Därför är snutten viktig för ditt barn

Vad barnet än väljer för snutte är det viktigt att föräldrarna respekterar beslutet, menar barnpsykologen Jenny Klefbom. Det finns inget dåligt med en nalllen eller snutten.

Trygghet, värme, mjukhet och en känsla av föräldrarna. Det förmedlar snutten till det lilla barnet. Och oavsett om det är en filt, napp eller nalle tenderar den att hamna i munnen.

– Där finns en klar koppling till tryggheten i amning eller flaska för det lilla barnet. Det är starka känslor som i grunden är kopplade till överlevnad, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog och författare. Hon har mångårig erfarenhet av barn, många i socialt utsatta miljöer.

– Det finns inget dåligt med en snutte. Det är ett konstruktivt och rationellt sätt att hantera känslor. Den är ett sätt att lära sig att reglera dem själv, vilket barnet så småningom måste kunna för att bli en stabil vuxen människa med impulskontroll, säger hon.

Bra att ha något som ger trygghet

Jenny Klefbom menar att det är bra för barnet att ha någonting i sin närhet som ger lugn och trygghet. Föräldrarna är inte alltid på plats och som liten måste man hitta sätt att lugna sig själv. Snutten fram- kallar dessutom troligen lugn-och-ro-hormonet oxytocin som även utsöndras av bland annat fysisk närhet, massage, bad och mat.

– Vuxna går på mindfulnesskurs för att hitta samma känsla. Snutten är som ett yogapass för barn, säger hon.

I olika åldrar varierar snutten i viktighet. Den kan till exempel få större betydelse i samband med att barnet börjar i förskola. Men den kan också vara en ständig följeslagare under uppväxten. Större barn, i 6–7-årsåldern kan skämmas lite för sina snuttar, och uppfinner gärna lekar där det är ”okej” att ha dem.

Vilket föremål som blir barnets snutte kan man sällan veta på förhand. Men oftast blir det inte den fina nallen som är tänkt för ändamålet.

– Barn har inte samma smak som vuxna. Snutten är ofta den grej som är mest välbekant för barnet, det vill säga mest välanvänd och smutsigast, säger hon.

Men den ska helst inte tvättas. Snutten ska vara väl inarbetad med alla bekanta dofter hemifrån. Och på så vis kan snutten vara viktig redan från födseln. Små barn som av någon anledning inte kan vara hos sina föräldrar första tiden får gärna något som luktar mamma eller pappa hos sig i sängen på sjukhuset.

– Lukt är en viktig informationskälla för små barn. Även känseln är viktig, säger Jenny Klefbom.

Att se och bekräfta sina barns behov är viktigt för deras framtida, vuxna personlighet, menar hon.

– Att bli sedd som barn grundlägger viktiga personlighetsdrag. Ta barn och deras känslor på allvar. Snutten är viktig och ska respekteras.

Men hur länge ska man få ha sin snutte?
– Hur länge som helst. Jag vet vuxna som har kvar dem! Det är bara bra att omge sig med saker som väcker positiva känslor, säger Jenny Klefbom.

Artikeln publicerades 2012.