Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Babysitter – behöver man det?

Vill du köpa en babysitter till din nyfödda? Det finns både billiga och dyrare alternativ. Vi listar vad som är bra att tänka på när man köper babysitters – när det kommer till ålder, säkerhet och olika funktioner.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Babysitter – är det bra att ha?

En babysitter är ett bra alternativ om en inte vet vad en ska göra av bebisen när en behöver båda händerna till något. Många bebisar gillar också att komma upp från golvet och få bättre överblick över sin omgivning. Dessutom gungar babysitters lite härligt.

Från vilken ålder kan bebisen sitta i en babysitter?

En babysitter kan oftast användas till nyfödda – om den har liggläge. Kolla anvisningen för just den babysitter som du är nyfiken på.

Är babysittern säker för barnet?

Viktigast att tänka på inför köpet är att babysittern uppfyller säkerhetsstandarden och är märkt ­EN 12790. Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket, förklarar varför:

– Säkerhetsstandarden för babysitters innehåller bland annat krav på stabilitet, hållfasthet och att barnet ska vara fastspänt med en sele, som ska kunna justeras efter barnets storlek, säger hon.

Anna Strandberg tycker att man ska ha som tumregel att babysittern ska ha rätt säkerhets­märkning. Även om hon säger att det finns exempel på bra babysitters som inte följer standarden med justerbar sele, utan istället har en fast ”tygbyxa” för att hålla barnet på plats.

Hur ska barnet sitta i en babysitter?

En babysitter ska ha ett bra sittdjup och selen ska sitta tillräckligt högt upp på ­barnet.

– Om selen sitter för lågt, nere vid ­höften, kan barnet ramla ur om det lutar sig fram, säger Anna Strandberg.

För att bebisen ska sitta ordentligt och stadigt behövs att tyget inte är för glatt och spänt.

– Då finns det en risk att bebisen glider ut på sidorna, säger Anna Strandberg.

Hur länge kan barnet använda babysittern?

När du köper en babysitter ska det finnas en tillhörande monterings- och bruks­anvisning. Det är viktigt att läsa igenom instruktionerna inför användningen ­eftersom babysitters har olika maxvikt, samt kan ställas in i olika lägen beroende på vikt och barnets ålder. Flera av ­modellerna brukar ha rekommendationen att ­babysittern ska sluta användas när barnet kan sitta upprätt utan stöd.

– En vanlig risk är att barnet lutar sig framåt eller åt sidan och att babysittern då välter, säger Anna Strandberg, och påpekar vikten av att hålla koll på hur barnet rör sig i baby­sittern.

Är babysittern anpassad efter rätt ålder?

– Kolla att babysittern är stabil, att den är anpassad efter åldern på barnet och att ­barnet får bra stöd för rygg och nacke.

Enligt Anna Strandberg har det hänt att personer har ­misstagit den ”lekbåge” som finns på vissa sorters ­babysitters för ett ­bärhandtag och barnet har då ramlat ur bakåt och slagit huvudet.

– Det är viktigt att inte lyfta i lekbågen. Flera babysitters ­liknar dagens babyskydd ­(bilbarnstol för bebisen, reds anm) så det är faktiskt inte så konstigt att det händer, men det är inte meningen att man ska göra så, säger Anna ­Strandberg.

– Och tillhörande lekbågar ska även de vara CE-märkta.

Fallolyckor en risk

– Den absolut vanligaste säkerhetsrisken i samband med babysitters är att man placerar den på hög höjd; på ett bord, i soffan eller i ­sängen. Det har hänt ganska många olyckor där barn har vält ur en babysitter för att den är högt placerad, säger Anna Strandberg.

Köpa babysitter – tänk på det här

• Vilken babysitter är bäst?
Det finns olika typer av babysitters: de traditionella som gungar av barnets rörelser eller de som man själv får gunga med handen eller foten. En automatisk babysitter har inprogramerad rörelser som gungar med hjälp av en motor. Vilken babysitter passar er?

• Vilka funktioner behöver en babysitter?
Ska babysittern stimulera, lugna eller både och? En del bebisar behöver lite surr och vibrationer för att komma till ro, då kan en babysitter med vibrationer hjälpa, medan andra bebisar blir störda av för mycket aktivitet.

• När ska bebisen sitta i babysittern?
Ska bebisen sitta själv i babysittern medan föräldern till exempel lagar mat kanske en enkel babysitter med stålram och lekbåge fungerar bra. Vill föräldern leka och upptäcka tillsammans med ­bebisen kan det vara roligt med en batteridriven babysitter som gungar och låter.

• Billig eller dyrare babysitter?
Det finns enkla babysitters eller mer avancerade: med gungning i sidled, fram och tillbaka, uttag för smartphone eller mp3-spelare eller ljud- och ljuseffekter. De med många effekter är ofta dyrare än de mer traditionella.

Artikeln publicerades i oktober 2016.