Många som väntar andra barnet funderar över om kärleken kommer att räcka till. Kan jag älska min ”tvåa” lika mycket som min ”etta”?
 Svaret är ja.

Tankarna och tvivlet är typiska när man väntar barn nummer två, menar psykologen och psykoterapeuten Anna Sylvén Björnör.

– De uppstår mer sällan när du väntar första barnet. Och när du väntar trean vet du att det kommer att funka, att känslorna kommer att finnas där, säger hon.

Tvivel på känslorna för småsyskonet är vanligt

Anna Sylvén själv har två barn. Hon tvivlade inte på sina känslor in
för tvåan. Erfarenheten har lärt henne att det sällan finns fog för oron, menar hon.

– Jag vet att man alltid tvivlar och undrar om man verkligen behöver ett barn till, men när bebisen väl kommer är den lika självklar och älskad.

Men, tillägger hon, tvivel på känslorna för tvåan är väldigt vanligt, för både mamman och pappan.

– Man är så uppslukad av det barn man har. Livet som småbarnsförälder är så mycket här och nu att det är svårt att tänka framåt. Man har svårt att höja blicken och tänka ens ett halvår framåt. Och det är ju bra att man mentalt är med där barnet är.

Att det är svårt att sätta sig in i en framtid med två barn beror också på att det rent psykologiskt är smått ofattbart att det ska komma en ny människa till familjen, menar hon.

– Som människa är det känslomässigt svårt att begripa. Det gör det också svårare att sätta sig in i hur det kommer kännas och vara, säger hon.

Hormonerna fixar förälskelsen

När barnet väl är fött blir det plötsligt självklart. Bebisen kurar lika förtröstansfullt in sig i armhålan som ettan gjorde. I det här läget får dessutom våra känslor en extra skjuts – vi blir extra känslosamma när vi väntar och får barn.

– Hormonerna hjälper till att fixa förälskelsen. Våra skal mot omvärlden öppnas upp så att vi kan ta emot det lilla barnets signaler, säger Anna Sylvén Björnör.

Våra hjärnor blir också synkade med den lilla bebisens, så att vi blir extra känsliga för deras behov, menar hon.

– Det gör till exempel att man vaknar fort på natten när barnet gnyr.

Så bebisen kommer förmodligen att landa i en värld där kärleken från pappa och mamma är en självklarhet.

Händer det aldrig att känslorna för tvåan faktiskt uteblir?

– Jag har sett att en söndring i par
relationen kan göra att föräldrarna 
ibland delar upp barnen mellan sig. Jag 
har mött flera familjer där stora konfl
ikter mellan föräldrarna gjort att pap­pan inte tagit till sig det andra barnet på
samma vis som mamman. Om det händer tycker jag att man bör söka hjälp, eftersom den där tidiga bindningen är så viktig.

– Depression eller annan psykisk sjukdom hos föräldrarna, och även sjukdom eller svårigheter hos barnet, kan också göra att känslorna dröjer. Då bör man också söka hjälp.

Skuld mot storasyskonet

De allra flesta föräldrar tar alltså till sig det andra barnet lika mycket som det första. Men när förälskelsen landar i oss smyger sig istället ofta skuldkänslorna på. Känner sig ettan övergiven nu?

– Det är väldigt vanligt med skuldkänslor när man får sitt andra barn. Man kan inte ge till ettan så som man gjorde tidigare, men det behöver inte innebära en katastrof. Det är inte en traumatisk omställning för första barnet, om du inte ägnar all din tid åt det nya syskonet förstås. Tänk på att du också ger ettan något väldigt bra – ett syskon.

Det blir givetvis mer utmanande att hitta tid till båda barnen, speciellt när det är nära i ålder mellan dem, menar Anna Sylvén Björnör.

– Ett äldre barn kan tänka på bra saker som ska hända sedan, eller i morgon, och trösta sig själv. Men ju mindre barnet är, desto mindre kan det lugna sig självt. Syskonen har också mer lika behov när det är nära i ålder mellan dem.

Svartsjuka kommer alltid att uppstå, och speciellt i början när det nya barnet kommer. Den tillvaro vi kände till har plötsligt omkullkastats. Men efter ungefär ett halvår brukar det ha lugnat sig.

Varför får vi då alla de här funderingarna?

– Det har naturligtvis ett överlevnadsvärde. Det bottnar i en omsorg om ditt första barn, och sedan om ditt andra. Och det är ju fantastiskt hur vi värnar om våra små, säger Anna Sylvén Björnör.

Artikeln uppdaterades i mars 2018.