Gåstolar klarar fortfarande inte säkerhetskraven

6 av 11 testade gåstolar klarade inte säkerhetskraven i Konsumentverkets marknadskontroll.

Gåstolar – eller lekstolar, som de också kallas – är populära. Och farliga.

– Många barn tycker att de är roliga, och många föräldrar verkar tycka det är skönt att veta var de har barnen – men det är inte vår favoritprodukt, säger Maria Holmberg på Konsumentverket.

Gåstolar inblandade i olyckor

Varje år kommer omkring 300 barn till akutmottagningar i Sverige på grund av olyckor där gåstolar är inblandade. Ofta har barnen åkt ned för en trappa med gåstolen, kanske för att ett syskon eller någon annan glömt att stänga trappgrinden. De barnen får många gånger hjärnskakning.

– Men gåstolar orsakar inte bara fall, de är inblandade i många olika typer av olyckor. I en gåstol kommer barnen högre upp, vilket gör att de kan nå högre och dra ner saker som de får över sig. Dessutom kan de förflytta sig väldigt fort framåt, säger Maria Holmberg.

Med hopp om att minska antalet olyckor infördes för fem år sedan en ny Europastandard för gåstolar. Sedan dess måste gåstolar vara konstruerade på ett sätt som gör att de stannar på det översta trappsteget om de är på väg att kana ned för en trappa.

Klarar inte säkerhetskrav

När Konsumentverket år 2005 genomförde en marknadskontroll visade det sig att bara 1 av 13 testade gåstolar uppfyllde kravet.

Förra året gjordes en ny marknadskontroll. Nu var det 6 av 11 testade gåstolar som inte klarade trapptestet.

– Det är inget bra resultat. Det här är ju en produkt som många köper idag, säger Maria Holmberg.

Konsumentverket har kontaktat de leverantörer som säljer de gåstolar som inte klarade testet. En av dem har sedan dess justerat sina gåstol, andra har frivilligt tagit bort sina gåstolar från marknaden, och ett par har visat protokoll på att deras gåstol har klarat testet vid annat tillfälle och i annat laboratorium – något som i sig är förbryllande, anser Maria Holmberg:

– Det är märkligt att det kan bli så. Vi vet inte varför, men vi har föreslagit att standarden på denna provningspunkt ska ses över. Den får inte vara så oklart skriven att den kan tolkas olika av olika laboratorium.

Gåstolar förbjudits i Kanada

På Konsumentverket vet man inte hur många olika modeller av gåstolar som finns på den svenska marknaden, men man tror inte att det är färre än 2005, när totalt 68 olika modeller av gåstolar hittades i 18 kommuner. Resultatet vid den senaste marknadskontrollen talar med andra ord för att många gåstolar på svenska marknaden fortfarande inte uppfyller kravet att stanna på översta trappsteget.

I Kanada har gåstolar förbjudits helt. I USA har antalet olyckor med gåstolar halverats på fyra år, sedan det infördes krav på att gåstolar måste ha en konstruktion som hindrar dem från att köra utför trappor.

I Sverige är antalet olycksfall med gåstolar fortfarande på samma nivå som före 2005.

”Kan inte bortse från skaderisk”

Hans Forssberg, överläkare i barnneurologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av landets främsta experter på barns motoriska utveckling, har i en tidigare intervju för Vi Föräldrar svarat på frågan om det är bra eller dåligt med gåstol.

– Man kan inte bortse från att det finns en skaderisk med gåstolar. Innan den är eliminerad så får man anse att det är negativt med gåstolar, eftersom det inte finns några klarlagda positiva effekter på den motoriska utvecklingen, svarade han.

Gåstolar som inte klarade trapptestet 2010

(Inom parentes Konsumentverkets kommentar om hur ärendet har gått)

 • Gunge från Baby Seat (ärendet inte avslutat)
 • Standard från Baby Seat (ärendet inte avslutat)
 • DJ från Chicco(leverantören har visat upp testrapport från annat laboratorium där gåstolen har klarat testet)
 • Baby Walker Basic från Mini Explore (leverantören har återkallat gåstolen från konsument – konsumenterna har alltså erbjudits att lämna tillbaka stolarna och få pengarna tillbaka)
 • Walker från Graco (leverantören har visat upp testrapport från annat laboratorium där gåstolen har klarat testet)
 • Baby Walker från Disney (leverantören har skickat nya hjul till dem som har köpt gåstolen)

Gåstolar som klarade trapptestet 2010

 • King från Baby Seat
 • Baby Walker från Carena
 • Deluxe Navy från Segr
 • Butterfly Walker Mistral från Chicco
 • Walker Rallye från Segr

Fotnot: Gåstolarna har testats av Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

De har enbart testats enligt den del av standarden som gäller om gåstolen stannar på översta trappsteget eller inte.

Konsumentverket vet alltså inte om gåstolarna klarar standardens krav i sin helhet.Här är vår artikel om gåstolar från 2006:

Varning för gåstolar

Bild på en bebis ben och fötter och underredet till en gåstol

Har ni en gåstol hemma? Se upp i så fall. Av 13 testade gåstolar var det bara en som uppfyllde säkerhetskraven.

