Jag vill bestämma SJÄLV!

Det jobbigaste med att vara förälder är att ständigt vara tagen i anspråk, skriver Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel i en krönika.

D

in vilja står i skogen och växer, sa vuxna till barn förr i tiden. Jag tycker snarare att det är min vilja som växer där. Det finns mycket som är ­jobbigt med att vara förälder, men om jag skulle göra en lista över det som är jobbigast hamnar det här med att ständigt vara tagen i anspråk överst. Att aldrig kunna säga ”nej, jag vill inte, jag pallar inte, låt mig vaaaa”. För man kan inte säga så till en bebis som vaknar för tionde gången på en natt, eller till en 2-åring som vägrar somna trots saga, sång, saga, sång, saga … Eller när man ­kommer hem från förskolan och alla är vrålhungriga men på bordet står frukost­disken kvar, kylen är tom och orken obefintlig.

Det här är också den mest otacksamma formen av slit. Du förtjänar inte beröm för att du lagar mat till ditt barn. Att resa sig upp för hundrafemtionde gången (eller att, för den delen, aldrig få en chans att sätta sig ner) är en förälders lott. Ditt barn ­kommer aldrig att minnas alla gånger ni byggt Ninjago-lego klockan 05.30 på ­morgonen.

Ibland brukar trötta småbarnsföräldrar tröstas (?) med att det är en tortyrmetod att tvinga folk att vara vakna. Utan sömn blir man tokig. Men vad händer om man aldrig får bestämma över sig själv? Jag tror man riskerar att bli en riktigt grälsjuk tråkmåns med uselt tålamod och stenkoll på exakt varenda uppoffring man tvingats göra (en så kallad gnällkärring – men jag förstår henne!).   

Men det finns ett botemedel, tro det eller ej. Det handlar om att skapa fickor av luft i den syrefattiga dybotten som småbarnsträsket ibland utgör. Men hur då? tänker du kanske uppgivet. Jo, man sänker ambitionsnivån.

Jag vet, vi har läst och hört det rådet hundra gånger förut, men det tog mig lång tid att fatta vad det betyder konkret: nämligen helfabrikat, generöst med skärmtid, en extrasäng bredvid dubbelsängen så att både barn och vuxna ryms, ett minimum av barnaktiviteter och helger som inte har varenda timme inbokad.

Men att göra det lätt för sig är svårt. Man blir inte Parent of the Year när man ­serverar barnen pyttipanna och säger nej till fotbollsträning för att man inte pallar med matcher vareviga helg. Men samtidigt som man tar hand om sig själv kanske man ger barnet något viktigt. En förälder som mår bra, till exempel. En känsla av att alla i familjen är viktiga. Lite lugn och ro. Och även om barnen inte kommer att tacka en för alla utbrott man inte fått är jag säker på att det är skönt att slippa växa upp i en familj med martyrer. Och ännu skönare är det att slippa vara martyren.

Läs också: ”Varför väljer jag disken framför barnen?”

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

 

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.