Fredrik Backman: Hur kan du SÄGA så!? Du har ju BARN!

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.

Jo. Jag har barn.Absolut. Men ändå. Om jag får höra ”men…hur kan du SÄGA så!? Du har ju BARN!” som diskussionsargument en enda gång till kommer jag ta en amningskudde och gå ut och slå ihjäl en kattunge med den. Så är det bara.

Alltså: Jag älskar att vara förälder. Jag är bara skeptisk till om det per automatik har gjort mig till en mer empatisk människa. Jag tror inte det. Ändå står folk och skriker ”Men hur kan du inte KÄLLSORTERA!? Du har ju BARN!”. Samma personer som tar för givet att föräldrar inte kan vara rånare eller mördare. ”Det fattar du väl att hon är oskyldig, Fredrik? Hon är ju mamma!” Som om varenda dåre som stiger ut från förlossningen gör det som en upplevlad moral-Robocop bara för att de, i retoriken av samtidspoeterna Bloodhound Gang, har lyckats få någon att gå med på att ”do it like they do on the Discovery Channel”.

Ni som ägnar en hel middagsbjudning till att detaljdiskutera diarrékonsistens och placentalaktogen och stolgångsinflammationer och slempropp… allvarligt nu. Jag äter cheesecake här. Kan vi prata om väder och styrräntor i fem frikkin minuter?

Men nej. Då tittar ni storögt på mig och utbrister: ”Määäh! Är du så ÄCKELMAGAD! Du har ju BA…” Jajagvet! Men det betyder inte att e-r-a barns bajs har slutat vara bajs. Så när det gäller vad som läcker ur kroppsöppningarna på ungarna i ditt hus kan du förutsätta att jag är på need to know basis. Och när det gäller vad som läcker ur kroppsöppningarna på vuxna människor innanför eller utanför BB kan vi väl bara enas om att den sicilianska maffian kanske ändå har en poäng när de säger ”keep it in the family”? Okej?

Åtminstone medan vi äter tacos. Är det verkligen för mycket begärt?

”Men du måste ju källsorte… ”, nej. No offence här, men om vi verkligen brydde oss om miljön hade vi väl inte skaffat barn från första början? Det kan ju inte rimligtvis finnas ett större fuck you av två västerländs­ka människor att ge ozonlagret 2012 än att skapa en människa t-i-l-l? Har ni sett hur tonåringar äter, eller?

Herregud. Alla de här fördomarna om hur man ”ska vara” som förälder, de började redan under graviditeten. Kommer ni ihåg de ytligt bekanta som helt plötsligt erbjöd en att vara barnvakt? ”Vi tänkte att ni kanske ville träna?” Varför i helv… vad skul…va? Det är som att fråga någon som ska in i fängelse om två veckor om han vill provfängslas. ”Määäh URSÄKTA beskrev du precis att få barn som att hamna i fängelse!?” Nej. Det gjorde jag inte. Jag beskrev att få d-i-n-a barn som att göra det.

Och… okej.

Nu ser du ganska arg ut.

Och lite så här i efterhand kan jag väl kanske erkän­na att det där sista var lite över gränsen.

Men, ja, du vet. Jag ville bara poängtera att man kanske inte behöver bli en helt annan människa bara för att man får barn. Förstår du? Få dig att inse att jag faktiskt kan vara förälder och ändå fortfarande vara en jävla skitstövel.

Och, ja. När jag tittar på dig nu känner jag faktiskt att jag har lyckats ganska bra med det.

Såatte.

Finns det mer cheesecake?”

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2012.