Vår 10-åring är så orolig

Fråga: Vår 10-åring är så orolig

Jag är mamma till en kille på 10 år. Han har ända sedan han var bebis varit en orolig, känslig och fundersam kille. Han har alltid varit känslig för nya miljöer och nya människor. Han har trots detta fungerat bra i skolan och med kompisar, och är en omtyckt kamrat. Under det senaste halvåret har vi upplevt att hans oro har ökat: Han tycker det är jobbigt att vara ensam, vill ha full koll på var jag och hans pappa är och vill ha möjlighet att ständigt kunna nå oss på telefon etcetera.

I höstas började han gå hem själv efter skolan (han är då ensam mellan 1,5–2,5 timme innan jag kommer från arbetet) men den sista månaden har det inte fungerat alls. Han ringer till mig på jobbet för att kolla att jag är där, när jag kommer hem och så vidare. Då vi känner vår son så väl har vi valt att ha kvar fritids, så att han har möjlighet att stanna kvar där en stund, men detta vill han inte heller då de flesta av hans kompisar går hem efter skolan.

Jag upplever att han har separationsångest. Dessutom får han lätt ont i magen och i huvudet. Är detta en normal fas för hans ålder – eller bör vi ta kontakt med kurator eller pyskolog?

Fundersam mamma till en tioårig kille

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator, svarar:

Det är mycket vanligt att 10-åringar blir ängsliga och kanske vill börja sova i föräldrarnas säng igen. Du beskriver din kille som orolig och känslig från födseln. Det är troligt att han är extra sårbar för att ha en ängslig period i den här åldern.

Försök att göra honom så trygg det bara går under den här perioden. Kanske skulle han må bra av att ha en bestämd struktur på eftermiddagarna, som ni tillsammans bestämmer. Det kan vara att gå hem kl 15.00, äta mellanmål 15.30, att du ringer kl 16.00, sitta vid datorn 16.10–16.30 eller liknande.

Om oron inte blir bättre så småningom tycker jag att ni kan ta kontakt med skolkuratorn (om det finns en sådan på skolan) eller med BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin). Kanske behöver ni stöd i att hjälpa er son hitta strategier för att handskas med sin oro.