Kan barnen dela rum?

Vill du också ställa en fråga till våra experter? Mejla in den till fragaexperten@vf.bonnier.se

”Jag är mamma till två barn. Vi bor i en liten trea på 60 kvadratmeter. Vi har en flicka på snart 3 år och en pojke på snart 9 år. De har egna rum och det funkar fint för deras del, dock lite mindre bra för oss vuxna. Vi skulle verkligen behöva ett sovrum. Vi har ingen som helst egentid och kan inte stänga in oss någonstans ens för en sekund. Så jag tänkte att barnen kanske kunde dela rum. Sovrummet är stort, barnen bråkar aldrig och de kommer jättebra över- ens. Men jag oroar mig lite för sonen – han var 6 år när lillasyster föddes och har aldrig behövt dela rum med någon.

Är det en bra idé att barnen får dela rum med varandra, eller är det för sent att dra igång ett sådant projekt? Vardagsrummet är stort, så vi tänkte i så fall ha en lekhörna där till vår tjej. Hon leker aldrig i sitt rum, hon bara sover där.Vår son lägger sig klockan 20 på vardagarna, och lilltjejen klockan 19, så det är ingen större skillnad.

/Familjen

Hallå familjen!

”Visst kan barnen dela rum! Min erfarenhet är att många barn tycker att det är tryggt och mysigt att sova tillsammans.

Det är så klassiskt att alla samlas på ett och samma ställe och att vissa rum står tomma, hur trångt man än bor! När vi inreder tänker vi ibland mer på hur det ”borde” vara än på hur rummen faktiskt används. Det är ju knäppt när ni föräldrar verkligen har behov av att kunna stänga en dörr om er. Ni oroar er över att det skulle bli ”ett steg tillbaka” för er son, men att dela behöver inte vara dåligt! Fixar ni lite så kan förändringen kännas positiv för båda barnen.

Prata med er pojke om hur han vill att ni ska göra nu när han ska dela rum med lillasyster. Berätta om hennes lekhörna i vardagsrummet, säg att han får ha rummet för sig själv när han har kompisar hemma och fråga om det är något annat han vill att ni ska fixa. Kanske ett draperi för sängen så att den blir som en privat liten koja? Kanske en egen hurts eller byrå som bara han får röra? Man kan också dela av rum med en hylla för att skapa en privat sfär.

Det är jobbigt på många sätt att bo trångt men det finns faktiskt en väldigt stor fördel: man är NÄRA varandra.

Lycka till med omflyttandet!”

/Malin Bergström, psykolog