Köpa barnvagn – checklista

Att som konsument välja en säker barnvagn är inte det lättaste. I butiken kan man få höra att allt är testat och godkänt, trots att det långtifrån alltid är fallet. Läs vår checklista inför barnvagnsköpet.

Bra att veta när du ska köpa barnvagn

I barnvagnstillverkarnas reklam hänvisas gärna till sådant som att ”vagnen är testad enligt europeisk standard” – men vad betyder det egentligen?

– Många konsumenter tror att en vagn som säljs i Sverige har testats av en oberoende myndighet, men så är det inte alls. Det ansvaret ligger helt på tillverkaren. Och precis som vårt test visar är det inte alls säkert att en vagn är testad och godkänd enligt europeisk standard även om den är märkt med det. Som konsument bör man vara oerhört kritisk, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.

Så vad behöver man tänka på när man ska köpa barnvagn?

Här är vår checklista:

 1. Titta efter märkningen ”EN1888”, som är den europeiska barnvagnsstandarden. Om den saknas bör du vara skeptisk, men även om den är märkt bör du vara medveten om att det är tillverkaren själv, inte en myndighet, som hävdar att vagnen är godkänd. Åtta av tio vagnar i Konsumentverkets senaste test hade märkningen, ändå klarade inte en enda av dem alla krav.
 2. Vagnen ska vara enkel att fälla upp och ihop, och konstruktionen ska vara så hållbar att detta kan göras många, många gånger. Det ska också finnas en spärr som förhindrar att vagnen fäller ihop sig ofrivilligt.
 3. Prova och känn på alla spärrar och bromsar. Bromsen ska vara lätt att reglera. Försäkra dig om att den tar snabbt och säkert. Den ska helst bromsa två hjul samtidigt.
 4. Prova låsningen för sitt- och liggdel till chassit. Helst ska de vid montering låsas automatiskt till chassit. För att låsa upp dem ska det krävas minst två handgrepp (för att förhindra att det kan göras av misstag).
 5. Om draghandtaget är reglerbart, fråga försäljaren/tillverkaren om det finns någon förstärkning eller säkerhetsanordning för att förhindra att handtaget kan gå av vid de reglerbara lederna.

 6. Om draghandtaget är vändbart (det vill säga om körriktningen kan ändras genom att flytta över handtaget i motsatt riktning) bör det ha en säkerhetsspärr för att förhindra att vagnen kollapsar vid lyft.

 7. Om vagnen har avtagbara hjul, kontrollera att de är lätta att ta av och sätta på, samt att de har en låsanordning som inte går upp om man till exempel kör emot en trottoarkant.
 8. Vagnens sitt/liggdel ska antingen ha ringar där en separat sele kan sättas fast eller vara utrustad med en fastmonterad sele. Det är bra om den fastmonterade selen kan tas bort när den inte längre behövs, eftersom den annars kan innebära en stryprisk.
 9. Huvudstopp ska finnas på sittvagnar med plant liggläge för att förhindra att barnet glider ut mellan ryggstödets övre del och suffletten.
 10. Förvissa dig om att vagnen är stabil och svår att välta, speciellt om den bara har tre hjul.

 11. Kontrollera att remmarna i babyliften sitter fast ordentlig och tål tyngden av barnet. Bärremmarna ska inte vara fastsatta på ett sådant sätt att de ligger inuti liften när barnet ligger i den, eftersom barnet då kan trassla in sig i dem.

Källa: Konsumentverket


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren