Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnsäkra hemma: Första halvåret

Barnsäkra hemmet för barn under 6 månader – ta hjälp av vår checklista för att göra det barnsäkert hemma och undvika olyckor.

Barnsäkra hemma - skötbordet är en av riskerna. Se till att skötbordet är stadigt och har höga skyddskanter.
Barnsäkra hemma - skötbordet är en av riskerna. Se till att skötbordet är stadigt och har höga skyddskanter.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vi vill att hemmet ska vara en säker plats, ändå skadas varje år tusentals barn så allvarligt i eller kring bostaden att deras föräldrar söker akutvård för dem. Vi vill att det vi köper till våra barn ska vara säkert, ändå inträffar olyckor. Men det går att minska riskerna. Mycket handlar om att ligga steget före – och att ha uppsikt och barnsäkra.

Det ofta är i samband med fall som barn under 6 månader skadas. Andra risker är småsaker som kan fastna i halsen och het mat och dryck som kan ge bebisen brännskador.

Barnsäkra skötbordet

Den säkraste skötplatsen är en dyna på golvet. Om man vill använda ett skötbord är det viktigt att det är stadigt och har ordentliga skyddskanter så att risken för att barnet ska ramla ner minskar. Små bebisar kan ta spjärn och rulla eller kana av skötbord långt innan de kan vända sig medvetet, så lämna aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet. Ordna så att du har allt du behöver – som vatten, tvättlappar, blöjhink och rena blöjor – inom räckhåll. Om du måste sträcka dig efter något, håll kvar en hand på barnet.

Barnsäkra spjälsängen

Spjälsängen ska ha 4,5–6,5 centimeter mellan spjälorna så att barnet inte kan fastna med huvudet eller andra kroppsdelar. Ha inte fluffiga spjälskydd eftersom barnet kan kvävas om det hamnar med ansiktet mot skyddet och inte kan vända sig. Snören eller band ska inte vara längre än 22 centimeter.

Säkert med babynest?

För babynest och liknande finns ännu ingen nationell standard. Men det är viktigt att babybädden är hårt stoppad och inte har lösa trådar, lösa smådelar, öglor, eller band som är längre 22 cm.

Läs också: Barnsäkra hemmet: 6 månader – 3 år

Barnsäkra badkaret och badbaljan

Vanligaste dödsolyckan bland små barn är drunkning. Lämna aldrig barnet utan uppsyn, det behövs bara lite vatten för att det ska bli farligt och det går fort om olyckan är framme. Badhjälpmedel som bebisen kan sitta eller ligga i själv kan ge en falsk trygghet. Var alltid inom räckhåll även om du använder sådana hjälpmedel. Töm små plaskpooler, ha uppsikt vid trädgårdsdammar – och om det finns en fast/byggd pool i grannskapet är ägaren skyldig att se till att den är övertäckt eller inhägnad.

Barn och småsaker

Små barn undersöker genom att stoppa i munnen, och små saker kan fastna i strupen. Småsaker som får plats helt i en smådelscylinder (en plasthylsa som är lika stor som ett 3-årigt barns strupe, 3,2 centimeter i diameter) kan innebära risk för kvävning om barnet stoppar dem i munnen. Smådelscylindrar ska finnas att hämta på bvc eller hos konsumentvägledaren. Små bollar kan på grund av sin runda form vara en risk även om de inte går ner i cylindern. Låt därför inte småbarn leka med bollar som är mindre än 4,5 centimeter i diameter (vilket är ungefär som en golfboll).

Se upp med magneter!

Om barnet sväljer starka magneter kan de, utöver kvävningsrisken, dras ihop i magen och skada tarmarna.

Barnsäkra babysittern

Använd bara babysittern på golvet. På soffan, sängen eller andra mjuka underlag kan den välta. På köksbordet kan babysittern studsa av när bebisen gungar den. Lyft aldrig babysittern med barnet i.

Farliga leksaker?

Kolla nallen och de andra leksakerna då och då. Dra i nos, ögon, morrhår och sömmar, se till att inga smådelar kan lossna eller pillas bort och utgöra en kvävningsrisk. Tänk på att pipleksaker, speldosor och skallror inte ska ha för högt ljud – provlyssna intill ditt eget öra.

Snören och band

Klipp av band som är längre än 22 centimeter från leksaker, mobiler, kläder och speldosor. Band som är längre än så kan fastna runt barnets hals.

>> Barnsäkert hemma när för barn mellan 6 månader och 3 år – läs här.

Källor: Anna Strandberg, Konsumentverket, och Vi Föräldrars stora bok om barn.