Amningskudde – allt du behöver veta

En amningskudde kan vara skönt att ha som stöd när man ammar. Flera av kuddarna i vår guide kan också användas som gravidkudde.

Hur använder man en amningskudde?

För bebisar som ammas blir det ofta många och långa stunder vid bröstet.

Porträttbild på Vicky Brundin James, amningsrådgivare, doula och förlossningspedagog.

Vicky Brundin James, amningsrådgivare.

– Speciellt i början, och då är det skönt att som ammande ha ett bra stöd som ger avlastning för armar och axlar och hjälper till att göra det så bekvämt som möjligt, säger Vicky Brundin James, amningsrådgivare, doula och förlossningspedagog.

En amningskudde kan också göra det lättare att placera barnet i en bra position vid bröstet.

– Om bebisen ligger på en kudde kan det vara lättare att få till och bibehålla en bra position, mage mot mage med den ammande bebisen. Att barnet har en bra position är viktigt för att hen ska få ett bra tag om bröstet, säger Vicky Brundin James.

LÄS OCKSÅ: Amning utan smärta och problem – tips och guide

Olika typer av amningskuddar

Det finns olika typer av amningskuddar. Vissa är formade som falukorvar med något smalare ändar. Andra ser ut som bumeranger som man knyter fast i midjan med snören (se bild nedan på amningskudden från NG Baby, redaktionens kommentar). En del amningskuddar är stoppade så att de är hårda och har en fast, ergonomisk form, andra är mjuka och vissa är fyllda med kulor och mer formbara efter kropp och behov.

Det bästa sättet att hitta en bra amningskudde är att pröva sig fram tills man hittar en som känns rätt, säger Vicky Brundin James.

– Det är bra att fundera över var man vill att amningskudden ska användas. Olika amningskuddar lämpar sig olika bra för till exempel sängen, soffan, fåtöljen eller en vanlig stol. Det är också bra att ha sin egen kroppsform, storlek och längd i åtanke när man väljer amningskudde, för att hitta en som i mesta möjliga mån gör att barnet hamnar i rätt läge vid bröstet.

Rätt läge har barnet när det ligger mage mot mage, är helt rakt i kroppen och hamnar med näsan i höjd med bröstvårtan utan att behöva vrida på huvudet. Då kan bebisen gapa stort och ta bröstet, säger hon.

– Amningskudden har rätt höjd när den ammande kan hålla barnet i den positionen utan att behöva spänna sig i axlar och nacke.

Amningskudde inte nödvändigt

Men en amningskudde är ingenting nödvändigt. Vid behov kan vanlig kudde vara ett alternativ.

– Amningskudden är ett hjälpmedel som många uppskattar, och den kan vara smidig att använda. Men en del tycker att det fungerar lika bra med några vanliga kuddar, eller så kan man göra sin egen amningskudde genom att rulla ihop ett täcke till en lång korv och knyta ihop det med snöre på några ställen, eller dra åt med skärp runtom. Det går också utmärkt att sy sin egen amningskudde och välja stoppning som passar, säger Vicky Brundin James.

– Ett annat alternativ kan vara att amma i bärsjal eller ergonomisk bärsele. Det avlastar också armarna bra.

LÄS OCKSÅ: Amningsångest eller amningsdepression – kanske är det D-MER?

Amningskudde som gravidkudde

Vissa amningskuddar kan även användas som gravidkuddar. En gravidkudde är gjord för att ge stöd åt nacke, mage och rygg. Precis som många amningskuddar har gravidkudden en formbar fyllning, vilket gör den mjuk och flexibel.

En amningskudde kan också agera som stöd för barnet när det är dags att börja sitta, men undvik att använda den i spjälsängen för att göra det mysigt runt barnet.

– Man ska aldrig lämna ett litet barn utan uppsikt på en amningskudde eftersom det finns risk att barnet glider ner, ramlar av eller hamnar i en konstig position och inte får fria luftvägar, säger Vicky Brundin James.

Exempel på amningskuddar & gravidkuddar

Amningskudde i svartvit närbild, på amningskudden ligger en bebis och ammar.

Amningskudden har rätt höjd när mamman kan hålla bebisen i rätt position utan att behöva spänna axlar och nacke.

Doomoo

Amningskudde Doomoo.

Doomoo amningskudde är en amnings- och gravidkudde i ett. Den kan formas till önskad form och passar både före och efter förlossningen. Överdraget är av ekologisk bomullstrikå, kudden är fylld med minimala EPS-kulor som kan fyllas på. Överdraget är avtagbart och kan, precis som innerkudden, tvättas i maskin i 30 grader.
Mått: 150x20x20 cm.
Pris: 949 kronor.
Doomoo.com, finns att köpa på Bonti.se

NG Baby

Amningskudde från NG-baby

Amningskudden från NG Baby är en ergonomisk och formbar kudde med knytband. Överdraget är av linne och stoppningen är av giftfria EPS-kulor från svenskt leverantör. Yttertyget kan dras av och tvättas i 40 grader.
Mått: 100×25 cm.
Pris: 799 kronor.
Ngbaby.se

Rätt start

Ratt-start

Amningskudden från Rätt start är en allergisäker och ergonomisk kudde med en oliksidig form där den smala sidan smiter åt runt ryggen, och där barnet vilar på den tjocka sidan. Yttertyget är av ekologisk bomull, fyllningen av polyester. Hela kudden kan tvättas i maskin och torktumlas på låg temperatur.
Mått: Kudden har en diameter på 60 cm.
Pris: 499 kronor.
Rattstart.se

Tjockö/Carena

Amningskudde Tjockö från Carena

Tjockö amningskudde från Carena är en mjuk och ergonomisk kudde som kan formas efter behov. Den runda modellen bidrar till att kudden sitter stadigt runt kroppen och inte glider iväg under amningen. Överdraget är av mjuk bomull, kudden är av polyfoam. Yttertyget kan tvättas i 40 grader.
Pris: 349 kronor.
Babyshop.se

BB Hug me

Amningskudde BB hug me

Amningskudden från BB Hug me är en ergonomisk och formbar kudde där längd och fasthet kan justeras. Överdraget är av bomull och elastan, kudden är av nylon och polyester med fyllning av silikonkulor. Kudden kan endast tvättas för hand, överdraget klarar 40 graders maskintvätt.
Mått: 60×12,5 cm.
Pris: 699 kronor.
Bbhugme.com

Milki

Amningskudde Milki

Milki amningskudde är ergonomiskt utformad och har snören som kan knytas åt för att hållas på plats. Den kan också knytas upp och användas som stöd under graviditeten. Fodret är av bomull och kan tvättas i 30 grader. Kudden är stoppad med microkulor och kan formas.
Mått: 60×60 cm.
Pris: 349 kronor.
Jollyroom.se

Done by deer

Amningskudde Done by deer

Amningskudden från Done by deer har ett överdrag av ekologisk bomull och kan tvättas i 60 grader i maskin. Fyllningen i kudden är allergitestad mjuk polyesterfibrer.
Mått: 50x70x20 cm.
Pris: 499 kronor.
Donebydeer.com

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.