Hej då blöjan!

Är barnet moget för att sluta med blöja är bästa tiden när det är sommar och varmt ute.
Så här hjälper du ditt barn att bli torrt.

Sommaren är en smidig tid för barnet att slänga blöjan. Det är härligt att få springa naken, och att sluta med blöjan kan gå av bara farten. Eventuella underbyxor är lätta att få av. Händer det en olycka är en hög underkläder inte hela världen att tvätta.
     Barnet behöver bara vara så moget att det märker att det blir kiss- eller bajsnödigt.
Men hur vet man när det är dags?
– Man får vara lyhörd för när barnets blöja börjar vara torr. Det kanske börjar gå lång tid mellan blöjbytena på dagen. Eller så är blöjan torr på morgonen, säger Ann-Christin Jansson, distriktssköterska vid Skogås bvc i Stockholm.

Barnet ger signaler

Det handlar mycket om att känna sitt barns rytm och att lära sig se signaler från barnet när det behöver kissa eller bajsa.
– Barnet kanske rör sig annorlunda, låter ansträngt eller går undan. 
Då är det läge att påminna barnet och hjälpa det. Att hinna få av kläder och hinna till pottan eller toaletten kan vara en utmaning:
– Till att börja med kan man låta barnet bekanta sig med potta eller toalett, utan att förvänta sig något resultat. Egentlig potträning är inget vi direkt förespråkar, säger Ann-Christin Jansson.
    Många barn är mogna att prova på pottan, eller toaletten, vid ett och ett halvt till två års ålder. Men det är väldigt olika, det kan dröja upp till treårsåldern. En del barn blir torra på dagen men behöver nattblöja längre – barn sover tungt. Många är helt torra i fyraårsåldern.
En del barn vill ha blöja när de bajsar upp till fyra- femårsåldern.
– Det är inget att göra en stor affär av, utan skynda långsamt. 
Blöja kan kännas tryggt för barnet så man bör inte stressa barnet att sluta.
Bakslag och återfall – att barnet vill ha blöja igen, börjar kissa eller bajsa på sig eller plötsligt vägrar att gå på pottan eller toaletten – ska man försöka ta med ro.
– Det kan hända till exempel i samband med att barnet får ett litet syskon.

Tidig träning

Tidig potträning av barn som bara är några månader gamla, är något som en del föräldrar väljer. I praktiken handlar det om att lära sig att tyda det lilla barnets signaler, hänga med i barnets mönster och uppmuntra det. Hur man väljer att göra beror på vilket barn man har, hur intresserat det är, och hur mycket man som förälder vill jobba med det.
– Det är upp till föräldrarna. Man kan inte garantera vad det ger i förlängningen, säger Ann-Christin Jansson.
    Både Pampers och Libero har nyligen lanserat en ny sorts byxblöja tänkt att vara till hjälp när man vill börja vänja av barnet från blöja. Barnet känner till en början att blöjan blir blöt, efter en stund ökar uppsugningseffekten.
– Tanken är god, säger Ann-Christine Jansson. Men det är svårt att veta om det gör blöjavvänjningen effektivare och snabbare.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2006