Graviditetsklåda oftast ofarligt

... men blodprov kan visa om fostret utsätts för risker.

Blodprov kan visa om graviditetsklåda behöver åtgärdas

I Sverige drabbas omkring två av hundra gravida av graviditetsklåda under den senare delen av graviditeten. Det kan klia intensivt över hela kroppen, men det mest typiska är att det kliar som mest i handflator och fotsulor. Ofta medför det sömnproblem.
Än vet man inte säkert vad graviditetsklådan beror på, men en orsak kan vara en ärftligt betingad rubbning av leverfunktionen, säger överläkare Anna Glantz som har skrivit en avhandling i ämnet vid Sahlgrenska akademin.
Graviditetsklåda är mycket obehagligt. Oftast är det helt ofarligt, men ibland kan det innebära vissa risker för fostret. Detta kan man i så fall se med ett enkelt blodprov, visar Anna Glantz avhandling.
Omkring åtta av tio drabbade kvinnor har en mild och ofarlig form av graviditetsklåda med låga gallsyrenivåer. Resten har så höga gallsyrenivåer att risken för komplikationer kan öka.
– Den nya tekniken att mäta svårighetsgraden av graviditetsklåda genom ett enkelt blodprov ger möjlighet att hitta de graviditeter där fostret löper en ökar risk, säger Anna Glantz.