Vår 11-åring är en enstöring

Fråga: Vår 11-åring är en enstöring

Allvin är en 11-årig kille som är lite annorlunda än sina jämnåriga kompisar. Han gillar att sitta hemma och rita flaggor, gillar att läsa om andra länder och han är en entusiastisk frimärkssamlare.

Han gillar inte fotboll, han gillar inte slalom. Han vill mest vara som Tjuren Ferdinand och sitta hemma och ”lukta på blommorna”.

Ska vi som föräldrar pressa honom, sätta honom i fotbollsträning och skojboxa med honom för att han ska bli en av de tuffa grabbarn? Eller ska vi låta honom fotsätta vara en enstöring och lite annorlunda?

Håkan och Angela

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator, svarar:

Tycker inte Allvin att det är ett problem så är det inget problem. Försök att inte oroa er. Gör det inte till ett problem och försök att inte skuldbelägga honom. En del barn har inte behov av att vara med kompisar förrän i tonåren.

Jag tycker ändå att man ska vara vaksam: Vill han vara för sig själv, eller är det så att han har svårigheter med kompisar? Verkar det som om han har problem med att närma sig kompisarna kan han behöva lite hjälp. Hur har han det på skolan? Är han ensam där med? Prata med personalen, fråga hur de upplever Allvin.

Framför allt tycker jag att ni ska låta honom vara som han är! Han verkar ju ha en massa roliga saker att syssla med. Han tycker ju om att göra dessa saker.