Trebarnspappan: ”Att säga åt är att bry sig”

Trebarnspappan Stefan har inga problem att säga till andras barn. "Egentligen tycker jag att man som vuxen borde säga ifrån oftare."

Stefan är tacksam för att andra säger åt hans barn ibland och drar sig heller inte för att sätta gränser för andras ungar.
– Det visar att man bryr sig och att man tar sitt ansvar som vuxen.

Stefan och sambon Jessica har ett stort umgänge där de flesta har barn i olika åldrar. De träffas ganska ofta, för det mesta familjevis hemma hos varandra, och ibland semestrar de ihop. Huruvida det är okej att säga åt varandras barn är ingenting de diskuterat, men för Stefan är det helt självklart.
– De regler som vi har hemma hos oss gäller för alla. Jag har inga problem att säga åt andras barn om de gör något vi inte tillåter här.

Familjen har tre barn, Emilia, 2, Mollie, 6, och Pontus, 9. Ibland har de två äldsta kompisar med sig hem och då händer det att Stefan får kliva in och sätta gränser för lekarna.
– Med Mollie och hennes kompisar kan det bli mycket spring inomhus, och springa tycker jag att man gör ute. Då säger jag åt dem att gå ut eller ta det lugnare, men jag blir inte arg utan säger till dem i vanlig ton.

Några negativa reaktioner från andra föräldrar för att han sagt till har han aldrig fått.
– Har det uppstått en situation under dagen och jag sagt åt någon annans barn brukar jag tala om det för föräldrarna. Det är aldrig någon som tycker att det är konstigt eller fel utan säger snarare att det var bra.

Han tycker också att det ibland kan vara bättre när någon annan säger till.
– För då lyssnar de bättre än när jag gör det. . Barn behöver också få lära sig att olika regler gäller på olika ställen och att inte bara ta saker och ting för givet.

Att han riskerar att uppfattas som tråkig på grund av att han håller på sina regler, är inget som oroar honom.
– Jag tror att ungar brukar tycka att jag är ganska rolig och jag gillar att busa och leka med dem. Dessutom märker jag att de uppskattar när man är tydlig och att de blir trygga när de vet vad som gäller. Men om de skulle tycka att jag är trist så får de göra det. Jag är vuxen och förälder, inte deras kompis, och min uppgift är att visa vad som gäller.

Lägen då han däremot kan tveka inför att säga ifrån, är om okända barn på stan gör något opassande.
– När vi var på simhallen för ett tag sedan stod ett par halvstora killar framför oss och svor så det stod härliga till. Det var nära att jag sa åt dem, men jag gjorde inte det. Mina barn var med och hade de här killarna börjat tjafsa emot hade det kunnat bli riktigt besvärligt. Men egentligen tycker jag att man som vuxen borde säga till oftare och ta ett större gemensamt ansvar för barnen.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 13, 2010

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="575" data-post-img_count="0" data-is-premium="true">