Sonen hatar min nya pojkvän

Mamman har träffat en ny man men sonen vägrar acceptera det. Hur kan hon göra?

Min son hatar min nya pojkvän

Jag är 36 år och har två pojkar som är 4 och 10 år gamla. Jag blev änka för cirka två år sedan och har sedan dess levt ensam med mina två pojkar.

För någon månad sedan träffade jag en ny man. Väldigt trevlig, snäll och intresserad av barnen, han vill både dem och mig väl. Han bor inte på orten så jag kan inte träffa honom så ofta.

Nu till problemet, och det är den äldsta pojken. Han är så arg. Han hatar den nya mannen, säger att han vill dö, att han ska döda honom, att han kommer att rymma. Han skriker, grinar, har ont i magen och är orolig. Han tror att jag ska lämna allt och flytta till min nya man.

Hur mycket jag än förklarar, har förståelse för hans känslor och försöker att vara tröstande och tillmötesgående så vill han inte förstå. Hur ska jag få honom att förstå att han alltid kommer att vara min lilla pojke, att jag inte tänker låta någon göra honom illa, att vi inte ska flytta och att nya mannen inte ska ta pappas plats?

Mamman

Håll barnen utanför relationen

Vissa barn är mycket känsliga för att deras förälder träffar en ny partner och andra klarar av det utan svårigheter. Din pojke visar tydligt att han inte klarar av situationen och att han inte mår bra. Självklart ska han inte bestämma över ditt kärleksliv men kanske har det gått för fort fram för honom. Han minns sin pappa och är kanske rädd att du nu ska glömma honom.

Givetvis ska du fortsätta att träffa mannen du nu umgås med, men jag tycker att du ska hålla barnen utanför. Var tydlig med att du träffar honom, men låt den relationen vara något som du ansvarar för. Undvik gärna att prata så mycket om honom med barnen och träffa honom utan dem. Fortsätt att bekräfta för din pojke att han och hans bror är viktigast i ditt liv, precis som du redan gör, och prata mycket om deras pappa.

Så småningom, när din pojke märker att inget förändras av att du träffar den nya mannen, så kommer han förhoppningsvis att känna sig mer lugn. Då kan ni ibland börja att ses allihop så att de får lära känna varandra. Lycka till!

/Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator