Så gjorde vi barnen blöjfria

Vid vilken ålder barnet slutar med ­blöja varierar. Här berättar några föräldrar om hur de hjälpte sina barn att bli torra, och när.

”Vi fascinerades av läsning om tidig potträning och vi började sätta vår Liam, nu åtta månader, på pottan regelbundet, särskilt när han just vaknat eller ätit. Han visar också på olika sätt att han behöver gå på pottan. Släkt och vänner omkring oss verkar tycka att vi är märkliga som lägger tid på det här.”

”Emelie slutade med blöja när hon var två och ett halvt år. Nu är hon tre år och när hon ska bajsa ska hon absolut fortfarande ha blöja på sig.”

”Maja är fyra år och hon har fortfarande svårt att klara en hel natt utan blöja. Vi tar alltid upp henne precis innan vi lägger oss. Hon halvsover och det går bra att få henne att kissa, men hon har ofta kissat lite i blöjan på morgonen ändå.”

”När Calle var ett år och tio månader kom lillebror och då visade han tydligt att han inte ville ha blöja längre. Han kände kanske både själv och från omgivningen att han var ’stor’, jämfört med den nya bebisen i familjen. Vi hade dittills haft en potta stående i badrummet ett tag och visat honom den, med blandade reaktioner och resultat. Nu var det som om ’enkronan trillade ner’. Efter ett tag bytte vi till en särskild toasits. Han blev snart torr även på natten.”

”Vi har tre barn och det har varit olika med dem alla.
Vårt äldsta barn, Gustav, började vi ta av blöjan på och uppmunta att gå på toaletten på sommaren när han var två och ett halvt år. Det gick ganska bra men han ville absolut inte bajsa i pottan eller toaletten. Det var som om han fick panik, han vägrade. Han ville ha blöja på när han skulle bajsa. Så var det tills han han var tre år.
Med Hilda var det också svårt. Hon vägrade länge att vara utan blöja eller att ens dra ner blöjan för att kissa på pottan eller toaletten. Det var tydligt att hon kände sig otrygg. Hon var en av de absolut sista med blöja på dagis och det var också där som det började lossna. Med sina rutiner för alla barn, med påminnelser om att kissa före maten, innan de går ut, och så vidare, fungerade det bättre än hemma. Där hemma ville hon ändå ha blöja på igen. Tills en dag då hon helt plötsligt tydligt visade att hon ville både kissa och bajsa på toa. Då blev hon också torr på natten direkt. Då var hon nästan tre och ett halvt år.
Vår yngsta, Fridolf, är nu två och ett halvt år och han har själv tagit initiativ till att gå och kissa. Han har noterat att syskonen går och kissar innan de lägger sig och han säger ibland ”också kissa”, drar ner blöjan och sätter sig på pottan. Vi har uppmuntrat honom lite grann när han gjort så, men inte gjort något aktivt i övrigt. Han har sedan ändå varit blöt i blöjan på morgonen. Den här sommaren ska vi börja ta av blöjan och låta honom gå utan.
Vår erfarenhet är att det bästa har varit att hjälpa barnet till toaletten direkt, i stället för potta eller särskild barnsits. Toaletten blir annars ytterligare ett steg att lära. Ofta befinner man sig ute någonstans utan tillgång till potta utan bara en offentlig toalett. Då är det bättre, tycker vi, att hjälpa barnet genom att hålla i det vid toaletten och på så sätt låta det vänja sig.”

”Vår son har ingen blöja på sig när han är hemma, på dagen, men han vill ha det på dagis. Vi tror att han är rädd för att det ska hända en olycka. Vi tänker att han nog säger till när han inte vill ha blöja på dagis heller, när han känner sig redo.”

”Vår dotter är två år och sedan några dagar tillbaka har hon visat att hon inte vill ha blöja. På eftermiddagarna och kvällarna har hon fått gå utan blöja, med bara trosor på. Hon har själv gått och kissat på pottan och i morse tog hon själv av kläderna och blöjan och bajsade i pottan. Vi blev löjligt glada.”

”Min dotter bestämde sig för att sluta med blöjor på sin treårsdag. Hon tyckte nog att hon var stor då, kanske på grund av att vi och mormor och morfar sagt något allmänt i den stilen. Vi hade kunnat uppmuntra henne till att sluta tidigare, men hon var nog inte mentalt redo för det. Hon ville helt enkelt inte göra sina behov på något annat ställe än i blöjan. Med facit i hand så tycker jag att vi gjorde rätt. Hon blev helt blöjfri på ett par veckor.”