Han har plötsligt slutat äta mat… vad ska jag göra?

Fråga:

Han äter bara gröt!

Min son är 19 månader och har ätit det vi äter. Han har älskat det mesta. Men plötsligt duger bara gröt och välling samt macka, banan och kex vid mellis. Han har aldrig varit stor i maten, men nu vill han inte ens smaka. Jag är trött på att slänga mat och på stressen som ”icke-ätandet” innebär. Ska jag nöja mig med att han bara äter gröt?

/En orolig mamma

Svar:

”Det kallas neofobi”

Få saker är så stressande som när ens barn inte vill äta. Ofta är det som du beskriver: Barnet äter ”allt” som spädbarn, men i takt med att medvetenhe- ten ökar krymper repertoaren och barnet blir alltmer skeptiskt till mat. Detta kallas neofobi och är som starkast någon gång mellan 2 och 5 års ålder. Neofobin kan vara olika stark, bland annat beroende på gener. Gröt, välling och smörgås upplevs ofta som trygg mat, eftersom den smakar likadant och ser likadan ut från gång till gång. En barnpsykolog i USA, Gillian Harris, har intresserat sig särskilt för de extra matskeptiska barnen. Hennes råd i låsta lägen är:
1. Känn ingen stress över att maten inte är varierad – så länge barnet äter något får det duga.
2. Försök inte lura i barnet mat genom att gömma den i sådant barnet tycker om.
3. Lek inte med maten för att få barnet att äta.
4. Uppmuntra barnet att pröva ny mat, men använd aldrig tvång.
Till dessa råd vill jag lägga: Ät tillsam- mans med barnet – du är den viktigaste förebilden. Låt barnet ha en egen sked och ”makt” över sin mat, det vill säga möjlig- het att undersöka den även om det blir kladdigt och inget ätet. Sitt inte längre än 20 minuter om det bara känns jobbigt, annars är risken att barn och föräldrar förknippar matbordet med något otrev- ligt. Planera in ett kvällsmål före lägg- ning, till exempel gröt eller smörgås, så att barnet inte behöver lägga sig hungrigt.
När ett barn plötsligt ändrar ätmönster kan det i vissa fall även vara tecken på sjukdom, varför man för säkerhets skull bör ta upp saken med bvc. Bvc kan även förmedla kontakt med en dietist.

/Sara Ask, dietist.

Ställ en egen fråga till Sara här.