Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Om det börjar brinna – lär ditt barn att göra så här!

Tänk om det börjar brinna på förskolan, vet personalen vad de ska göra då? Och vet mitt barn vad han eller hon ska göra om det börjar brinna hemma? 

Ett, ett, två – lätt att slå. Också en bra ramsa för alla barn om faran skulle vara framme någon gång.
Ett, ett, två – lätt att slå. Också en bra ramsa för alla barn om faran skulle vara framme någon gång.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur tidigt kan man börja prata med sitt barn om risker med eld och hur man ska bete sig om det börjar brinna? Och vad ska man säga för att barnet ska förstå?

Vi har pratat med författaren och brandingenjören Charlotte Cederlund, som har jobbat med brandskydd i tio år och som står bakom barnboken Det brinner!.

– Barn är ofta fascinerade av eld men förstår inte alltid vad konsekvensen kan bli, säger Charlotte Cederlund. En till synes oskyldig lek med ljus eller tändstickor kan resultera i en lägenhetsbrand och fara för hela familjen. Jag tror att information om eld och brandskydd är jätteviktigt redan i tidig ålder, om man får lära sig om riskerna med eld men också om hur man kan agera brandsäkert kanske ett annat sorts intresse uppstår. Min förhoppning är att Det Brinner! ska vara ett steg i den riktningen. 

Om man bara ska lära sitt barn EN viktig sak att tänka på om det börjar brinna – vad är det?

– Att ta sig ut snabbt och sedan stanna ute.

Hur tidigt kan man prata med barn om eld och vad man ska göra om det börjar brinna?

– Det beror så klart på barnet men jag tycker att det är något man kan ta upp när barnet börjar visa intresse. Min 3-åring älskar till exempel brandbilar och vill gärna se tecknade serier om just det vilket ger mig flera bra tillfällen att prata om vad som händer och hur man ska göra om det börja brinna. Det bästa är att börja enkelt: man får inte leka med eld och börjar det brinna ska man springa ut.

”Man får inte leka med eld och börjar det brinna ska man springa ut”
En bra regel är att den som har tänt levande ljus är ansvarig för att släcka dem – och förstås att aldrig lämna eld utan uppsikt.
En bra regel är att den som har tänt levande ljus är ansvarig för att släcka dem – och förstås att aldrig lämna eld utan uppsikt. Foto: Shutterstock

Vilka rutiner och kunskaper kan man som förälder förvänta sig av förskolan?

– Alla förskolor har krav på sig att arbeta aktivt med sitt brandskydd. Det handlar både om förebyggande rutiner som att ha ordning och reda i köket och att utrymningsvägar inte blockeras, men också om att ha en tydlig brandorganisation. Syftet med en brandorganisation är att det ska finnas en ansvarsfördelning så att alla i personalen vet vad de ska göra om det börjar brinna; vem hjälper barnen ut, vem räknar in dem vid återsamlingsplatsen och så vidare.

Hur brukar barn reagera när det brinner? Stämmer det att små barn kan springa och gömma sig?

– Om barn blir rädda finns det risk att de gömmer sig och en brand kan så klart vara jätteläskig. Därför är det bra om man försöker förbereda dem så bra man kan. Till exempel kan man lära dem hur brandvarnaren låter så att den inte blir lika skrämmande och berätta för dem att det är viktigt att de svarar när någon ropar på dem när brandvarnaren larmar.

Det brinner! är en faktabok av Charlotte Cederlund (Opal förlag).
Det brinner! är en faktabok av Charlotte Cederlund (Opal förlag).

Beskriv din barnbok "Det brinner!"

– Det är en illustrerad faktabok för barn som handlar om både eld och brandskydd. Den tar upp spännande fakta,  som varför eld kan ha olika färger och hur stor världens största skogsbrand faktiskt var, men också hur man ska göra om det börjar brinna och hur man kan brandsäkra hemma. Mer info  – köp här (länk till återförsäljare)

Vilka är de vanligaste bränderna i våra hem?

– Den vanligaste anledningen till att det börjar brinna hemma är att någon glömt spisen på. En varm spisplatta kan värma upp matrester som ligger kvar i en kastrull eller en handduk som någon slängt över spisen. Den näst vanligaste anledningen är tekniska fel, till exempel en dator eller TV som slutar fungera som den ska.

Vilka rutiner är viktiga att ha för att undvika att det börjar brinna?

– Kontrollera brandskyddsutrustningen regelbundet! Brandvarnaren har en testknapp som man bör trycka på en gång i månaden och det är också bra att titta så att trycket i brandsläckaren ligger på grön nivå. Sedan är det också bra att ha som rutin att man kollar att spisen är avstängd och eventuella ljus släckta innan man går hemifrån. Och så ska man undvika att ladda elektronik, till exempel sin mobiltelefon, på natten när man sover.

Vilka brandskyddsutrustningar ska man ha hemma?

– Minst en brandsläckare, som gärna får vara en pulversläckare på 6 kilo, och en brandfilt placerad i eller nära köket. Och så brandvarnare såklart, det ska finnas minst en på varje våningsplan och helst en i varje rum där personer sover.

Vad har varit viktigast för dig att få fram i din bok?

– Målet för mig har varit att både möta barns fascination för eld och att informera om farorna och de konsekvenser som eld kan resultera i. Min förhoppning är att kombinationen av det spännande och allvarliga gör barnen så intresserade att de lägger en massa nyttig kunskap på minnet! 

Om det börjar brinna – gör så här!

Här är en bra ramsa som kan hjälpa dig och ditt barn att komma ihåg vad man ska göra vid brand: Rädda – Varna – Larma – Släck.

1. Rädda de som är i livsfara

2. Varna de som också hotas av branden

3. Larma räddningstjänsten genom att ringa 112 (ett, ett, två – lätt att slå)

4. Släck branden om man tror att man klarar det