Vilken expert passar er bäst?

Expert, proffstyckare, legitimerad psykolog eller niobarnsmamma. De som anser sig kallade att guida oss genom föräldraskapet blir bara fler och fler. Men vad står de för? Vilken inverkan har de på oss som föräldrar? Och vad bygger de egentligen sina råd på?

Visst har det alltid funnits personer som är experter på det här med barn och föräldraskap. När våra mammor och pappor blev föräldrar lyssnade de på barnmorskan, läkaren och psykologen. Och kanske lite på farmor och mormor (för morfar och farfar var ju inte särskilt betrodda) och så på den tidens guru, den amerikanske barnläkaren och författaren Dr Spock.

Trettio år senare ser floran av experter helt annorlunda ut. Det är coacher och niobarnsmammor och kometkursskapare* och barnläkare och curlingförmanare och psykoterapeuter och pappaspecialister.

Böckerna, tv-programmen och tidningsartiklarna avlöser varandra och mitt i alltihop står vi, de oupplysta föräldrarna, som alldeles uppenbarligen är i stort behov av auktoriteter som kan tala om för oss hur vi ska ta hand om och fostra våra ögonstenar.

– Visst har vår generation mer information att tillgå. Men det gäller alla områden, inte bara föräldraskap. Vi måste ständigt förhålla oss till olika experter och metoder, säger Thomas Johansson, professor i peda­gogik med inriktning mot barn och ungdom vid Göteborgs univer­sitet.

Och i ett samhälle där individualiseringen de senaste åren exploderat är det kanske inte så konstigt att vi behöver ta hjälp av dem som (vi tror) vet bättre.

När individen regerar är vi alla vår egen lyckas smed. Du styr över din karriär, din kropp, ditt hem – och dina barn. Utan lyckade barn är du ingen lyckad förälder.

Eller som barnpsykologen Malin Alfvén skriver i sin bok Tagga ner! Lagom bra föräldrar är bäst: ”När föräldrar kom till mig för tio år sedan och hade problem med att få sina barn att sluta med blöjan frågade de: ’Vad är det för fel på henne?’. Idag frågar de ’Vad har vi gjort för fel?’.”

Samtidigt är större kunskap i grunden självklart något positivt. Man måste ju inte bli slav under varenda teori man läser eller hör om.

– Föräldrar idag har en mer reflekterande relation till expertisen. Man läser mycket men väljer själv att ta till sig de delar man har användning av, säger Thomas Johansson.

Vilket känns som en ganska självklar väg – det finns ju ingen annan som känner ditt barn bättre än du.


* Komet är ett utbildningsprogram som lär ut ”verktyg” för föräldrar som vill lära sig att hantera bråk och konflikter med sitt barn.