvätt. Kan torktumlas i 20–30 minuter för att återaktivera det vatten- och smuts­avvisande skalet.

Everest är ett regnställ för barn från Stadium.

Regnställ Everest från Stadium.

Stadium Everest

Pris: Jacka, 499 kr. Byxor, 599 kr. Set, 1 098 kr
Köpställe: Stadium.se
Storlekar: Jacka: 86/92–110/116, byxor: 86/92–22/128. Färger: Jacka i gråmönstrad, marinblå och mörkrosa. Byxor i svart, marinblå och rosa.
Material: Skalmaterial i poly­ester. Byxan har förstärkningar i nylon.PVC-fritt material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs med dragkedja och huvan är justerbar och avtagbar. Jackan är justerbar nertill. Byxan har dragsko i midjan och justerbara hällor under fötterna som är utbytbara. Både byxan och jackan har förböjda knän och ärmar för bättre rörlighet. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 10 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 ­graders maskintvätt. Kan torkas i torkskåp.

Edelweiss är ett regnställ för barn från Mini Rodini.

Regnställ Edelweiss från Mini rodini.

Mini rodini Edelweiss

Pris: Jacka, 899 kr, Byxor 799 kr. Set, 1 698 kr
Köpställe: Minirodini.com
Storlekar: Jacka: 80/86­–140/146, byxor: 80/86–116/122.
Färger: Röd/vit-prickig.
Material: Skalmaterial i åter­vunnen polyester. PVC-fritt material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs både med knappar och dragkedja. Huvan är avtagbar och byxans hängslen är justerbara men inte avtagbara. Hällan under byxans fötter är utbytbar. Plaggen är inte reglerbara i midjorna. Både jacka och byxor är impregnerade med en miljövänlig finish. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 10 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 ­graders maskintvätt. Lufttorkas.

Storm är ett regnställ för barn från Isbjörn.

Regnställ Storm från Isbjörn.

Isbjörn Storm

Pris: Jacka, 1 400 kr, Byxor, 1 000 kr. Set, 2 400 kr
Köpställe: Isbjornofsweden.com
Storlekar: Jacka, 86/92–122/128, byxor: 110/116–122/128.
Färger: Jackan i röd, lila, blå, grön och rosa. ­Byxorna i svart.
Material: Nylon. PVC-fritt ­material.
Funktioner: Tejpade sömmar. Jackan stängs med dragkedja och huvan är avtagbar. Ärmarna kan förlängas genom ”grow cuffs” där man sprättar upp fållen och kan expandera dem 3 cm. Jackan har reglerbar snodd i nederkant och byxorna har resår i midjan samt sidorevär i sidan med dragkedja. Hängslena är inte avtagbara. Hällorna under fötterna är reglerbara och avtagbara. Yttertyget är behandlat med med en miljövänlig finish. Reflexdetaljer.
Vattenpelare: 5 000 mm
Tvätt och torkråd: Kan tvättas i 40 ­graders maskintvätt. Kan torkas i torkskåp samt torktumlas.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren