Frågestund med våra experter!

Under fredagen tog Vi Föräldrars experter över Vi Föräldrars facebooksida en halvtimme var och svarade på frågor. Så här såg det ut!

Sara Ask, Vi Föräldrar barndietist svarar på frågor: 

2-åringen har eksem runt munnen – vad är det?

FRÅGA: Jag har en snart 2 åring som jag misstänker har någon form av allergi. Konstanta eksem runt munnen och väldigt gult bajs. Läkaren vi träffat säger att tester inte funkar, så han ville inte testa utan avvakta symptom. Alla förslag på vad vi kan göra mottages tacksamt.

SARA ASK: Fråga för säkerhets skull en till läkare tycker jag, en barnläkare. Det kan finnas tester att göra även om de inte är lätta att tolka. Lycka till!

Hur många skedar burkmat till 5-månaders? 

FRÅGA: Hej Sara! Hur många skedar burkmat ska jag ge till min 5månaders bebis per dag? Hon gillar frukten, och ska jag mata henne som mellanmål eller?

SARA ASK: I den åldern är det allmänna rådet från Livsmedelsverket att bara ge någon pytteliten sked om dagen, som en smaksensation. Men är barnet väldigt positivt till mat och verkar sugen på mer är det inte fel att ge. Dock svårt att uppge en särskild mängd. Gröt kan också vara värt att testa, särskilt berikad med järn mm.

6-månaders vägrar burkmat – varför?

FRÅGA: Hej Sara. Jag undrar varför min son som är 6 månader äter inte färdiglagad mat på burk tex grönsaker med kyckling eller lasagne..mm. Det enda burkmat (från Semper) är fruktpuré.

SARA ASK: Din son är fortfarande liten och det här med mat är nytt för honom. Fortsätt servera annan mat än fruktpuré också så kommer han antagligen fatta galoppen till slut. Lycka till!

FRÅGA: Är det för att det är just burkmat och inte mat som vi har lagat?? Eller vad kan det bero på att han inte äter Sempers burk mat??

SARA ASK: Det är svårt att säga – vissa barn föredrar burkmat och andra hemlagat. Ät gärna tillsammans med barnet, då ser han vad man ska göra med maten. Han kan gärna få smaka av din mat, förutsatt att konsistensen är mjuk. Är det lite salt är det ingen fara.

6-åringen vill bara ha potatismos och risgrynsgröt

FRÅGA: Hej Sara, Min 6åriga dotter slänger sig på golvet och skriker om jag serverar något annat än potatismos eller risgrynsgröt – finns det något hopp? 🙂

SARA ASK: Ja, det finns hopp! Särskilt eftersom jag tänker att hon kommer lyckas bra i livet, som så tydligt kan visa vad hon vill. Barn går igenom många perioder, som blir särskilt tydliga vid matbordet. Håll ut! Och lycka till!

Ge D-vitamin till 5-åring?

FRÅGA: Hej Sara! Hur mycket D-vitamin behöver en femåring under höst/vinter? Ska jag ge kosttillskott?

SARA ASK: Rekommenderat dagligt intag är 10 mikrogram (samma som innehållet i 5 D-droppar). Är man osäker på om barnet får tillräckligt mycket går det bra att fortsätta med D-droppar. Hör med BVC!

Barnet vägrar macka med kanter

FRÅGA: Hej Sara! Gör jag mitt barn en otjänst när jag tar bort kanterna på mackan varje morgon?

SARA ASK: Nej, det tycker jag inte. (Jag tänker att du har ett barn i förskoleåldern eller så, eller i alla fall ingen tonåring.) Visst är det bra om barnet en dag lär sig äta kanterna, men under en period kan det vara värt att hjälpa barnet på traven på det där sättet för att få så trevliga måltider som möjligt. Man får välja sina strider. 🙂

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog svarar på frågor: 

6-åringen låter HELA tiden

FRÅGA: Hej! Min son (6 år) gör ljud nästan konstant. Dels sjunger han, (fint dessutom), allt från Pärleporten, Trollflöjten till Willy Wonka, och även andra typer av ljud med munnen. Det pågår nästan hela dagarna utom när han tittar på film eller liknande. Problemet med detta ligger hos mig tror jag. Jag är ganska ljudkänslig och blir lätt trött på hans ljudande, och också lite irriterad ibland. Hur tänker du att jag ska hantera detta? Låta honom vara, eller kan det vara en signal om något hos honom som gör att han måste göra ljud?

MALIN BERGSTRÖM: Alltså, jag tror mest att det är en signal om att han är sex år, lekfull och precis så livlig som man kan var i den åldern. Men det är ju också en öppning att prata med honom om hänsyn. Jag menar inte att du kan va på honom konstant. Men när du blir irriterad så kan du väl be honom att vara tyst. Försök ha tålamod med att han kommer glömma vad du sagt efter fem sekunder (mycket av det här låtandet är nog omedvetet) men du kan ju påminna. Det är också en signal att du sätter dig i ett annat rum eller har hörlurar. Jag menar inte att du ska göra det demonstrativt och grinigt utan mer som en konsekvens av att Hej, vi är flera i den här familjen och alla måste kunna ha det bra. Tids nog kommer han nog sitta knäpptyst försjunken i nån skärm men alla ska ju må bra tills dess också ;);-)

Hur kan jag släppa kontrollbehovet över min 14-månaders?

FRÅGA: Hej, min 14 mån son har alltid sovit dåligt och för lite. Jag är helt slut efter att gjort allt själv så länge och inte sovit bra. Min sambo reser mycket och var borta mycket första halvåret. Nu när han är hemma mer så föredrar självklart min son ändå mamma och jag tycker inte heller att pappa har någon bra koll så tar hellre allt själv. Men nu är det snart dags för dagis och lämna bort honom till ”främlingar” och jag ska jobba och längtar efter vuxenliv igen på ett sätt. Hur ska jag släppa kontrollbehovet och tanken att ingen duger att ta hand om min son? Och när börjar barn sova lite bättre? 😜 💐

MALIN BERGSTRÖM: Ja, men dags att växla över lite successivt nu? Det du kallar kontrollbehov skulle jag kanske hellre benämna kärlek <3<3 Det är ju ett jättestort steg som du (och din son) står inför. Jag föreslår att ni tar det peu om peu. Du ger dig iväg själv ett par timmar på helgerna och börjar komma ihåg vad du gillade att göra innan du blev mamma. Bit dig i tungan när du vill ge hand pappa ett instruktionsbrev innan du går. Han får lösa det här på sitt sätt. Sätt upp regler om att du inte får ringa/messa och kolla hur det går. Och så ökar du på tiden och tillfällena när du är borta. På så sätt samlar du erfarenhet av att din son mår bra med andra människor. I början kommer du vara nervig och kanske ledsen, men jag lovar att det ger sig när du vänjer dig. Och så sömnen då? Kanske dags att förändra hur ni sover också? Jag vet inte vad ni har för upplägg men kolla bland frågorna till mig på hemsidan så kommer du hitta flera tips som du och hans pappa kan utgå ifrån när ni funderar över vad som skulle passa er.

Sluta med pottan – HUR?

FRÅGA: Hej! Mina barn (2,5 och 4,5) kan båda gå på pottan. Men de ÄLSKAR båda att ha blöja. Det är så tröttsamt. Har försökt med mäktiga mutor och indragna privilegier. Inget funkar. Idéer?

MALIN BERGSTRÖM: Rent kroppsligt går den här utvecklingen ofta fram och tillbaka. Alltså, barn klarar kanske att hålla sig och gå på pottan en tid men sen kommer en ny period då det inte funkar. Kanske ligger det bakom deras tveksamhet. Ett annat ganska vanligt skäl är att de tycker det är obehagligt att bajsa på pottan/toan. Kan du se om det går att få dem att kissa där om de får blöjan när de ska bajsa? Annars brukar mina tips va att aldrig pressa eller dra in privilegier (straffa) kring det här. Jag har sett alldeles för många krångelsituationer uppstå när det blir en maktkamp. Så hjälper inte det du gjort kanske du kan pröva att släppa det ett tag och lita på att de kanske tröttnar på att va de på föris som ska ha blöja. Det sociala trycket bland barnen där kanske hjälper?

FRÅGA: Jo, allt det där har jag tänkt (läser ju Vi föräldrar). Tänker bara att 4,5 är lite väl … Det sociala trycket struntar hon helt i (mkt. självständig).

Det här är Vi Föräldrars experter:

Sara Ask, Vi Föräldrars matredaktör, har lång erfarenhet som barndietist på Karolinska i Stockholm. Förutom att du kan läsa henens tips och recept i Varje nummer av Vi Föräldrar är hon aktuell med boken Första hjälpen vid matbordet: om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter. 

Malin Bergström, Vi Föräldrar barnpsykolog, har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Malin är också forskare på forskningsinstitutet CHESS, Karolinska institutet och Stockholms universitet, samt författare till boken Lyhört föräldraskap. Malin Bergström svarar gärna på dina frågor om barns utveckling, föräldraskap, barnuppfostran och ­familjerelationer. Malin svarar på frågor i varje nummer av Vi Föräldrar.

Följ Vi Föräldrar på facebook!