Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Simskola för barn – guide till att lära barn simma

Hur tidigt kan barn lära sig simma? Det beror till stor del på barnets fysiska utveckling. 

– Barn lär sig inte simma förrän de nått tillräcklig motorisk mognad, säger Annica Karlsson på Svenska Livräddningssällskapet.

Någonstans mellan 5–7 års ålder brukar barn kunna lära sig bröstsim.
Någonstans mellan 5–7 års ålder brukar barn kunna lära sig bröstsim. Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Simskola kan man börja med redan vid 2 års ålder. Då brukar det kallas småbarnssim. Det är fokus på lek och barnet går tillsammans med en förälder, som är med i vattnet. Syftet är att lära barnet vattenvana och vattensäkerhet.

Annica Karlsson är ansvarig för simskoleverksamheten på Svenska Livräddningssällskapet och babysim-instruktör.
Annica Karlsson är ansvarig för simskoleverksamheten på Svenska Livräddningssällskapet och babysim-instruktör.

När kan barn börja simskola?

– Simskola kan de flesta barn vara mogna att börja med vid 5–7 års ålder, säger Annica Karlsson. Hon är områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet och babysim-instruktör.

När kan ett barn lära sig att simma?

– Barn är vanligtvis fysiskt mogna för att lära sig bröstsim runt 5–7 års ålder, men kan öva på tekniken tidigare. Att simma bröstsim är ganska svårt motoriskt, så har man inte bra motorik är det så klart svårare att simma.

Läs också: Hur mycket ska man pusha ett barn som inte vill?

Hur kan man lära sitt barn bröstsim?

– Att lära sig armtagen brukar inte vara så svårt och det finns jättemånga lekar där man gör samma armrörelser. Man kan till exempel leka att man smyger i vassen och knuffar undan den. Bentagen är svårare att lära sig, och att sedan sätta ihop med armtag. Det bästa är därför att anmäla sitt barn till en simskola där det finns utbildade simlärare som kan lära barnen korrekta bentag. Men allt bygger på vad barnet kan sedan tidigare, och all erfarenhet underlättar, så att öva motoriken med att springa, leka och cykla är också bra för att lära sig att simma. Barn som är väldigt motoriska har ofta inga problem att lära sig att simma. Ju mer vattenvana och ju mer motoriskt utvecklat barnet är, ju lättare blir det att lära sig simma, kan man säga.

Är det bättre för barn att börja lära sig simma crawl istället för bröstsim?  

– Rent tekniskt är det lättare att lära sig ett crawlliknande simsätt men i Sverige ska alla barn lära sig bröstsim av den anledningen att det är det simsätt som du ska kunna för att ha störst chans att överleva i kallt, vågigt och mörkt vatten som vi har utomhus i Sverige. Crawl ökar exponeringen av ansiktet i det kalla vattnet; att kunna hålla ansiktet ovan vattenytan genom bröstsim eller ryggsim är att föredra.

Läs också: Babysim – är det viktigt att

barn går på det?

Kan man börja FÖR tidigt i simskola?

– Om målet är att få vattenvana är det bara bra att börja tidigt tycker jag, men barn lär sig inte simma förrän de nått tillräcklig motorisk mognad oavsett hur tidigt man börjar. Barn är olika och man kan inte forcera barns utvecklingsstadier. En del kan lära sig simma när de är 4, andra lär sig inte simma förrän de är 10.

Måste barn gå i simskola?

– Ett barn måste lära sig vattensäkerhet och lära sig simma. Barn i simskolan får lära sig så mycket mer än bara att simma. I Svenska Livräddningssällskapets simskolor får barn lära sig vattensäkerhet, bad-, båt- och is-vett samt att använda räddningsväst. En räddningsväst är inte nödvändigtvis samma sak som en flytväst, som ju kan se ut på många olika sätt. Räddningsvästen ska uppfylla vissa kriterier. Den ska bland annat vara orange, ha stor krage och visselpipa, och det ska finnas flytkroppar på framsidan. Barnen får också lära sig att simma på ett korrekt sätt. Simskolan utgår från varje barns behov. Svenska Livräddningssällskapets simlärare har en pedagogisk utbildning och är utbildade för att ta hand om alla barn. Därför tycker jag att det är viktigt att barn går i simskola.

Barn som är rädda för simskolan – hur kan man göra då?

– Då skulle jag gå och bada själv med det barnet, och leka jättemycket, så att barnet tycker att det är kul. Och så skulle jag se till att det fanns roliga saker runt omkring själva badaktiviteten, som också lockar och motiverar. Man kanske kan leka med någon annan, eller att man gör det till en rolig, återkommande aktivitet med någon form av belöning. Ibland kan kyla vara en orsak till att barn inte tycker om att bada, och då är det ju lättare om man är i en varm bassäng eller när det är en varm och solig dag.

Kan våtdräkt vara ett alternativ för barn som fryser?

– Är det 28 grader i vattnet fryser du inte om du tränar simning, men utomhus kan jag tänka mig att det kan vara vettigt om det är kallt. Jag har ingen erfarenhet av det, men jag kan tänka mig om man är utomhus på en simskola kan det säkert vara skönt att ha en våtdräkt. En lite tjockare våtdräkt gör också att du flyter bättre.

Hur ska man peppa ett barn som inte vågar simma utan puffar eller släppa flytdynan?

– Vi måste möta alla barn på den nivå de själva är. Alla barn går framåt, men barn vill ofta träna på det de redan kan. De vill känna sig duktiga, och träna på det de redan är duktiga på. Om de simmar med simdyna och känner sig duktiga då, låt dem göra det! Nästa steg kommer när barnet är moget. Man ska aldrig tvinga barn, för det kan skrämma dem. Låt dem träna mer på det de redan kan, så kan du försöka lägga till något litet extra sedan. På en simskolelektion på kanske fyrtio minuter är det kanske tjugo–trettio minuter där man övar på det de redan kan. Sedan kan de prova det de har svårare för en liten stund. Det finns ingen quick fix.

Läs chefredaktör Sara Tuncels krönika:

"Hon ramlade i! Min 2-åring i det mörka vattnet"