Tweenie? 11 tips för föräldrar

Är du förälder till en tweenie, ett barn mellan barndom och tonår? Läs barnpsykolog Gunilla Wilhelmsons tips!

Så möter du din tweenie

 1. Ge vuxen vägledning, prata om hur man kan göra och tänka.
 2. Misstolka inte barnets nyfikenhet på vuxenlivets kläder och attribut som sexuell mognad, barnet har inte hamnat i puberteten än. Som vuxen kan man tro att en tioåring som vill ha behå eller ”hängbak” på jeansen (så att märkeskalsongerna syns) sexualiserar sitt beteende, men så är det inte. Hon eller han provar på vuxenvärlden. I stället för att skicka ut signaler om att ”du utmanar”, kan man som förälder i stället säga ”Du är fin”.  Barnen själva känner sig ju som prinsar eller prinsessor i sina nya attribut.
 3. Se det som att barnet övar sig på att bli vuxet – genom att leka vuxen och till exempel använda uttryck det hört i tv-såpor.
 4. Sträva alltid efter att försöka vara vänlig och klok. Var stark nog att våga bestämma när det behövs  (när du som vuxen vet att något inte är bra). Men tillåt även barnet att ibland få bestämma när det är möjligt och rimligt.
 5. Prata gärna med föräldrarna till barnets kamrater: kan ni hitta en gemensam norm för vad som är tillåtet? Till exempel hur länge man får vara ute på kvällarna eller vilken stil som får gälla i skolan?
 6. Blanda inte in barnet i diskussioner om vad andra får och inte, vänd dig direkt till föräldrarna. Barn är smarta. De kommer att referera till vad den minst stränga föräldern i umgängeskretsen tillåter…
 7. Var inte alltid så sträng som du kanske tycker att man ska vara. Tillåt ibland det andra får. Det är svårt att vara annorlunda i den här åldern. En tonåring har större mognad än tweenien, kan stå på sig och säga: ”Jag får inte” eller ”Jag tycker inte som ni”. En 10-åring är mer beroende av kamratgruppen och känner därför större press på sig att vara som ”alla andra”.
 8. Att gå på stan och handla tillsammans är kontaktskapande och ett sätt att umgås med sitt barn, samtidigt som man kan vara med och försöka påverka så att barnet gör ett bra val.
 9. Att barnet vågar argumentera och säga ”Du fattar inget”, tyder på en trygg relation, att ”vad jag än säger så står mina föräldrar pall”. Dessutom övar sig barnet på att hävda sin åsikt i en trygg miljö.
 10. Se tweenie-tiden som en del av barnets utveckling, lite som tidiga tonår. Kanske kan man säga att tweenie-perioden skapar frihet inför pubertet och tonårstid, genom att barnet redan klarat av en del bitar som förr tillhörde tonåren. Vilket kan leda till att tonår och pubertet blir lättare att hantera för både barnet och föräldrarna.
 11. Glöm inte att tweenien behöver dig mer än du tror – att hon eller han fortfarande är ett barn.

Källa: Gunilla Wilhelmson, barnpsykolog