Sommar – och tid för syskonbråk…

Hur ska man hantera dem?

Sommar. Vi ser fram emot härliga lediga dagar med lek, bad och mysiga grillkvällar tillsammans med barnen. Men när skolor och förskolor tar sommarlov finns det helt plötsligt massor av tid för småtjafs mellan syskonen. Ständiga bråk om vem som ska sitta fram i bilen på väg till stranden, om vem som ska leka med den röda hinken först, om att storasyster fick en större glass.

Varför bråkar syskon?
– Det finns syskon som för det mesta håller sams och det finns syskon som bråkar nästan jämt. Jag tror att det handlar om barnens personligheter, säger Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

– Vissa stämmer bättre ihop, medan andra inte alls fungerar tillsammans. En del människor är till exempel mer avundsjuka än andra och en del barn är lite ettrigare och ger syskonet tjyvnyp.

Hon menar att syskonbråk är något naturligt, och att det är nästan omöjligt att leva i en nära relation med andra utan att bråka någon gång ibland.

–Vi tycker olika om saker. Vuxna kan ibland lägga locket på, men det kan inte barn på samma sätt, säger hon.

Bråken hör till
De flesta syskonbråk är situationsbundna, som till exempel före middagen och innan läggdags, tror Malin Alfvén. Självklart är barnen mer lättirriterade om de är hungriga eller trötta, precis som vi vuxna.

Hur kan vi föräldrar hantera barnens bråk?

– Jag tror mycket på att syskon faktiskt klarar av att reda upp bråken själva. Vi vill gärna gå in och medla, men vi är sällan med från början och vet inte hur bråket startade. Och då slutar det ofta med att alla är arga. Barn under 4 år kan inte reda ut bråk själva, där måste vi hjälpa till, men de äldre barnen kan det absolut. Så jag tror att det ofta är att hålla för öronen, säger Malin Alfvén.

Läs mer om syskonbråk i Vi Föräldrar 9/2008 som finns i butik den 10 juli och når prenumeranterna fyra, fem dagar tidigare.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren