Dags att sluta med napp?

Att suga på en napp för länge kan orsaka felställning av ditt barns tänder. Men att sluta kan vara lättare sagt än gjort. Vad gör man när ens barn vaknar mitt i natten och ropar efter sin napp? Här är 9 tips.

1. Förbered. Prata med barnet om att det en dag ska sluta med nappen. Planera tillsammans hur det ska gå till. Låt barnet känna att det är delaktigt i hur avskedet ska gå till.

2. Ta det stegvis. Det är lättare att sluta på dagtid. Under den första avvänjningstiden är det okej att barnet somnar in med sin napp. Men när barnet går upp ur sängen får nappen inte följa med.

3. Tänk på tajmingen. Välj en lugn period när barnet mår bra och inte har förkylningar på gång, eller andra stora förändringar, till exempel på förskolan. Vänta ett tag om barnet är sjukt.

4. Natta på ett nytt sätt. Det kan vara bra att byta ritual när du nattar barnet när ni ska sluta med napp även till natten. Du kanske kan läsa en saga eller sjunga för barnet? Om ritualen upprepas varje kväll vänjer sig barnet snabbt vid den nya situationen.

5. Gör en egen nappritual! Här är några förslag: Barnet kan ge bort alla sina nappar till en bebis i vänkretsen. Den lilla bebisen behöver ju napparna mycket mer. Och jultomten tar gärna emot nappar som han kan ge till tomtebebisarna! Eller så kan napp-fén komma på besök på natten och ta med sig alla napparna i utbyte mot en liten present. Låt barnet ”betala” för en efterlängtad leksak med alla sina nappar. Prata med dem i leksaksaffären innan.

6. Läs tillsammans böcker om att sluta med nappen, till exempel Nejlika och gosankan av Hanna Zetterberg Struve och Anna-Karin Garhamn (Rabén & Sjögren) eller Leos napp av Linne Bie (Berghs).

7. Lämna nappen till ett nappträd. I Göteborg, Falun, Karlskrona och på flera andra orter finns särskilda nappträd, där gre- narna dignar av nappar som barn och föräldrar tillsammans hängt upp. Om det inte finns ett nappträd där du bor kanske du kan skapa ett själv.

8. Ge nappen till djuren på Lill-Skansen, eller till motsvarande nappattraktioner på Liseberg, Kolmården och Astrid Lindgrens värld.

9. Låt nappavskedet ta tid. Det kan ta flera veckor, ja månader, för barnet att själv fatta beslutet om att skiljas från en kär napp. Och det är okej, barnet växer av att vara delaktig i processen.