Fredrik Backman: Föräldraskap. En förfallstudie

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.

”Det är en vagn, ja. Mmm. Vagn. Pappa ser det. Ska vi gå hem nu oc… förlåt?

Röd, ja. Vagnen är röd. En röd vagn. Mmm. En vagn som är röd. Men nu börjar det regna så nu kansk… ja, pappa ser vagnen. Den är röd, ja. Det är inte klokt vad röd den är.

Men nu kansk… va? Vajern? Vilken vajer?

Jaså v-a-r-g-e-n? Vilken varg? Vargen spottar på vagnen? Men bli inte arg nu! Jaaa, pappa lyssnar! Va? Vargen… alltså, nej, vadå? Vad gör vargen? Alltså… vem har sagt det till dig? Det låter faktiskt inte helt okej att vargen beter sig så där… va? Jaså vargen b-l-å-s-e-r! Jajaja, vargen blåser, ja. Som i sagan. Då så. Vargen blåser på grisarnas hus. Eller, vadå? Men sluta skrika! Vargen blåser på vagnen, okej­okejokej. Men jaaa, pappa hööör! Vargen blåser på vagnen!

Den vagnen, ja. Den röda vagnen. Okej. Säg hej då till vagnen n… va? Är vargen död? Vad snackar du om? Vem har sagt det? Förskolan? De kan för fan inte lära er att ni ska döda vargen, fattar du hur politiskt inkorrekt det är i Stockholm eller? Va? Jaha. Okej. Vargen är r-ö-d. Det var ju en himla skillnad. Vargen är röd, ja. Den röda vargen blåser på den röda vagnen. Okej. Fine. Whatever. Men nu regnar det som sagt så vi kanske bara ka… inte det, nej? Va? Vi måste slakta vargen?

Åh, sorry. Vi måste vakta vagnen, ja. Vakta vagnen så att inte vargen kommer. Absolut. Och vargen är röd, ja. Pappa har begripit det. Tack. Vargen är röd. Men tror du att vargen kommer nu när det regnar? Det tror inte pappa. Näää, vargar hatar regn, förstår du. Speciellt röda vargar. Nej, pappa hittar inte på. Vilken anledning skulle pappa rimligtvis ha för att hitta på det? Röda vargar hatar regn. Det har pappa sett på Discovery. Nu säger vi hej då till vargen. Nej, men herregud, vi kan inte ta med oss vagnen! För att det inte är vår vagn! Vadå vems? Det är väl nåns himla vagn, bara. Säg hej då till vagnen! Snälla? Vi leker med vagnen en annan dag, okej? Kom igen nu. Vad vill du ha? Vill du ha glass? Du får glass!

Men jaaa pappa seeer vagnen men pappa lovar att vargen inte kommer ta den. Va? Vagnen står där ja, pappa ser att du har ställt den där. Och den är röd, ja. Vagnen. Jätteröd. Och vargen är också röd. Men nu säger vi hej då och g… MEN NEEEJ FÖR HELVETE DET FINNS INGA RÖDA VARGAR! DE F-I-N-N-S INTE FATTAR DU DET ELLER!?

Förlåt. Ja, alltså, nu blev det här jätt… förlåt. Pappa är jätteledsen. Pappa skrek, ja. Det får man inte göra. Nej. Man får inte skrika. Mmm. Nu var pappa dum, ja. Mmm. Absolut. Ja, pappa vet att det var pappa som sa till alla sina kompisar för två år sedan att han längtade jättemycket tills du skulle börja prata. Mmm. Pappa trodde bara inte att, du vet. Att vi skulle prata så här mycket om vagnar.

Den är röd, ja. Vagnen är röd. Det är en röd vagn. Va? Jamen pappa säger ju att den är rö… herregud. Okej, men sätt dig i vagnen nu då så går vi! Ja, pappa vet att det inte är vår vagn, men pappa har gjort en konsekvensanalys här så bara sätt dig i vagnen.

Sätt dig i vagnen nu för annars kommer vargen!”

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2013.