Sömn och frukost är viktigt

Skolsköterskan Ewa Rensfelt ser ofta ett samband mellan huvudvärk, koncentrationsproblem och att ha hoppat över frukosten.

Ewa Rensfelt är skolsköterska i Hässleholm och träffar många barn med huvudvärk:

– Det är vanligare bland mellanstadiebarn än lågstadiebarn, vilket kan bero på att de äldre barnen är duktigare på att uttrycka var det onda sitter. Det är oftare flickor än pojkar som kommer till mig med huvudvärk.

Det är lite som att lägga ett pussel, menar Ewa Rensfelt:

– Jag försöker se till helheten: Känner sig barnen stressade, trivs de i skolan, har de svårt i skolan eller hemma. Barn blir symtombärare när något inte är okej. En del barn gnisslar tänder på nätterna och får ont i huvudet, och ansiktsmusklerna. Huvudvärk kan även vara migrän, men det kan vara svårt för barnet att beskriva hur det känns. Vid migrän kan barnet behöva få gå iväg och vara i fred. Sedan kan vanlig förkylning ge huvudvärk också. Vid plötslig svår huvudvärk som har andra symtom samtidigt, som feber och nackstelhet eller synpåverkan kan barnet få träffa en doktor.

Ewa ger sällan huvudvärkstableter till de barn som söker upp henne.

– I stället försöker jag kartlägga om något stressat barnet eller om någon kompis varit lite dum. Jag testar även med lite frukt och lugn och ro en stund. Sedan kollar jag med barnet hur det sovit och om det ätit frukost. Vi har sett ett samband mellan huvudvärk, koncentrationsproblem och att ha hoppat över frukosten.

Som förälder kan man med andra ord hjälpa sitt barn genom att se till att det lägger sig i god tid och äter frukost. En annan viktig faktor är att se till att barnet dricker ordenligt, särskilt när det är varmt ute.

Ewa Rensfelts uppfattning är att huvudvärk blivit vanligare hos barn.

– En del barn har även andra symtom, de kan vara oroliga vilket kan hänga ihop med återkommande huvudvärk, säger hon. Då kan skolläkaren se om barnet behöver mer hjälp. Andra barn har migrän och behöver receptbelagd medicin mot detta.

Ewa Rensfelt efterlyser en ökad förståelse för barn som ofta har ont i huvudet.

– Ibland kan man tänka att ”Jaha, har han ont i huvudet igen” men man får fundera över barnets situation, kanske finns andra förklaringar som att barnet känner sig stressat i skolan eller att något ämne är särskilt svårt för barnet, eller så kanske barnet inte trivs i skolan.
 
– Jag brukar uppmana barnet och föräldrarna att skriva huvudvärksdagbok.

Det är bra att kartlägga när på dagen huvudvärken kommer, var den sitter, hur den känns, om barnet tar någon värktablett – samt om läkemedlet hjälper eller inte.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Junior 1/2008