Varje år sker omkring 300 olyckor med gåstolar inblandade i Sverige.

– Vanligast är att barn kanar ned för en trappa med gåstolen. Det kan resultera i väldigt allvarliga skador, bland annat hjärnskakningar, säger Kerstin Csiffary på Konsumentverket.

För att minska risken för olyckor infördes förra året en ny Europastandard för gåstolar. Enligt den ska gåstolarna bland annat ha en automatisk stoppfunktion som gör att de inte kan kana ned för en trappa, utan i stället fastnar på det översta trappsteget.

För att försäkra sig om att de nya säkerhetskraven följs har Konsumentverket gjort en marknadskontroll. Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, fick i uppdrag att testa 13 gåstolar, inköpta i september 2005. Bara en enda, Pozy Rulle Master från Libro Kids, klarade kravet på att inte tippa på översta trappsteget.

Flera av de testade gåstolarna var försedda med en gummilist på undersidan, något som man kan anta ska fungera som ett automatiskt stopp, berättar Kerstin Csiffary. Ändå underkändes nästan alla.

– Många barnfackhandlare lever säkert i tron att de har köpt in produkter som uppfyller säkerhetskraven, men så är det alltså inte, säger hon.

Varnade kunderna

För några år sedan informerade Konsumentverket branschen om skadestatistiken för gåstolar.

– De blev ganska chockade, minns Kerstin Csiffary. De tog själva initiativ till att dels ta fram affischer som skulle varna kunderna för att använda gåstolar på övervåningar, dels ta bort farliga gåstolar.

– När jag besökte en barnfackhandel en tid senare hade de faktiskt affischen uppe, och de hade plockat bort alla farliga gåstolar – men ett år senare var affischen borta, och gåstolarna var framtagna igen.

I Kanada har gåstolar förbjudits helt och hållet.

I USA har antalet olyckor med gåstolar halverats sedan det 1996 infördes krav på automatisk stoppfunktion.

Vad ska man göra om man har en gåstol hemma?

– Man ska inte låta barnet använda den på övervåningen om man har en bostad i två plan, för det är en risk även om man har en trappgrind, säger Kerstin Csiffary.

– I de olyckor som har hänt har man ofta haft trappgrind, men den kan ha varit öppen – kanske för att ett större syskon inte har stängt den, eller för att en vuxen under ett obevakat ögonblick lämnar grinden öppen för att man bara ska hämta en sak.


”Barn utvecklas inte snabbare av gåstolar”

Tre frågor till Hans Forssberg, överläkare i barnneurologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av landets främsta experter på barns motoriska utveckling:

Är gåstolar bra för barns utveckling?

– Det beror på vad man är ute efter. Jag kan tänka mig att det kan vara stimulerande och kul för barnet – i en gåstol kommer barnet upp och kan förflytta sig samtidigt som det kan se världen ur ett lite annat perspektiv. Däremot finns det inga vetenskapliga studier som kunnat visa att gåstolar har en positiv effekt på den psykomotoriska utvecklingen.

Kan det, som vissa hävdar, vara tvärtom; att barn som använder gåstol riskerar att hämmas i sin motoriska utveckling?

– För ett par år sedan publicerades en irländsk studie som jämförde den motoriska utvecklingen i en grupp barn som använde gåstol med en grupp barn som inte gjorde det. Studien visade att de som använde gåstol var ett par veckor senare med att uppnå vissa så kallade motoriska milstenar, som att gå utan stöd – men det fanns också en hel del kritik mot hur studien var upplagd, och det finns samtidigt andra studier som inte har visat någon skillnad.

– Sammanfattningsvis finns det inget stöd för en positiv utvecklingseffekt av gåstol, utan i stället misstankar om att vissa motoriska funktioner utvecklas lite senare.

Så – är det bra eller dåligt att använda gåstol?

– Man kan inte bortse från att det finns en skaderisk med gåstolar. Innan den är eliminerad så får man anse att det är negativt med gåstolar, eftersom det inte finns några klarlagda positiva effekter på den motoriska utvecklingen.

Underkända och godkända gåstolar

Dessa gåstolar klarade inte kravet på att inte tippa på översta trappsteget vid testet 2005:

 • Baby Seat ”Walking Trainer” från Babyproffsen AB
 • Baby Seat 2 in 1 Walker från Babyproffsen AB
 • Baby Walker, B-402 från Babytrold/Exine
 • Basson Modell 022 från Basson
 • Basson Boyai Baby (gunga) från Basson
 • Carena Baby Walker från ENG
 • Baby Steps Safety 1st från ENG
 • Chicco ”Ufo” från Going Nordic AB (tidigare Arnewid)
 • Graco ”Deluxe Walker” från Graco
 • Graco ”Discovery Walker” från Graco
 • Pozy Rulle från Libro Kids
 • Baby Zone ”Painter Bear” från Toyman

Denna stol klarade kravet:

 • Pozy Rulle Master från Libro Kids

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.