Bubblarna – de vill vägleda oss föräldrar

Bent Hougaard. Dansk psykolog som blev känd för en större allmänhet när han myntade begreppet ”curlingföräldrar”. I boken Curlingföräldrar och servicebarn – en handbok i barnuppfostran ägnar han mycket utrymme åt att kritisera landsmannen Jesper Juuls syn på barn som kompetenta. Enligt Hougaard är föräldrar så inställda på att tillfredsställa sina barns behov att de glömmer bort att fostra och sätta gränser.

Berndt Eckerberg. Barnläkaren som introducerade ”5-minutersmetoden” i Sverige, en metod för att lära barn somna själva som i korthet går ut på att föräldern lägger barnet i sin spjälsäng och därefter tittar till det var femte minut, tills det har somnat. Metoden har kritiserats av barnläkarkollegor, som Lars H Gustafsson, för att strida mot FN:s barnkonvention.

Ingegerd Gavelin. Socionom och aktuell med boken Att möta sitt barn – och sig själv. En bok om föräldraskap (läs mer om Ingegerd i förra numret av Vi Föräldrar!). Att Gavelin också är utbildad inom Jesper Juuls ”Family Lab” märks i formuleringar som ”Barn har ingen nytta av perfekta föräldrar, dem kan man inte lära sig något om livet av”.

Penelope Leach. Brittisk psykolog vars klassiker Barn de första fem åren håller än. Leach resonerar ofta kring vikten av att hjälpa barnet till trygghet genom att lyssna till och försöka tolka dess signaler. När boken kom ut första gången 1977 tyckte många att hon gick för långt i sin strävan att se saker och ting ur barnens perspektiv. Aktuell med boken The Essential First Year, som ännu inte finns på svenska.

Martin Forster. Psykolog som varit med och utvecklat Kometprogrammet. Givit ut boken Fem gånger mer kärlek där han uppmanar föräldrar att ge barn fem gånger så mycket uppmuntran som kritik och att avsätta 15 minuter per dag för öga mot öga-umgänge med sitt barn.

Louise Hallin. Barnmorska, psykoterapeut och parhäst till Malin Alfvén i radioprogrammet Knattetimmen. Omdebatterad för åsikter som att barn i Sverige tillbringar för lång tid på förskolan och att det är mamman som är viktigast för barnet de första åren samt för kontroversiella SVT-programmet Ett fall för Louise.

Jana Söderberg. Samtalsterapeut och föreläsare som driver egen mottagning och skriver krönikor på viforaldrar.se. Skapare av ”våga vara-metodiken”, som hon har skrivit om i boken Våga vara – en handbok för att visa barn vägen till bättre självkänsla.

Jenny Klefbom. Psykolog som har skrivit boken Tonåringar – om livet med nästan vuxna barn. Svarar på frågor i TV 4:s Nyhetsmorgon och chattar med läsarna på tv4.se.